Mám si doprosovať financie počas rodičovskej?

luciaruz
10. dec 2024

Ahojte,

chcem vedieť váš názor. Som na rodičovskom, hypotéku mame spolu s manželom, ale ide z môjho účtu. Veľa som zarábala. A proste som s malou na rodičovskej a cela moja podpora zo štátu ide na hypo. Ostanu mi 4 eura. Muž platí ostatné. Jediná jeho finančná podpora je v tom, ze mi dal gastrokartu do potravín, ktorú som si "vyžobrala". Akože ja si mam míňať úspory? Neni to trochu od veci? Ja sa mu mám doprosovať? Mám za to, že to má byť u mužov samozrejmosťou. Som maximálne sklamaná z jeho prístupu. Tak povedzte či som ja mimo.

melanta
10. dec 2024

Áno, si mimo a dosť. Máš muža, ktorý to nepovažuje za samozrejmosť a namiesto toho, aby si to riešila s ním a nastavila financie s ním, tak to píšeš na koňa.
Mimochodom, predpokladám, že taký bol aj predtým. Ale zarábala si veľa, tak si to neriešila. Ale on sa nezmenil, je rovnaký. Musíš to s ním riešiť narovinu.

luciaruz
autor
10. dec 2024

@melanta si uplne vedla. Riešime to a snazim sa mu to vysvetlit. On platil vsetko ostatné. Ale nedochádza mu, ze ja nemam prijem.

melanta
10. dec 2024

Ja nie som vedľa. Ja nemám muža, ktorý mi počas rodičovskej dal jedine pár eur na stravu. Ak to nevie pochopiť, daj na súd žiadosť o výživné na teba aj dieťa. Je to možné aj počas manželstva. Možno to ho preberie.

lucka_ke
10. dec 2024

všetky zarobené peniaze (aj rodičovský) sú spoločné, čiže ak ste manželia a nemáte upravené BSM tak všetko platíte spoločne

melanta
10. dec 2024

Mimochodom, tieto veci ste mali mať vyriešené a vydiskutované pred tehotenstvom.

kavasmliekom
10. dec 2024

@luciaruz a prečo mate teda každý svoj účet? A už keď chcete mať každý svoj účet,... Tak si spiste všetky výdavky, všetky príjmy a zvyšné rozdeľte, na šetrenie, na stravu, a míňanie. Alebo si od neho pýtaj kartu, ja by som takto žiť nedokázala, aby som mala na účte 4e a doma deti.

melanta
10. dec 2024

@lucka_ke predpokladám, že to autorka vie. Ale jej problém je, že on jej tie peniaze nedá.

luciaruz
autor
10. dec 2024

Ja som platila hypo, on ostatne vydavky, a
potraviny tak ako kedy, raz ja raz on. Lenzeu nedocvaklo, ze uz nemam prijem, asi sa spolieha, ze mam nasetrene. A toto sa pytam, ci je to podla ostatných zien okej, ze ja ťahám zo svojich úspor, "ved ich mas dost".

hellwant
10. dec 2024

Zas to iste😢. Toto ma kazdy muz nieze chapat, ma to byt prirodzenost sama o sebe aby jeho manzelke nechybali peniaze ked je s deťmi na potrebne veci. Drzim palce aby ste sa nepohadali pri tom.

luciaruz
autor
10. dec 2024

Ja peniaze mam nasetrene a dost. Ale proste nepride mi okej ze si ich mam míňať.

kavasmliekom
10. dec 2024

@luciaruz ako máš? Hádam máte nie? 😄

belllinka
10. dec 2024

@luciaruz veď mu povedz, že nemáš z čoho žiť, že sa vraciaš do práce skôr, malá pôjde do súkromenej skôlky a že nech sa pripraví na to, že bude platiť polovicu. Nájdi poriadne drahú škôlku. Alebo že teda, nech sa teraz vymeníte, že on ostane na rodičáku doma a ty pôjdeš pracovať.

luciaruz
autor
10. dec 2024

@kavasmliekom nemame spoločný účet.

januska12323
10. dec 2024

@luciaruz nie ty sa nemáš doprosovať, máš mu rovno ukázať koľko je hypotéka, koľko dostaneš a opýtať sa kde máš zobrať peniaze na ostatné veci keď jemu nedopína.

