Mám sa zamestnať sa, alebo si platiť dobrovoľné poistenie?

kamed
3. apr 2013

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o pomoc. Ide mi o to najst sposob ako dostavat matersku, kedze sa do toho ale ze vobec nevyznam 😉 momentalne studujem doktorandske studium, dostavam len stipendium, z ktoreho si zatial ale nic neplatim, ziadne odvody. Pocula som o moznosti akeho si dobrovolneho poistenia na zaklade ktoreho by som potom mala narok na matersku. a tiez by bola moznost sa "zamestnat" oficialne v priatelovej firme, kde by sme taktiez normalne platili odvody a potom by sa mi teda materska vypocitavala z mojho "prijmu". Baby, vyznate sa niekto s tom? ze co by bolo financne vyhodnejsie? je mi jasne, ze aj naklady firmy na zamestnanca su nejake, preto by som chcela vediet, ako by to bolo najlepsie spravit. pretoze realna praca casovo neprichadza do uvahy zatial a dieta by sme uz v blizkej buducnosti chceli. dakujem za ino

marcelatje
3. apr 2013

@kamed Ak máš na to aby si si platila pripoistenie tak si ho plať, keďže pracovať nestíhaš, avšak treba brať do úvahy že z najvyššieho vymeriavacieho základu sa platí mesačne skoro 400,- EUR. Samozrejme nemusíš si platiť z najvyššieho, ale adekvátne sa ti zníži aj materská.
Ďalšou možnosťou je zamestnať sa a zamestnávateľ bude platiť odvody a tebe v sociálnej poisťovni vypočítajú koľko si musíš/chceš mesačne doplácať. Závisí to od mzdy ktorú by si poberala. A teda doplácať by si (ne)musela len v prípade ak by si nemala najvyšší vymeriavací základ. Materská je 65% zo mzdy takže podľa toho si vieš vypočítať koľko by si cca dostala a či si chceš platiť aj pripoistenie
Nutno tiež dodať že materská je iba nejakých cca 34 týždňov a potom aj tak dostaneš len rodičovský príspevok cca 190,- EUR a rodinné prídavky cca 22,- EUR

moon1979
3. apr 2013

@kamed ak chceš max materskú, čo je cca 760 eur, tak jednoznačne sa zamestnať a doplácať si už len DNP ak tvoj hrubý príjem nebude dosahovať 1173 eur mesačne ... teda napr. ak tvoj HP zo zamestnania bude 700 eur, do max VZ sa môžeš pripoistiť ale v súčasnosti sa už platia riadne pálky ... DNP je 35,15% z VZ, ktorý si určíš ... minimálny VZ na DNP je 393 Eur ...
ak sa nezamestnáš a chcela by si dosiahnuť max MD len z DNP, mesačne by si musela platiť cca 400 Eur, poistenie by ti muselo trvať 270 dní ...

kamed
autor
3. apr 2013

@marcelatje
@moon1979
dakujem Vam baby, a este mam jednu specialitku k tomu 🙂 mam celiakiu a na zaklade nej som ZTP. pocula som tiez, ze za takehoto zamestnanca plati zamestnavatel nizsie odvody. je to pravda? potom by bolo asi ozaj najvyhodnejsie sa zamestnat u priatela, ten hruby prijem nastavit tak aby som mala narok na tu najvyssiu, ze?

moon1979
3. apr 2013

@kamed
ak zamestnáva ZTP tak má nejaké úlavy určite, ale aké, to už netuším 🙂 na max materskú potrebuješ mať hrubý príjem v maximálnej výške t.j. 1173 Eur 🙂

marcelatje
3. apr 2013

@kamed nemám skúsenosť, ale vraj je to s tými odvodmi tak , neviem však ako to ovplyvňuje výpočet materskej aj tak by nebolo od veci informovať sa priamo v sociálnej poisťovni.
Ak je však priateľ platiť odvody z maximálneho vymeriavacieho základu je to pre teba lepšie

zalka
4. apr 2013

@kamed ako za zamestnanca ZTP alebo s ID , zamestnávateľ platí menšie odvody do ZP ...
ale do SP platí normálne odvody .. v normálnej výške, takže až taká výhra to nie ...