O pár týždňov sa budem vydávať, partner a ja máme pôžičky (obaja splacame po 200€ ) no a moja otázka je po svadbe je lepšie si zariadiť jeden účet a z neho spolu splácať alebo každý zvlášť svoj účet. Bývame v jednej domácnosti.
Ako to bude Vám vyhovovať. Ja mám s manželom tiež oddelené účty.
My platíme každý zo svojej výplaty svoje a potom zo zvyšného spolu nejako… idem ja na nákup kúpim zo svojho, keď mu treba niečo objednať zaplatim zo svoji… potom mne treba napríklad niečo a nemám pri sebe tak zaplatim s jeho kartou… skús to aj s ním prebrať že akú by mal predstavu… mne sa asi za rok zmenšia náklady takmer o polovicu takze bude mat on väčšie dlzoby( hypotéka a tak) ako ja ale to bude skôr zas pre nás niečo.. budeme šetriť na dovolenku, (teraz nám to veľmi nevydáva) bude sa niečo prerabat… akože vždy sa snažíme nejako spolu dohodnúť … ale ja zas na seba nemám nejake veľké výdavky, oblečenie kupujem keď potrebujem, o elektroniku sa starám to vydrží viac než dva roky u nás… a podobne … ale je to o spoločnej komunikácii… brat s manželkou fungujú na spoločný účet ale ti Uz majú spolu hypo a tak no…
@babovka2321 veď môžeš vybrať naraz 500 eur a nebude mu pípať nič, keby len o toto išlo.
Brali sme sa 2021 a každý máme svoj účet. Spolu platíme za byt, máme to pekne podelené čo kto platí. Benzín stredame ako príde 🙂 to isté aj nákupy strava, ja mám calio tak vždy len povieme kto ide platiť, niekedy sa doberáme, že ja som platila benzín tak on nákup 🙂 ale nikdy problém nebol. Teraz ideme riešiť hypo tak sme porátali naše dlhy a rozdelili na polovičku. S ničím sme zatiaľ problém nemali. Každy vieme kto ma aký príjem a sme s tým OK 🙂 čiže je to len na Vás čo vám bude vyhovovať 🙂
My mame kazdy svoj ucet, a potom jeden spolocny, kde obaja prispievame mesacne rovnakou sumou, a mame k nemu obaja pristup. Sluzi na vydavky rodiny a domacnosti.
Funguje to vyborne, a nemusime riesit ked chceme jeden druhemu spravit prekvapko, alebo si urobit radost sami sebe.
u nás každý máme svoj a jeden spoločný - kde manžel posiela e....
@elizabet173 tak ja objednavam vacsinu cez net a manzel tiez, to by nam pokazilo prekvapko 😁
Zalezi aj na tom ci mate rovnake fin zmyslanie a ciele; ked jeden skor utraca a druhy skor setri spol. ucet moze byt problem
My mame vsetko spolocne
mame jeden ucet, chodia tam vsetky nase prijmy a odchadzaju vsetky platby. na vianoce si kupujeme darceky do 5e, takze to ani nepostrehne😀
Jeden spolocny, z neho platime z neho odkedy spolu byvame, cize prakticky od zaciatku vztahu. Kazdy si necha nejake vreckove na hluposti. Mensie veci si kupime, drahsie predebatujeme.
Tie čo máte spoločné ako to funguje ? Pokiaľ viem môže byť len jeden majiteľ a druhý môže len disponovať. Ako to funguje v praxi
Záleží ako si to vy nastavíte, čo vám vyhovuje, my sme zobratí, máme dve deti, jeden účet a všetky príjmy a výdaje spolu. Na sviatky si kupujeme každý čo chce zo spoločného účtu, takže nepotrebujeme zvlášť účet
@babovka2321 chápem, tak potom jeden spoločný, plus každý svoj
Máme 3 účty... každý svoj + sporiaci
Každý mame svoj účet. Ucty platím ja (mm mi dava peniaze), lebo pri mojom by z nas uz davno boli bezdomovci 🙈 "zivit" 3 ucet len preto aby sme tam obaja daco poslali a z toho platili mi príde absolútna blbost. Tak ako mat iba 1 ucet. Je tu xks príspevkov, ako na to zeny doplatili...