melanta
10. dec 2024

@luciaruz tvoje úspory sú peniaze našetrené pred manželsvom? Lebo ak počas manželstva, tak sú to spoločné úspory, nie tvoje. Bez ohľadu na to, že máte každý svoj účet.

petamich
10. dec 2024

@luciaruz pocas rodicovskej je potrebne si to jednoznacne nastavit inak - nas model bol, ze mi manzel kazdy mesiac poslal sumu, na ktorej sme sa dohodli, z ktorej som financovala domacnost a seba, presne preto, aby som sa nemusela "doprosovat" a pytat kazdy tyzden 🙂 alebo skratka pytat....a nie na uspory som nesiahala, jedine v pripade, ze som si chcela kupit napr. kabelku za 500€ - to som zasa nevidela dovod, preco by mal moj muz financovat moje vystrelky (a tiez nemame spolocny ucet a vsetko financujeme 50/50, pocas rodicovskej to skratka bolo inak)

Ano je vela muzov, co su idioti ale je aj vela muzov, ktorym to nedojde. Tak si treba sadnut spocitat a dohodnut sa, vybavene.

pe_mi
10. dec 2024

@luciaruz ahoj,sadnite si spolu a vysvetli mu,že sa ti to nepáči, keď aj opakovane.argumenty máš správne.ja si toto predstaviť neviem.my máme spoločný účet, (je to jedno, dá sa to nastaviť,aj keď máte oddelené účty), ale či miniem 30eur denne na nákup, či miniem na seba 400eur alebo 600eur na oblečenie .vôbec to nerieši , my si odkomunikujeme väčšie výdavky, ako je kúpa TV, či estetické zákroky, kúpa auta, prerábky.boze môj ja tak ďakujem v tomto,že to takto máme.
Dôležité ale je,aby ste si to nastavili vy dvaja doma, aby to obom vyhovovalo,nie len jemu

melanta
10. dec 2024

@januska12323 žiadaj od muža, aby ti dal na tvoje meno kartu k jeho účtu, aby si mohla robiť platby. Ak nesúhlasí, daj mu sumu, ktorú ti má poslať každý mesiac na účet. Ak nesúhlasí, požiadaj o spomínané výživné.

kavasmliekom
10. dec 2024

@luciaruz a ze mate každý svoj účet, tak aj to ze ty máš 4e a on možno 400e, tak je to potom ok, čo je na jeho karte, je jeho, čo si si nasetrila ty, je tvoje...logika...vy asi nebudete veľmi gramotní, či?

paulina291
10. dec 2024

Nie si mimo. Pokiaľ máte BSM, peniaze sú vaše spoločné (žiadne moje tvoje), či našetrené (počas manželstva) alebo jeho plat. Žiaľ, ono to tak býva a čítame to tu dookola, keď si žena vezme blbca, vôbec to s ním vopred nekomunikuje a rozdelujú od začiatku na moje tvoje.
Čiže nikdy ste túto tému neriešili? Ako sa tomu staval v minulosti? Ak mu predložíš tieto logické argumenty, ako zareaguje? Nie je vôbec fér aby si ty šla z úspor a jemu sa životný štandard nezmenil. Ale bohužiaľ, takýchto blbcov je hojne a hlava mi to neberie prečo.

angeli121212
10. dec 2024

@luciaruz a čo on všetko platí? Čo potrebuješ ešte ty dokúpiť a on odmieta? Byť tebou normálne za ním chodím so zoznamom čo treba kúpiť a nech platí keď si vymyslel, že z tvojho rodičáku sa ide platiť hypo... Čo sa našetrených peňazí týka áno sú spoločné ale to predsa neznamená, že sa majú rozflákať za to, že on z nejakých dôvodov nechce platiť... Vždy je treba mať železnú rezervu.,. Tvoj manžel si to ako predstavuje?? Čo on vraví, že ako to má podľa neho fungovať??

morusha
10. dec 2024

@luciaruz Ste rodina, rodičia, možno aj manželia ale hospodárite ako dvaja cudzí, každý na svojom piesočku. Ja som tento model nikdy nechápala, u nás je všetko spoločné. Pokiaľ to niekomu takto funguje, v poriadku, tebe to ale vadí, čo je pochopiteľné, aby sa jedna žena, matka musela doprosovať o peniaze, prípadne míňať úspory. Inak aj tie patria do spoločného, ak ste manželia...Mali by byť ale ako vaša spoločná rezerva, nie na bežné fungovanie. Snáď už len ten rozhovor alebo požiadať o to výživné.

