Máme pôžičky a budeme sa brať. Je lepšie mať jeden alebo viac účtov?

5. aug 2022

O pár týždňov sa budem vydávať, partner a ja máme pôžičky (obaja splacame po 200€ ) no a moja otázka je po svadbe je lepšie si zariadiť jeden účet a z neho spolu splácať alebo každý zvlášť svoj účet. Bývame v jednej domácnosti.

babovka2321
5. aug 2022

My mame doteraz kazdy vlastny ucet a vyhovuje nam to. Neviem si predstavit, ze kupujem manzelovi darceky na sviatky a mu pipaju notifikacie, kde som kolko minula 😅 jedine, ze by ste chceli mat spolocny ucet extra, kam posielate peniaze na chod domacnosti.

stanulienkat
5. aug 2022

Ako to bude Vám vyhovovať. Ja mám s manželom tiež oddelené účty.

lilinka126
5. aug 2022

My platíme každý zo svojej výplaty svoje a potom zo zvyšného spolu nejako… idem ja na nákup kúpim zo svojho, keď mu treba niečo objednať zaplatim zo svoji… potom mne treba napríklad niečo a nemám pri sebe tak zaplatim s jeho kartou… skús to aj s ním prebrať že akú by mal predstavu… mne sa asi za rok zmenšia náklady takmer o polovicu takze bude mat on väčšie dlzoby( hypotéka a tak) ako ja ale to bude skôr zas pre nás niečo.. budeme šetriť na dovolenku, (teraz nám to veľmi nevydáva) bude sa niečo prerabat… akože vždy sa snažíme nejako spolu dohodnúť … ale ja zas na seba nemám nejake veľké výdavky, oblečenie kupujem keď potrebujem, o elektroniku sa starám to vydrží viac než dva roky u nás… a podobne … ale je to o spoločnej komunikácii… brat s manželkou fungujú na spoločný účet ale ti Uz majú spolu hypo a tak no…

elizabet173
5. aug 2022

@babovka2321 veď môžeš vybrať naraz 500 eur a nebude mu pípať nič, keby len o toto išlo.

s_o_n_i_k_e
5. aug 2022

Brali sme sa 2021 a každý máme svoj účet. Spolu platíme za byt, máme to pekne podelené čo kto platí. Benzín stredame ako príde 🙂 to isté aj nákupy strava, ja mám calio tak vždy len povieme kto ide platiť, niekedy sa doberáme, že ja som platila benzín tak on nákup 🙂 ale nikdy problém nebol. Teraz ideme riešiť hypo tak sme porátali naše dlhy a rozdelili na polovičku. S ničím sme zatiaľ problém nemali. Každy vieme kto ma aký príjem a sme s tým OK 🙂 čiže je to len na Vás čo vám bude vyhovovať 🙂

sonnenshein
5. aug 2022

My mame kazdy svoj ucet, a potom jeden spolocny, kde obaja prispievame mesacne rovnakou sumou, a mame k nemu obaja pristup. Sluzi na vydavky rodiny a domacnosti.
Funguje to vyborne, a nemusime riesit ked chceme jeden druhemu spravit prekvapko, alebo si urobit radost sami sebe.

deti95060810
5. aug 2022

u nás každý máme svoj a jeden spoločný - kde manžel posiela e....

babovka2321
5. aug 2022

@elizabet173 tak ja objednavam vacsinu cez net a manzel tiez, to by nam pokazilo prekvapko 😁

vler
5. aug 2022

Zalezi aj na tom ci mate rovnake fin zmyslanie a ciele; ked jeden skor utraca a druhy skor setri spol. ucet moze byt problem
My mame vsetko spolocne

janetinka27
5. aug 2022

mame jeden ucet, chodia tam vsetky nase prijmy a odchadzaju vsetky platby. na vianoce si kupujeme darceky do 5e, takze to ani nepostrehne😀

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amelie2017
5. aug 2022

Jeden spolocny, z neho platime z neho odkedy spolu byvame, cize prakticky od zaciatku vztahu. Kazdy si necha nejake vreckove na hluposti. Mensie veci si kupime, drahsie predebatujeme.

autor
5. aug 2022

Tie čo máte spoločné ako to funguje ? Pokiaľ viem môže byť len jeden majiteľ a druhý môže len disponovať. Ako to funguje v praxi

sekanoval1
5. aug 2022

Záleží ako si to vy nastavíte, čo vám vyhovuje, my sme zobratí, máme dve deti, jeden účet a všetky príjmy a výdaje spolu. Na sviatky si kupujeme každý čo chce zo spoločného účtu, takže nepotrebujeme zvlášť účet

elizabet173
5. aug 2022

@babovka2321 chápem, tak potom jeden spoločný, plus každý svoj

casavina
5. aug 2022

Máme 3 účty... každý svoj + sporiaci

lienka.7
5. aug 2022

Každý mame svoj účet. Ucty platím ja (mm mi dava peniaze), lebo pri mojom by z nas uz davno boli bezdomovci 🙈 "zivit" 3 ucet len preto aby sme tam obaja daco poslali a z toho platili mi príde absolútna blbost. Tak ako mat iba 1 ucet. Je tu xks príspevkov, ako na to zeny doplatili...
Vsetko je len a len ako sa Vy dvaja dohodnete 🙃

aveeva72
5. aug 2022

Máme každý svoj účet a ešte jeden spoločný, na ktorý posielame každý mesiac 40% zo svojho platu. Z toho platíme všetky spoločné výdavky - strava, drogéria, výlety, vstupné, benzín, dieťa. Funguje to super.