Vsetko je len a len ako sa Vy dvaja dohodnete 🙃
Máme každý svoj účet a ešte jeden spoločný, na ktorý posielame každý mesiac 40% zo svojho platu. Z toho platíme všetky spoločné výdavky - strava, drogéria, výlety, vstupné, benzín, dieťa. Funguje to super.
@lienka.7 Presne a potom budú vyplakávať po 20-30 rokoch, že ich muž opustil a zhrabol spoločne peniaze 😉
My máme spoločný účet, kvôli tomu že keď sme riešili hypo a logicky nám prišlo že nám stačí jeden účet kde budú chodiť všetky príjmy aj výdavky sa platiť a zbytočne ťahať ďalšie účty a platiť za vedenie a pod. funguje to ok... Ja som majiteľ účtu, manžel môže disponovať to je tak hlúpo nastavené že nemôžeme byť majitelia obaja ale tak zatiaľ s tým problém nebol
Mame kazdy vlastny,nevidim na tom nic zle. Nemala by som problem mat aj spolocny,ale naco.
@77katarina presne tak. A ked sa nahodou niečo stane majiteľovi uctu (jedno ci muz alebo zena), bloknu ho a ten druhy je v "prdeli" 👌
@lienka.7 tak oni ho nebloknu hned v tu hodinu, da sa to riesit ale ano tiez je to dovod prečo okrem "spolocneho" mame aj kazdy svoj, celkove mi to pride bezpecnejsie aj keby sa nieco stalo s kartou, uctom a pod.. V dnesnej dobe su predsa aj ucty zadarmo takze je to jedno. Ibaze ja napr nabadam manzela nech fakt primarne pouziva ten spolocny aby sme vedeli lepsie zhodnocovat hospodárenie a výdavky... I ked som sa stale k nejakemu systemu nedostala😅 a zaroven sme sa zhodli ze aj napriek viacerym uctom, peniaze su spoločné
My s manzelom mame spolocny jeden ucet a vyhovuje nam to tak. No pritrafili sa v zivote take okolnosti, kedy by ten ucet mohol byt rozdeleny. Prispeli by sme obaja rovnakou sumou na chod domacnosti + stravu, nieco by sme odlozili bokom a az potom by manzel videl, kolko mu na mesiac ostane penazi a ci moze velmi vyskakovat pri svojich konickoch, alebo pri kupe darcekov jeho strane rodiny... Takto to ide zo spolocneho banku a tam mam pocit, ze sa to "straca"...
Spolu. My sme po svadbe zlucili jeho pozicku za auto s nasou spolocnou ktoru sme si zobrali spolu po svadbe a teraz splacane uz len jednu
Mame spolocny ale za to nesplacame nic ine okrem hypo..
@lienka.7 keď sa niečo stane, najprv vyberieš peniaze, až potom ideš vybavovať veci okolo zosnuleho
@elizabet173 peniaze musis vybrať, kým sa "niečo stane". Cize nie ze ti zomrie muz, a ty z nemocnice utekas vyberať z banky 20.000€ ... (sorry za morbidnost).
@lienka.7 áno, bavíme sa o morbidnych témach, ale je to žiaľ realita a veľa žien zostane v takýchto situáciách bez prostriedkov. Žena, ktorá má s mužom spoločný účet a nemá inde financie, na toto myslieť musí. Nemusí ale utekať, či začne s vybavovackami o dve hodiny skôr alebo neskôr, je jedno. Nezomrel mi našťastie muž, ale za posledné roky sme vybavovali tri pohreby. Nepotrebovali sme čakať kvôli financiám, ani sme k tým uctom nemali dispozícne právo, čakali sme na rodinného príslušníka, chceli sme, aby sa to dozvedel od nás. Takže cas, kým je účet zablokovaný, je. Môžeš začať s vybavovaním až na druhý deň.
U nas ma kazdy dva vlastne, spolocny nam netreba. Vacsina platieb ide z mojho uctu vratane hypo a leasingu, muz mi posiela prispevok. Potraviny, drogeriu a ostatne platime obaja. Uvidim, ako to pojde.
My mame doteraz kazdy vlastny ucet a vyhovuje nam to. Neviem si predstavit, ze kupujem manzelovi darceky na sviatky a mu pipaju notifikacie, kde som kolko minula 😅 jedine, ze by ste chceli mat spolocny ucet extra, kam posielate peniaze na chod domacnosti.