pandorra
10. dec 2024

Tak sup nech on ide na matersku a ty do prace a nech si zije zo 4 €. Nechapem baby, naco si s takymi muzmi robite deti. Stale ta ista tema. Nevedela by som takto zit. Mame sice samostatne ucty, ale karty k jeho uctom mam a platim nimi vsetko potrebne.

lia2929
10. dec 2024

To čo za 🍆 si beru niektoré ženy🥲😫.. Tak ak to nepojde lepsim smerom, dieta smer jasle a ty smer praca. Ale kvalitny slušne povedané - pňak - tento chlap… Moj muz by mi kupil a doprial aj modre z neba ci mi chodi 533€ alebo 2000€ . Idem mu dat hned bacinko jak svet….

lienka.7
10. dec 2024

@luciaruz nemáš zobrať peniaze ani sa mu doprosovat. Mas mu jednu poriadnu tresnut panvicou po hlave, aby sa panko prebudil.
Ja nechápem, kam na takýchto kktov chodíte 🤦‍♀️
Keď nechape, normalne mu povedz, že ti mesacne pošle 500€ na splátku hypo a je. Ty z rodicaku nemáš čo platit hypo. A ak to nechápe, nech sa paci, ostáva s dieťaťom doma on, a ty ideš do prace. A tu gastro kartu mu s radosťou vrátis, nech si financuje stravu 👌👎

zuzkaa1991
10. dec 2024

@luciaruz tak ako pisali vysse zeny v manželstve su spolocne peniaze my mame od svadby mame spoločný ucet kvoli hypo nase ucty pred svadbou sme.zrusili....takze ked som bola na rodicaku všetko islo z jedneho uctu tiez mame hypo aj vydaje kedze novostavbu sme stavali.....financie trebalo riesit pred tehu.....
Mame vedlajsie účty kde setrime a nikdy nepadlo.slovo ze moja vyplata tvoja vyplata.....ak treba zaplatit vacsiu cast (nejaky vacsi nakup stavebne auto atd ine veci( vzdy spolocne preberame kedy je vhodné kupit;) skratka ide o to ze peniaze v manželstve su spoločne a spolocne rozhodovať

kiki68
10. dec 2024

Normalne si dat ziadost cez sud o vyzivne a hotovo. Ked toto nevie pochopit. Alebo prestat platit hypo a povedat mu, ze doteraz si platila a teraz uz bude on. Ako mne pride, ze toto nie je partner, ale iba niekto, co sa sebecky vozil na tom, ze zena dobre zarabala a teraz je mu uplne jedno, ze co ta zena a dieta, ze z toho budu zit. Ved jemu je fajn, on si zije ako kral. Ako za mna by to bol najskor rozvod.

tiezjedna
10. dec 2024

@luciaruz mala si mu tieto jednoduché počty predložiť na papieri ešte predtým, než ste si naplánovali dieťa. Teraz ti bohužiaľ nič iné - okrem podnetu na súd - nezostane, iba doňho hučať, prosiť, vyhrážať sa alebo neviem čo... Inak tvoj muž je asi fajnovo natvrdnutý, keď mu nedôjde, že po zaplatení hypotéky ti nezostane nič. To je prístup hodný vola, fakt...

malaopicka
10. dec 2024

My tak ako @petamich máme dohodnutú sumu, ktorú mi manžel posiela mesačne k rodičovskemu. Z týchto peňazí platím svoje povinné výdavky a všetko pre dieťa a seba. Treba povedať narovinu a nejako sa dohodnúť. Nemôžeš predsa mat 4€ s dieťaťom na krku. Však plienky, jedlo, oblečenie, výlet atď…to hádam manžel rozumie, že niečo stojí a keďže je to aj jeho dieťa a predpokladám, že ho chcel, tak musí prevziať zodpovednosť a teraz potiahne on.

petamich
10. dec 2024

Este sa s nim ani neporozpravala a uz ma davat na sud ziadost o vyzivne 😂 boze tak ma mozno doma len druh nedopinavy, normalne mu povedz, nech ti posiela xy kazdy mesiac a hotovo