Ahojte.
Prosím vás, nevedeli by ste mi poradiť, ako si finančne prilepšiť počas ďalšieho tehotenstva?
Moja situácia. Čakám 4. dieťatko. Som vo 8.týždni, takže potrebujem radu ako soľ a rýchlo. Nikdy som si neplatila dobrovoľné pripoistenie, keďže som verila úradníčkam, ktoré mi tvrdili, že mi to nevychádza. Momentálne som na rodičovskom príspevku. Zamestnaná už nie som od roku 2010, takže nemám nárok ani na materskú. Oplatilo by sa mi pripoistiť na to maximum a dať sa na rizikové tehotenstvo? Dostávala by som aspoň maródku? Alebo nemám na ňu nárok, keďže jediný, kto za mňa odvádzal sociálku za posledné 4 roky, bol štát? Aké peniaze by som mohla vydupať od štátu a za akých podmienok?
A ešte jedna otázka: Je možné, aby oficiálne na materskú šiel otec, a popri tom chodil do roboty. O dieťa by sa starala matka, čiže ja, keďže som aj tak doma. Že by on poberal materskú aj výplatu a ja by som bola napr. dobrovoľne nezamestnaná alebo ako nejaký opatrovník, keďže on by bol v robote?
Vopred ďakujem za užitočné rady
Aby si dostávala či materskú alebo PN z dobrovoľného poistenia, musíš byť 270 dní poistená. Čo už do pôrodu nestíhaš.
K druhej časti otázky: áno, otec môže ísť na materskú od 6. týždňov po pôrode na 28 týždňov. Musí spĺňať 270 dní poistenia v ostatných 2 rokoch + poistný vzťah trvá. Ak by bol na materskej, nemôže poberať plat, z ktorého je materské rátané. Takže by musel s terajším zamestnávateľom uzavrieť inú (novú) zmluvu, na základe ktorej by dostával (trebárs aj ten istý) plat. Ty vtedy nemáš nárok ani na rodičovský príspevok (ani na staršie deti), až keď jeho materská skončí. Rodinné prídavky poberať môžeš.
doplnenie k manzelovi - manzel moze byt zivnostnik a poberat matersku, ty RP poberat pocas 28tt nebudes moct. nesmie byt zamestnany. v case poberania materskej nemusi platit odvody.
neni som odborníčka,ale ked je na materskej tak nemôže pracovať,až cez rodičák a dobrovoľné pripoistiť sa platí 270 dní až potom môžeš z neho čerpaťvýhody,takže materskú bysi možno stihla ale je toveľa peňazí okolo 300 € mesačne.