Máme kúpiť nový byt, alebo odkúpiť starý?

21. nov 2022

Ahojte. Máme 3 izbový byt skoro v centre mesta, veľký rozlohovo, ale prízemný, dispozične veľmi dobre riešený, ale viac menej v neprerobenom stave s murovanou kupelňou. (rátam tak 10,000 Eur s takou prerábkou, aby tam bol aj nábytok). Cenu má cca 100,000 až 110,000 Eur momentálne, resp. za podobnú cenu idú byty v tej lokalite. Je to byt, kde som žila 20 rokov. My s priateľom bývame spolu v jeho 2 izbovom byte, ktorý on nedávno kúpil a prerobil. T.č. sme chceli s priateľom odkúpiť ten 3-izbák náš, ale vtedy s tým nesúhlasila matka ani sestra, no za tie 4 roky sa pomery u nás zmenili. Mamina si kúpila svoj vysnívaný domček a rozhodla sa, že byt si môžme rozdeliť už teraz. Jedinú podmienku mala, aby sme po predaji a rozdelení peňazí investovali do nehnuteľnosti, ktorá bude len naša (zvlášť a zvlášť). Bohužiaľ, sestra má dosť nafigu vzťah a potrebuje svoj vlastný byt, teraz bývajú s chlapom v podnájme. Ja by som boal tiež kludnejšia, keby mám aj svoj byt, kedže to aj u nás niekedy vyzerá šialene, ale zatiaľ nám vzťah ešte funguje. Moja otázka na Vás je: čo je lepšia voľba? odkúpiť sestrinu polku, tj. cca 50,000 + cca 10,000 na prerábku alebo predať byť, zobrať si 50,000 eur, k tomu zobrať 20,000 hypo a kúpiť nejaký jednoizbák? lebo za tú cenu tu nezoženiem nič. Možno keby zoberiem ďalších 50 - 60.000 mám na trojizbák, ale to som rovno tam, kde by som bola, keď odkúpim od sestry (myslím finančne). Môj plán by bol dať ho do podnájmu. Zatiaľ by sme bývali v priateľovom 2 izbáku. Zatiaľ nemáme dieťa, plánujeme, ale zatiaľ je to naozaj len v štádiu plánovania. Padla myšlienka, že keď sa dieťa narodí, presťahovali by sme sa do 3izbáku a ten priatelľov 2 izbový by išiel do prenájmu.

Dúfam, že som situáciu načrtla zrozumiteľne :D prosím Vás, čo by ste urobili vy ?

ninusa221
21. nov 2022

Vyplatila by som sestru ak by stym súhlasila. V dnešnej dobe mať 3 izbak za 50 tisíc je luxus 😀

irusa
21. nov 2022

vyplatila sestru

natalala
21. nov 2022

Tiez by som vyplatila sestru. Podla mna za 10 tisic ale 3 izbak neprerobis ani nahodou (ak teda do prerabky spada napr aj kupelna, pripadne kuchyna alebo prerabka elektro instalacii, vody…)

simca06022011
21. nov 2022

jasne, ze je vyhodnejsie vyplatit sestru a ten velky byt si zobrat. prerabat musis takmer kazdy jeden byt, aj novy budes prerabat urcite, aj ked nie tak "vyrazne" a predpokladam ze aj ine byty za taku cenu nebudu "nove" ale pouzivane starsie. 10t odhad na prerabku je aj malo,ale aj tak sa to oplati.
Ak je to u vas divoke s priatelom, najskor si porieste to a potom dieta ;) ale teda na to sa nepytas, len robit plany na zivot ked si nie si ista je take, stavanie "na piesku".

moonka1
21. nov 2022

asi by som tiez vypplatila sestru. za tie peniaze taky byt proste nezozenies a prerabat ho tiez nemusis hned. ale bola by to tak nejak vacsia istota

gabrielkaa
21. nov 2022

Ak bude s tym sestra suhlasit, ze ho budes vlastnit ty, tak by som ju vyplatila. 3-i byt za taku cenu a v dobrej lokalite nekupis. Navyse ako vravis, ma dobre dispozicne riesenie. Poznas ho, vies co cakat, zidane "naslapne miny"... v neposlednom rade, poznas aj susedov, takze podla mna dost velka vyhoda.

janka54321
21. nov 2022

Vyplat sestru

lenuska9999
21. nov 2022

Vyplatila by som sestru. Za 50 000 u nás nezoženiem už ani garsónku, nie to ešte trojizbový byt. Okrem toho sa Vám bude hodiť keď budete tam dieťa

autor
21. nov 2022

Ďakujem veľmi pekne, uistili ste ma, že rozmýšlam nad tou výhodnejšou cestou 🙂 i keď mám mierne nahnáno z hypotéky, nuž ale nie som prvá ani posledná. Dnes mám sedenie s finančným poradcom, tak si prejdeme všetky možnosti.

tinkavvv
21. nov 2022

A sestra ho chce odpredat?

