Dobrý večer. Mesačne nám ostáva pár stoviek a nevieme sa rozhodnúť čo by bolo rozumnejšie. Pokračovať v investovaní alebo radšej bombiť mimoriadne splátky hypotéky a čím skôr sa jej zbaviť? Riešili ste podobnú dilemu? Čo vám pomohlo sa rozhodnúť?
Dovolím si povedať, že finančnú gramotnosť mám, ale proste mám pocit, že obe možnosti sú správne.. :(
Ďakujem za vaše postrehy.
P.S: Toto nie je téma na vyvolanie vášni, ani nejaké predbiehanie sa, kto vie koľko mesačne ušetriť alebo podobné nezmysly.
ja by som uprednostnila mimoriadne splátky.
Záleží od aktuálneho úroku. Ak je dobrý a do fixácie ďaleko, investujte. Ak je úrok už teraz vysoký , robte mimoriadne splátky. Ak máte refix o rok či dva, treba peniaze uložiť bezrizikovo a vložiť ich do úveru pri refixe.
@ela90041 do konca tohto roka máme fix na 1,2%. Na koľko sa to zvýši môžeme iba hádať. Ale aj keby sa nám zvýšil napríklad na 4% tak nám to nezvýši splátku o viac ako 150€ mesačne takže nič likvidačné. Na pomoc od štátu sa nespolieham.
Rezervu máme na sporiacom podúčte na cca rok.
Rozdelila by som to čo zostava na dve časti - menšiu sumu na sporiaci účet a väčšiu do investičného sporenia. Zo sporiaceho úctu by som to, čo prevyšuje zdravú rezervu, presúvala “nepravidelne” do úveru.
Ak viete investovanim za robit viac ako 4%, tak investovat, ak neviete, potom su pre vas vyhodnejsie mimoriadne splatky. Rezervu vo vyske 9mesacnych prijmiv by som si nechala volne dostupnu.
@ela90041 investovaných máme už pár tisíc, ale sú to všetko otvorené pozície. Takže momentálne áno, sme v zelenom čísle, ale hocikedy sa to môže zmeniť, kým to nie je uzatvorená transakcia.
A ďalšia vec, teda "problém" je v tom, že mám pocit, že investované peniaze sa "nevyberajú".. že si stále povieme, že to ešte treba nechať rásť, že o rok-dva-desať sa to zhodnotí viac... A že reálne z tých peňazí akoby zatiaľ nič nemáme..
Dáva to trošku zmysel, čo sa snažím povedať?
Rozumiem. Treba si najst primerany balans medzi setrenim a minanim. Zivot si treba aj uzit a nielen prezit
@ela90041 sme z tých šetrnejších, ale zase dokážeme si aj urobiť radosť a nie len živoriť.. len práve to riešim, že ako najrozumnejšie použiť práve tie ušetrené peniaze..
Ono je to aj o vnutornom nastaveni, ak sa vam lahsie zije s pocitom ze mate vela usetrene, je to v poriadku. Ak minate tak, ze vam stale ostanu 9mesacne prijmy a ste s tym v pohode a zvysne peniaze si uzijete, je to tiez v poriadku.
Ako vravim vyssie, ak viete investovat, investujte. Ak vam maju peniaze visiet na nejakych terminakoch za 1-3%, tak si ich radsej uzite alebo splatte hypo.
Jednoznacne investovat…
Investovanie (ale zavisi zas aj ake...do dlhopisov no...nic moc ale ostatne fajn), ti vynesu viac ako predcasne splacanie HU.
Aspon u nas to takto je a riesili sme to s manzelom tento tyzden, preto sme sa rozhodli nezrazat HU predcasne.
@aliaray1 investujeme do akcií..
uplne teoreticky by som investovala (ziskate dlhodobo viac ako je %hypoteky, ale presne ako pisete, potom ma clovek tendenciu tych penazi sa nedotknut, ved pracuju. Asi by som tie peniaze rozdelila...tiez mam prioritu splatit uver (hoci moja hypo ma uz urok 4.49% ). Ja osobne by som polovicu investovala a polovicu dala na splatku hypo
Dobrá téma a dobrá otázka, tiež by som to asi rozdelil na polovicu
@tomtom2 ďakujem, trošku som sa bála, či sa tu nejak diskusia nezvrhne, ale som veľmi rada, že sú tu samé civilizované odpovede ☺️☺️
Asi je to ozaj najlepší kompromis to deliť na polovicu, investovať ďalej aj riešiť mimoriadne splátky. Budovať väčšiu rezervu je už asi zbytočné...
Ono je na to ľahká odpoveď: ak vieš investovať s úrokom vyšším ako na hypo, tak treba investovať, ak nie, tak mimoriadne splátky.
Samozrejme, pri investovaní sa myslí dlhodobý priemer rastu.
150 eur mesacne je 1800 eur rocne. A to je len navysenie uroku. Zrataj si celu vysku uroku pri 4% rocne a porovnaj si s ocakavanym vynosom investicie. A dostanes odpoved na otazku, co je vyhodnejsie. Do uvahy treba zobrat aj mieru rizika.
Zo začiatku splácaš hlavne úroky, istinu prakticky vôbec, teda reálne z dlhu neubúda. Ak splatíš, tak splatíš istinu, teda aj úroky s ti budú rátať z nižšej sumy. Teda ak ste dajme tomu v prvej tretine / polovici splácania hypotéky, volila by som splátky.
@pleja áno áno, zobrali sme to na 30 rokov a na konci tohto roka nám uplynú iba 3 roky.. takže sme dosť na začiatku.
Ja by som teda volila splátky. My sme to tak urobili tiež, na úrokoch podľa mňa ušetríš viac ako získate na investovaní. Navyše investovanie nie je úplne isté.
Určite by som pasívne investoval ďalej. Ono mimoriadna splátka sa vloží a je fuč. Na investícií je výborná vec že tie peniaze sa pomaly zhodnocujú. Treba naďalej tam vkladať a menej sa na to pozerať. Berte to aj ako keby ďalšiiu rezervu. V prípade že sa vám niečo stane peniaze z investície sa dajú vybrať (nie je to ideálne použitie ale je to jedna z variant). Pri mimoriadnej splátke takáto možnosť neexistuje. Zaplatíte ju a peniaze sú preč.
Čo sa týka zas rezervy. Existujú viaceré druhy.
Je dobré mať na každú osobu zvlášť, ale dobré je mať aspoň 2 druhy minimálne na jednu osobu.
Najprv si treba mesačne zrátať povinné výdaje (PV) za jeden mesiac (jedlo + najom + povinné poistenia atď).
Železná rezerva = 6x PV = rezerva v prípade straty zamestnania, ťažkého úrazu, operácie
Strieborná rezerva = 3x PV = rezerva na situáciu v prípade že potrebujete niečo urgentne zaplatiť, niečo neočakávané.
Zlatá rezerva = 3-6x PV = rezerva podľa domácej situácie, ktorá môže byť očakávaná (deti, svokrovci, domáce zvieratá)
Všetky investované samostatne v nejakom aktíve (akcie, ETF) so zhodnotením 5% a viac ročne s možnosťou mimoriadneho vybratia do jedného týždňa.
Určite mimoriadne splátky.
Zavisi aky mate urok na hypoteke a aku mate financnu rezervu, bez tychto informacii to je iba teoretizovanie