Máme kúpiť menší byt, alebo si nechať väčší a prenajať izbu?

25. dec 2024

V situácii ak sa partneri ktorí spolu vlastnia vacsi byt s hypotekou rozidu, je podľa vás lepšie byt predať a kúpiť si menší alebo jeden z paru si ponechá byt a prenájme 1 izbu aby ho vedel splacat (za predpokladu ze s tým ten druhy súhlasí a ten prvý mu vyplatí jeho splatky)?

casavina
25. dec 2024

Kúpiť menší...niet nad súkromie a pohodu...

biba_18
26. dec 2024

tiež by som šla do menšieho…

sissy27
26. dec 2024

Nechala by som si vacsi a hladala sposob, ako to utiahnut. Najdes si novy vztah, zalozis rodinu a zas budes zhanat vacsi byt?

vanilkovazmrzka
26. dec 2024

Pre mna je najvhodnejsia situacia vziat si dany byt na seba, vziat si celu hypoteku na seba, riesit si pripadny prenajom izby uz sama za seba a len ako nudzove riesenie. Hlavne teda ak by islo o 3i vacsi byt a teoreticky prechod do mensieho 2i bytu, to je zbytocne. Ak by povodny vacsi mal 4 ci 5i a mensi by mal byt vyrazne mensi, tam uz by som bola skor za predaj.

biba_18
26. dec 2024

@sissy27 ak si založí rodinu tak si nasťahuje budúceho manžela k sebe? aj to poznáme z MK…

ekira1
26. dec 2024

Kúpiť menší, niet nad súkromie a bude rýchlejšie bývalý vyplatený.

sasa1310
26. dec 2024

málo informácií. Ak predáš byt do 5 rokov, platíš dane z príjmu z predaja bytu. A za ďalšie, ak si jeden nechá byt, musí hádam toho druhého vyplatiť. Dokáže to?

autor
26. dec 2024

@sasa1310 mame ho len 2 roky, áno vyplatiť ho viem, ale presne bola by tam ta dan..

sissy27
26. dec 2024

@biba_18 tak mne to nepride divne, asi preto, ze tiez zijeme v mojom byte. Byt je moj, domov je to pre nas vsetkych. Kym vsetko funguje, tak nie je ziadny problem. Ked to prestane fungovat, tak tiez nebude ziadny problem - bude uplne jasne, kto sa ma zbalit a odist. Ja som toho nazoru, ze 1nehnutelnost = 1majitel a nerozumiem tej potrebe mat spolocne (rozumiem dovodom, pre ktore to ludia inak nevedia spravit, ale nerozumiem tomu ak niekto vyslovene chce spolocne vlastnictvo).

lucia147852
26. dec 2024

@sissy27 no možno práve preto, aby neostal po rokoch vzťahu a investovaných peňazí do toho bytu s holou ritou. Ty by si žila u muža v jeho byte a financovala opravy, nábytok atd do cudzieho? No ja nie. A tak isto chápem, že by tak nechcel žiť muž.

sissy27
26. dec 2024

@lucia147852 vidis, my to tak mame - tento byt, v ktorom zijeme, je len moj. Drobne opravy ci vymenu nabytku nepovazujeme ani jeden za nejaku investiciu, su to veci, ktore uzivame obaja a opotrebúvajú sa, takze je normalne, ze ich spolocne vymenime / opravime. Na druhej strane - nikto nemusi odchadzat zo vztahu s holou ritou, ale vacsinou je to o tom, ze sa niekto niekomu zavesi na krk, nastahuje sa a viac sa nestara a potom je prekvapeny. Toto nie je nasa situacia, kazdy mame svoje, bolo to len o rozhodnuti, kde budeme spolu zit. Rozhodli sme sa tak spolu, urcite by som mu po xx rokoch nevykrikovala, ze mi vylezal matrac 😂 ved aj ja som chcela, aby tu bol. Ale opakujem, chapem, ze nie kazdy ma taketo moznosti, a vtedy je samozrejme ok mat spolocnu nehnutelnost. Lenze boli tu uz diskusie, kde zeny vyslovene dupkali nozickou, ze chcu spolocne, lebo im to dodava akysi status rodiny.

sasa1310
26. dec 2024

inak pozor na to. Ak by sa ti niečo stalo a máš tam spolubývajúceho viac ako rok. A nemáš deti, tak dedí aj on po tebe...

jana005
26. dec 2024

@sasa1310 prosím ťa, čo píšeš za blbosti?

