Mám refinancovať hypotéku?

13. jún 2023

Ahojte, chcela by som sa informovať čo by ste robili na mojom mieste. 4/2024 nám konci fix hypotéky, samozrejme úrok máme super ešte aké sa dávali pred týmto šialenstvom. Úprimne, netušíme čo robiť či refinancovať popredu aktuálne sa hýbu úroky okolo 4% alebo čakať čo bude budúci rok? Obávam sa aby to nešlo ešte vyššie. Za každý názor ďakujem

zmrzlinka2021
13. jún 2023

Ničoho sa neboj. Rieš len fakty, nie predpoklady. Uroky uz nikdy nebudu umelo nizke ako dlho boli, čo vytvorilo nezdrave prostredie. Ostala by som pri sucasnom uroku a riesila až ked v buducnosti by bolo potrebne niečo robiť.

oblecenie99
13. jún 2023

Ja som zachytila, že odporúčajú refinanc, ale šťastie skôr mali tí, ktorí to odchytili ešte do konca roka. My sme refinancovali, presnejšie vyplácame a berieme novú, ale iba z dôvodu, že kupujeme väčší byt. Ináč by som asi tiež zostala na súčasnom za ten čas, aj keď je pravda, že nám končí fix už v októbri a my sme mali zostatok v porovnaní s inými pomerne malý - otázka je, akú hypo máte teraz, aké sú splátky a ako by sa to navýšilo. Mne poradila finančná poradkyňa okolo septembra, že teda v žiadnom prípade to nemáme riešiť, máme super úrok, že určite to nepôjde tak vysoko - týmto ju pozdravujem a búcham si hlavu o stenu, že som ju ako krava - poslúchla. Čiže my sme väčší byt potrebovali, ešte sme vedeli ako tak zafixovať príčetný úrok, a takto budeme platiť za väčší byt toľko, koľko by sme platili za menší - súčasný, od októbra. Keby som bola na vašom mieste, asi aj zvážim, či to nenechať tak.. naozaj by som sa sústredila najmä na výšku mesačných platieb, teda koľko platíte teraz a aké by to bolo po navýšení. Úroky nemusia ísť už vyššie, alebo môžu byť aj raz tak vysoké, ťažko predpovedať...

autor
13. jún 2023

@oblecenie99 my máme teraz 0,9% a platíme 280€. Zostatok ak sa nemýlim niečo okolo 85k.

jaaty
13. jún 2023

Počkala by som. Taký enormný nárast, ako bol doteraz, by som už nečakala. Radšej ešte rok platiť nižšiu splátku, odložiť to, čo Vám mesačne zostava a pri refixe urobiť mimoriadnu splátku k úveru. Tým si znížite zostatok úveru a navýšenie splátky po zvýšení úroku nebude tak bolieť.

hellwant
13. jún 2023

Vyckaj do konca, refinanc pred koncom fixu si mala riesit pred nieco vyse rokom a zaplatit malu pokutu, mohla si mat fixnute od 5 do 10 rokov za pekny urok.

monika185243
13. jún 2023

Nám tiež končí fix buduci rok, ale zatiaľ to neriešime. Manželovi hovoril jeden kamarát, ktorý robí poradcu, že by úroky nemali stúpať, teda že tak sa hovorí v blízkych kruhoch, tak uvidíme ako to naozaj bude. My tiež banujeme že sme si nedali fix na dlhšie obdobie...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hellwant
13. jún 2023

@mamula20 len to nie, Fico, a 2 % platit stat? ved to su nase peniaze z dani. Nemame cesty a nemocnice, na a platit 2% ludom hypo? Riadna zlodejina. To si spekulanti naberu a poskupuju duplom byty na prenajom a my sa im poskladame nato. 😪

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domiklik
13. jún 2023

Škoda, že ťa to nenapadlo rok dozadu, csob dávala 1,35% na 20 rokov... V každom prípade by som to riešila s dobrým finančným poradcom už teraz, ten preverí všetky banky, pripadne na úrok ktorý poskytne banka vie dat ešte svoju zľavu... Plus nový úrok vieš fixnut pol roka (niekde zevraj aj rok) pred ukončením fixu... Pripadne ak máš cash, dat mimoriadnu splátku, čo to urobí s tvojou mesačnou splátkou, či sa to vôbec oplatí, na toto ti schopný financak odpovie...

slavomira236
13. jún 2023

@hellwant suhlasim...preco by sme vsetci malu platit niekomu byt? Hlavne ze zdravotnictvo peniaze nema skolam beru peniaze zas..same chujiviny vymyslaju bo idu volby

autor
13. jún 2023

@domiklik rok dozadu som mala starosti s novorodencom úprimne toto išlo úplne mimo mňa v tom čase ale tak čo už no. Verím že schopného finančného nájdeme potom

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
avicii18
13. jún 2023

Máte skoro rok. Ja by som zháňal keš kde sa dá a dal čo najväčšiu mimoriadnu splátku keď ten fix skončí.

ivangeline
13. jún 2023

Nam radili pockat do noveho roka.

janulikt84
8. júl 2023

Refinancovat sa dá aj teraz ale čerpať budete až keď Vam skonči fix...čize všetko sa dá nastaviť....urcite budú úroky sa zvysovať....ak budete cerpať v dobe konciaceho fixu je to bez pokuty

jonnie
8. júl 2023

Začínala som s hypo 4 79% a to bol parádny úrok. Teraz mam nejako pod 1%, uvidím, čo príde za info, potom budem riešiť. Sumy sú samozrejme iné teraz.

jaaty
8. júl 2023

@janulikt84 väčšina bánk ma nastavené čerpanie do 6 mesiacov od podpisu zmluvy. A podpis do 30 dni od schválenia. Autorka však ma fixáciu 04/2024, takže to nestíha.

janulikt84
9. júl 2023

@jaaty preoacte ale maju aj 12 mesiacov...od schvalenia do 30 dni podpis a nasledne 6 az 12 mesiacov čerpanie zalezi od banky....