77katarina
5. aug 2022

@lienka.7 Presne a potom budú vyplakávať po 20-30 rokoch, že ich muž opustil a zhrabol spoločne peniaze 😉

xena0
5. aug 2022

My máme spoločný účet, kvôli tomu že keď sme riešili hypo a logicky nám prišlo že nám stačí jeden účet kde budú chodiť všetky príjmy aj výdavky sa platiť a zbytočne ťahať ďalšie účty a platiť za vedenie a pod. funguje to ok... Ja som majiteľ účtu, manžel môže disponovať to je tak hlúpo nastavené že nemôžeme byť majitelia obaja ale tak zatiaľ s tým problém nebol

marca12
5. aug 2022

Mame kazdy vlastny,nevidim na tom nic zle. Nemala by som problem mat aj spolocny,ale naco.

lienka.7
5. aug 2022

@77katarina presne tak. A ked sa nahodou niečo stane majiteľovi uctu (jedno ci muz alebo zena), bloknu ho a ten druhy je v "prdeli" 👌

janewithane
5. aug 2022

@lienka.7 tak oni ho nebloknu hned v tu hodinu, da sa to riesit ale ano tiez je to dovod prečo okrem "spolocneho" mame aj kazdy svoj, celkove mi to pride bezpecnejsie aj keby sa nieco stalo s kartou, uctom a pod.. V dnesnej dobe su predsa aj ucty zadarmo takze je to jedno. Ibaze ja napr nabadam manzela nech fakt primarne pouziva ten spolocny aby sme vedeli lepsie zhodnocovat hospodárenie a výdavky... I ked som sa stale k nejakemu systemu nedostala😅 a zaroven sme sa zhodli ze aj napriek viacerym uctom, peniaze su spoločné

mouxa
5. aug 2022

My s manzelom mame spolocny jeden ucet a vyhovuje nam to tak. No pritrafili sa v zivote take okolnosti, kedy by ten ucet mohol byt rozdeleny. Prispeli by sme obaja rovnakou sumou na chod domacnosti + stravu, nieco by sme odlozili bokom a az potom by manzel videl, kolko mu na mesiac ostane penazi a ci moze velmi vyskakovat pri svojich konickoch, alebo pri kupe darcekov jeho strane rodiny... Takto to ide zo spolocneho banku a tam mam pocit, ze sa to "straca"...

julka828
5. aug 2022

Spolu. My sme po svadbe zlucili jeho pozicku za auto s nasou spolocnou ktoru sme si zobrali spolu po svadbe a teraz splacane uz len jednu

ivangeline
5. aug 2022

Mame spolocny ale za to nesplacame nic ine okrem hypo..

elizabet173
5. aug 2022

@lienka.7 keď sa niečo stane, najprv vyberieš peniaze, až potom ideš vybavovať veci okolo zosnuleho

lienka.7
5. aug 2022

@elizabet173 peniaze musis vybrať, kým sa "niečo stane". Cize nie ze ti zomrie muz, a ty z nemocnice utekas vyberať z banky 20.000€ ... (sorry za morbidnost).

elizabet173
5. aug 2022

@lienka.7 áno, bavíme sa o morbidnych témach, ale je to žiaľ realita a veľa žien zostane v takýchto situáciách bez prostriedkov. Žena, ktorá má s mužom spoločný účet a nemá inde financie, na toto myslieť musí. Nemusí ale utekať, či začne s vybavovackami o dve hodiny skôr alebo neskôr, je jedno. Nezomrel mi našťastie muž, ale za posledné roky sme vybavovali tri pohreby. Nepotrebovali sme čakať kvôli financiám, ani sme k tým uctom nemali dispozícne právo, čakali sme na rodinného príslušníka, chceli sme, aby sa to dozvedel od nás. Takže cas, kým je účet zablokovaný, je. Môžeš začať s vybavovaním až na druhý deň.

ropucha6
5. aug 2022

U nas ma kazdy dva vlastne, spolocny nam netreba. Vacsina platieb ide z mojho uctu vratane hypo a leasingu, muz mi posiela prispevok. Potraviny, drogeriu a ostatne platime obaja. Uvidim, ako to pojde.