sasa1310
26. dec 2024

@jana005 aké blbosti

jana005
26. dec 2024

@sasa1310 píšeš, že spolubývajúci po nej dedí ak nemá deti.
Ak nie je na liste vlastníctva, tak žiadny spolubývajúci po nej nededí.
Ale rodina

jana005
26. dec 2024

@sasa1310 alebo druh a družka.
Ale určite nie spolubývajúci

sasa1310
26. dec 2024

@jana005 Nech sa páči. Občiansky zákonník 40/1964
Druhá hlava
DEDENIE ZO ZÁKONA

§ 474
(1)
Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

sasa1310
26. dec 2024

@jana005 to už je na dokazovanie potom a pre právnika, ako dokážu, že bol len nájomník/čka

jana005
26. dec 2024

@sasa1310 veď píšem, že druh/družka môže v niektorých prípadoch dediť. A spolubývajúci a druh/družka je dosť podstatný rozdiel

sasa1310
26. dec 2024

@jana005 si si prečítala citáciu zákona? Nikde sa nič o druhovi nepíše. Píše sa o osobách, ktoré žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka v spoločnej domácnosti. Ako to bude kto dokazovať či bol druh alebo len nájomník je neskôr na právnikovi. Ja som autorke spomenula, že je takéto niečo v zákone a treba aby bola obozretná. Ako si si ty vysvetlila zákon je už tvoja vec. Ja čítam ako je to tam napísané a preto by som radšej nikdy nemala u seba vo svojom byte žiadneho nájomcu.

biba_18
26. dec 2024

@sissy27 veď práve, peniaze do toho dávať keď všetko funguje, a potom sa zbaliť… je jedno či žena alebo muž…

vanilkovazmrzka
26. dec 2024

@sasa1310 ale ze ma niekto podnajomnika nie je zivot v spolocnej domacnosti :D ma tam svoju “domacnost” v izbe v cudzom byte. A hlavne ma mat tento “vztah” osetreny zmluvou z ktorej je jasne ze to nie je partnersky vztah.

biba_18
26. dec 2024

@sasa1310 ak má zmluvu, čo treba dokazovať?

sasa1310
26. dec 2024

@vanilkovazmrzka
@biba_18 nie som právnička, zmluvu môže mať aj nemusí. Musí potom platiť dane z príjmu z nájmu a pod. Toto všetko si musí autorka poriadne premyslieť aké nástrahy sú pri nájomníčke v jej byte v osobnom vlastníctve.
Okrem toho, ona už nebude nič dokazovať. A nájomník dokáže zmluvou, že nededí? Môže tvrdiť, že žiadna nie je, aby podedil. To je fakt diskutabilné a na právnika. Ja tvrdím, že takýto paragraf existuje a treba s ním rátať

vanilkovazmrzka
26. dec 2024

@sasa1310 Nie si pravnicka, ale preco si nezakonspirovat 😄

sasa1310
26. dec 2024

@vanilkovazmrzka jasne. aj paragraf som si vymyslela. Ale však buďte v sladkom nevedomí. Prenajímam byty, tak čítam aké sú nástrahy

sissy27
26. dec 2024

@biba_18 ake davanie penazi do niecoho? Ze treba raz za xy rokov vymenit bateriu v sprche alebo sedacku? Ze treba platit fond oprav a energie? Ved to je hadam normalne, ze ked niekde byvam a pouzivam zariadenie, tak ho aj opotrebuvam. Ja neviem v akych vztahoch tu poniektore zijete, ale teda u nas sa kvoli tomuto fakt dohadovat nemusime. Obaja mame podmienky na to, aby sme vedeli bez problemov fungovat samostatne, nie sme spolu preto, ze sme jeden na druheho odkazani a obaja si to uvedomujeme. Ja nepotrebujem muza aby zaplatil tu novu sedacku ci naplnil chladnicku, a ani on tu nie je preto, ze by nemal co jest alebo kde spat…

biba_18
26. dec 2024

@sissy27 ja žijem vo vzťahu kde sme budovali všetko spolu, nie ja svoje a on svoje…

sissy27
26. dec 2024

@biba_18 my sme obaja isli do vztahu uz zabezpeceni. Nevidim zmysel v tom aby sme si nasilu brali hypo na tretiu nehnutelnost, alebo aby sme obe predali a kupili jednu, len aby na jednom liste vlastnictve mohli byt dve mena.

h2
26. dec 2024

@sasa1310 To sa netýka spolubývajúceho, ktorému by ona prenajala izbu. To sa týka spolubývajúceho druha/družky, proste ľudí vo vzťahu. Pokiaľ je niekto len jej podnájomník, ktorý tam má prenajatú izbu a platí za ňu, nemá nárok na nič také.