Odkupila by som, ak ano.
Ale sumu tej prerabky si podla mna dost podhodnotila pri dnesnych cenach. Samozrejme zalezi, co si pod pojmom prerabka predstavime.
Kazdopadne trojizbak v dobrej lokalite a s dobrou dispoziciou je dobra volba.

autor
21. nov 2022

@tinkavvv áno chce, povedala, že jej je jedno, či ho kúpim ja alebo ho predáme. No s tou prerábkou máme tak, že kopec známych, kamarátov, ktorí sú odborníci v tomto fachu, take 10,000 bohato stačí. 2 izbák sme kompletne prerábali (elektrika v celom byte, znížené stropy, vstavaná skrina, obklady, dlažby, malovka so stierkou, wc, kuchynska linka s bateriou, sporak, digestor, pracovna doska a vsetko co k tomu patri do 6000 e. mozno vela som povedala

simca06022011
21. nov 2022

no tak to ste material zadarmo mali a spotrebice lacne, nakolko za 6t my sme ani kuchynu neurobili :D kupelne v bytoch sa bezne prerabaju okolo 5t+ a to ziadny luxus. Ale ked si to viete zariadit, ok... aj keby to 20t bolo, za 50t mat 3izbak velky s dobrou dispoziciou, v centre... perfis.

larazivago
21. nov 2022

My sme komplet prerabali 3 izbak, pred 5 rokmi, a stalo to 38 tisíc.

janulikt84
22. nov 2022

Osobne by som volila cestu odkupu od rodiny...dala do prenajmu a postupne nasetrila na prerabku ak nebude ina moznost...prenajom trochu pomoze so splacanim hypoteky...a ak by cokolvek je to moje a viem kam mam ist....ak cokolvek na financovanie mate otazku kludne piste ;)

kika52621
22. nov 2022

Zobrala by som si úver ak nemáš hotovosť co asi nemáš a vyplatila sestru plus prerobila byt ten by som dala do podnájmu a nájom by mi splácal uver ani sa nenazdas úver budeš mat splatený a byt bude len tvoj. Nerozmýšľaj lebo budeš banovat.

dzejsik
22. nov 2022

urcite vyplatit sestru a mat trojizbak, ktory postupne prerobite

pa_tricia19
22. nov 2022

10tis na prerabku je celkom reálne, ak si viete spraviť veci sami. My sme prerábali na komplet 3i 75m2, elektrina, kúpeľňa, proste komplet,spolu s nábytkom a vstavanými skriňami 11500€.okna už boli vymenené. Ale robili sme si okrem elektriky a obkladačiek všetko sami.

mimi_tami
22. nov 2022

Keďže píšeš, že 3i idú u vás po 100-110tis, finančne to máš narovnako- či vezmeš 50tis hypo a vyplatis sestru, alebo byt predáte, zisk si rozdelíte a vezmeš 50tis na kúpu iného.
Skôr by som brala v uvahu, či byt, ktory aktuálne máte, má dobrú dispozíciu, orientáciu- či nie je príliš tmavý, studený, je v dobrej lokalite (spomínala si takmer centrum mesta, super), atď... Ak ti na ňom niečo prekáža (napr. nie je výťah, pivnica, balkón/lodžia, divní susedia...), radšej predaj a kúp niečo, čo sa ti páči, kým si doňho nič neinvestovala.
Raz, keď budeš predávať, presne to, čo vadí tebe teraz, bude vadiť budúcemu kupujúcemu 😉

Ale ak je to byt, ktorý by si sama bez výhrad kúpila, ak by si hľadala (odhliadnuc od citovej väzby, ktorý k nemu máš), neváhaj a odkup ho.

