Mám zmätok v zdravotnom poistení

13. apr 2023

Ahojte,

mám taku otazku, alebo v respektive potrebujem poradiť, lebo už v tom mam ozaj bordel.

Nezdržiavam sa na uzemi SR, po maturite čo bolo pred 5 rokmi som sa presťahovala do ČR (v SR som nikdy nepracovala), rovno som odišla, ale už medzi tým, som bola aj v NL za prácou. A veľa cestujem. Ide o to, že už neviem, jak to mám so zdravotnou poisťovňou.

Na Slovensku som samozrejme odhlásená z Unionu. Tam som bola stále od mala. Keď sa človek sťahuje do zahraničia musí sa automaticky odhlásiť v jednej ZP a prihlásiť do druhej, záleži od práce, alebo toho čo robíš. Od minulého roku som v UK (na víza len pretože tu mám priatela) a tu oni nemajú zaistený zdravotný systém (majú to inak, neplatí sa) takže som bez zdravotného poistenia pretože som na Slovensku odhlásená.

Budeme sa sťahovať do ČR naspäť, to znamená že, ak ak sa zametnám v ČR, budem mať českú zdravotnú poisťovňu. Na tej Slovenskej ib nebudem dlžiť nič, pretože som odhlasená. Ale ide o to, že ja som pár mesiacov nebola prihlásena nikde a ani som nič neplatila… tak ako to bude prebiehať? Už dávnejšie som s tym mala problém so Slovenskou zdravotkou aj napriek tomu že som bola odhlásená tak mi zaúčtovali poplatok, tam kde som mala medzeru. Nechápem.

Ďakujem za nejaké rady. Budem im tam volať aj písať samozrejme na zakaznicku podporu, ale som sa chcela aj tu trochu povyzvedať.

aliziana
13. apr 2023

Ahoj, ja nemám až také vedomosti ako to presne je, ale viem, že niekde musíš mať verejné zdravotné poistenie, to nie že sa len odhlásiš a neprihlásiš nikde - minimálne vrámci EÚ to tak je, UK neviem, ale predpokladám, že stále máš trvalý pobyt na SR, takže si myslím, že Ti znova dajú doplatiť zdravotku

deginko
13. apr 2023

V ktore obdobie si nemala zdravotné poistenie?Keď si bola v UK?

januska12323
13. apr 2023

Za obdobie bez poistenia si sa mohla nahlásiť na Slovensku, teraz ako dokážeš, že si platila inde keď si neplatila?

slavomira236
13. apr 2023

Ja ked som isla do uk na sk som zrusila. Ako som zacala pracovat prisla mi karticka poistsnca v uk national insuran e number..po navrate na sk som sa tu prihlasila znovu nic som nedoplacala