tinka48
22. nov 2022

tiez by som vyplatila sestru a odkupila 3 izbak, len si prosim ta byt napis len na seba, zatial zijes len s priatelom nie manzelom

konvalinka41
22. nov 2022

Ahoj, ak s tým sestra súhlasí a chce peniaze odkúp 3izb a vyplať sestru. 3izb dáš do prenájmu neprerobený. Ja by som tam zatiaľ asi neinvestovala zbytočne. Neviete kde budete s priateľom bývať - možno to bude tiež dom. Pozor na niekoľko vecí. Bude mama súhlasiť aby sa byt prenajal cudzím? Nebude sestra závidieť potom príjem z prenájmu a napádať to? Vo vzťahu je muž ten, ktorý inklinuje k riešeniu bývania. ak sa vyberie nejaká varianta,kt nebola z jeho hlavy a financií tak to väčšinou neni dobré. Teda hoci budeš vlastniť túto nehnuteľnosť, nechala by som návrhy na riešenie väčšieho bývania čiste na ňom. Samozrejme môžete sa zhodnúť,že váš 3 izb je naj možnosť. Teda moja rada" Drž sa v jeho 2izbáku dokým to pôjde ! "

kylie1983
22. nov 2022

Vyjadrím sa k tej rekonštrukcii, my sme robili svojpomocne 3izbovy byt pred 6 rokmi, vyšlo nas to na vyše 30tisic. Síce sme robili aj jadro, a kúpeľnu nam prišli obložiť, ale 10tisic je naozaj mala suma… Pisem ti preto, aby si rátala s takouto možnosťou, aby ste neboli nemilo prekvapení.

kylie1983
22. nov 2022

A dodám, kuchyňa nas vtedy stala 3500€ bez spotrebičov. Za taku cenu dnes nehrozí podľa mna.

kik3677
22. nov 2022

To v ktorom meste stoja 3 izbaky 100 tisíc?... Asi v nejakom velmi malom lebo od zaciatku roka byty zas extrémne vystrelili, ano teraz sa predaj spomalil ale stale su tie ceny za 1m2 okolo 1800e+, a 10 000 tis na prepabku 3 izbaku? Fuuu držím len poriadna kuchyna stojí 5000tisic a kúpeľňa uplne obyc obyc najmenej 3000,drzim palce ale podla mna nerealne sa vojsť do 10tis ak nechceš setrit na vsetkom všetkom

lujza123
22. nov 2022

K tej prerabke za 6000 ci 10 000, to je úplne nereálna suma. Tiež som ako píšeš z "fachu" a áno, dá sa prerobiť aj lacno, no nie superlacno.
Tieto prerabky za 5 korún totižto aj tak vyzerajú koľko stali, elektrika bez revízie, neodborna robota, obklady nakrivo, naoko všetko pozatierane, kuchyňa z merkury marketu ze sa rozpadne skôr než dovaris obed, batérie co ti ostanú v ruke keď pustis vodu, vaňa po polroku doskrabana ako keby v nej topis tygre.....
Za par rokov môžeš prerábať znovu

kp7333
22. nov 2022

Ak planujes rodinu, poloz si otazku, ci sa v byte da byvat s detmi - aky je pristup s kocikom, parkovanie, okolita infrastruktura - ihriska, skolka, skola a podla toho sa rozhodni. Byt je dlhodoba investicia, predtym, ako sa zadlzis a vrazis peniaze do rekonstrukcia, treba sa nanho pozriet z viacerych uhlov.

natalka81
22. nov 2022

Vyplat sestru. Neprerabaj, nechaj tak. Bude to tvoj byt navždy. Nevieš čo ti život prinesie do cesty. Možno ho budeš potrebovať ty, možno neskôr sestra, možno prenajmes.
Aj keby ostal byť prázdny, stále lepšie ako predávať ho.

tiika
22. nov 2022

@mimi_tami áno, tiež tam nevidím finančný rozdiel alebo lacnejšiu variantu. Teda skôr máš viac možnosti, ak by ste byt predali (kúpiť nejaký, ktorý si sama vyberieš, veľkosťou taký, ktorý ti najviac vyhovuje 1-3 izb. podľa toho, ako veľmi sa chceš a môžeš zadlžiť, kúpiť už prerobený a ten môžeš dať do prenájmu ihneď).
U každého je to síce iné, ale náklady za materiál a prácu veľmi stúpli. Čo bolo kedysi, s tým narovinu už nerátaj. Tipovala by som dvojnásobok toho, čo píšeš alebo viac, záleží v akom stave je, k tomu si pridaj čas prerábky, problémy, ktoré sa vždy vyskytnú, takze nervy a behanie okolo toho všetkého, vypratavanie, zháňanie materiálu, robotníkov, nakupovanie (určite je však výhodou to, že si kúpiš a prerobis podľa seba, ako sa tebe páči).

kamagma
22. nov 2022

Urcite odkupit

lenkaaa25
22. nov 2022

Vyplatila by som sestru 😉

sasesoe
22. nov 2022

Len k tej prerabke - za posledny rok sli ceny brutalne hore a dalsie zvysovanie sa ocakava, tak aby si nebola prekvapena... ale tiez by som idkupila od sestry