Mám predať, alebo prenajímať štvorizbový byt?

19. júl 2022

Ahojte,

mám byt k dispozicii - 4 izbový. Mám dilemu , uz som si spisala pre a proti z kazdej alternativy a chcela by som vediet ci Vas este nieco navyse napadne , co mna nenapadlo.

Prenajimali by ste tento byt rozdele na izby alebo by ste ho predali a kupili mensi , ktorý by bol urceny iba pre 1 cloveka / par ? nachadza sa v Bratislave . Tretiu moznost, prenajimat jednej rodine sme zavrhli, nakolko si myslim ze o 4 izbovy prenajaty byt nikto nebude mat zaujem v celku... Ta mesacna cena by bola podla mna neadekvatna a za to si uz kazdy vie vybavit aj hypoteku na vlastny... Co by ste robili vy a hlavne preco ? ( my mame kde byvat, byvame vo svojom takze pre ,,nas´´ ho nepotrebujeme ) ..
Budem Vám vdacna za vase nazory 🙂

alantroj
19. júl 2022

Ja som tak byvala po skole v 4 izbovom. Kazda sme mali izbu plus spolocnu obyvku. Najom deleno 3 siel

belllinka
19. júl 2022

Najviac sa oplati prenajimat maly byt, garzonku, 1- izbak. Takze urcite predat a kupit mensi, idealne par rocnu zabyvanu novostavbu.

belllinka
19. júl 2022

@alantroj riesit nejakych studentov v 4-izbaku, kde ti stale niekto bude odchadzat a budes hladat novych najomnikov je otrava.

bluka2
19. júl 2022

Ja si prenajímam s 2 deťmi 4 izbový byt, takže možno záujemcov aj nájdeš 😃

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejkap123
19. júl 2022

@mamula20 hotovost ked je obrovska inflacia??? Urcite nie…..

andrejkap123
19. júl 2022

Je ten byt starsi alebo novostavba?

alantroj
19. júl 2022

@belllinka my sme uz pracovali. Pokial si chce byt nechat tak aj ked pojdu energie hore plus jej marza deleno 3 tak stale to bude menej ako najom jednoizboveho bytu (pre tych najomcov) a teda si myslim ze obsadeny ho bude mat.

autor
19. júl 2022

@andrejkap123 starýýýý , rekonstrukcia bola pred 10 rokmi ( plastove okna, murovane wc a kupelna lebo povodne umakart) - to je co sa rekonstrukcie tyka vsetko, vsade linoleum... doteraz to tak bolo ze prenajom zvlast ludom ale je to take neiste a nechce sa mi to stale riesit, zakazdym vymalovat po najomnikoch, riesit depozity , prerabat zmluvy a pod... nic hrozne len otravnejsie, ale pocitujem to az teraz ako mam male dieta a byvam v inom okrese takze nemam to zrovna na skok , cize aj obhliadky a podobne hovadiny..hovorim nic hrozne ale ani nic komfortne na co by sa mi chcelo nejak extra minat cas...

guudy
19. júl 2022

Ahoj, kde presne v Bratislave sa byt nachadza? O 4 izbovy moze byt zaujem aj v celku. Zalezi od spominanej lokality. Teraz je trh este rozhodeny kvoli vojne, ale vraj sa to uz pomaly stabilizuje. Predat sa neoplati teraz vobec kvoli inflacii. Ja by som smrozhodnutim pockala par mesiacov, dovtedy mozes skusit prenajat a uvidis ci a aky bude zaujem. S prenajmom su vzdy starosti, ale aspon mas peniaze ulozene a inflacia ich tak nepostihne.

kkovacovak
19. júl 2022

Prenajímať na časti nie. Je s tým veľa roboty, stále niekoho zháňať, riešiť pripadné spory atď. Veľakrát sú to študenti a tam nemáš istotu či budú zrovna čistotný. Ver mi že aj dievča z dobrej rodiny, ktorá vyzerá pekne a slušne môže byť poriadne prasa. Záleží ale na tom či je to prerobený byt alebo nie. Prenajímať v celku sa to tiež moc nevyplatí. Tak ako hovoríš, cena by bola vysoká a väčšinou do takého pôjde rodina s deťmi. Narovinu...rodime s deťmi prenajímať je pre teba veľký risk keby neplatia. Ja som za to predať a kúpiť menší. Zbytok peňazí uložiť, investovať. Alebo kúpiť dva menšie. To už neviem ako cenovo vychádza

cyberk
19. júl 2022

ja by som nepredavala.. byty v BA idu hore, a 4izb. krasne prenajmes 3 ludom a 4ta izba bude obyvka... na stare kolena sa budes nudit a peniaze nazvys kazdy mesiac sa zijdu

gladys_07
19. júl 2022

Ja by som predala a za peniaze kupila jeden mensi byt + pozemok, o ktory sa netreba starat ale drzi hodnotu. Pripadne mensi byt + garazove statie

anjelicek26
19. júl 2022

Momentalne by som kvoli inflacii nepredavala, kolko kolvek za ten byt dostanes (ak hned nekupis nieco ine) uz po prevode na ucet straca hodnotu... skus prenajom (za rozumnu cenu s kratkou vypovednou lehotou v tvoj prospech) a uvidis, co bude o rok-dva...teraz nie je dobry cas na taketo rozhodnutia.

chiara_elle
19. júl 2022

Ja som po skonceni VS byvala s kamosmi v 4 izbaku v BA.
Boli sme 4ia, mali sme obrovsku chodbu ako "spolocnu obyvacku" plus kuchynu.

Byvali sme tam 5 rokov nepretrzite, s tym, ze vzdy ked nejaky kamos z nasej partie odisiel, my sme si vybrali dalsieho spolubyvajuceho🙂.
Myslim, ze sme boli idealni podnajomnici, majitel sa ukazal 1x rocne pri predlzeni zmluvy, inak za celych 5 rokov nemal s bytom starosti, Takze aj taketo pripady sa najdu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka_266
19. júl 2022

Ak nepotrebujete súrne peniaze, tak určite si ho nechať, ak je komu tak prenajímať, ak potrebujete peniaze, tak predať.

tomas115
19. júl 2022

4 izbak prenajimat je otrava, ale inu moznost asi ani nemas pri sucasnom trhu. Ak nechces riesit vymenu za mensi byt, alebo sa trapit s prenajmami jednotlivych izieb (co ta bude bavit tak max rok a pol ked zistis ze nic nerobis len lietas okolo bytu pretoze stale niekto prichadza a odchadza) tak za mna schodna moznost by bola prenajat to tak ako je za vyhodnu cenu (napriklad za cenu 3 izbaku) nejakej rodine a mat cistu hlavu. Co dalej uvidis neskor ked sa stabilizuje trh s nehnutelnostami.

lucia147852
19. júl 2022

Určite nepredávať. Ja by som prenajímala individuálne. Nemusíš študentom, ale kľudne 4 pracujúcim. Kamaratka teraz presne tak býva v 4 izbaku. Všetko mladi lekári. Áno je s tým trosku viac roboty, ale z pohladu €€ je to najvýhodnejšie. Predať a nechať si v zálohe €€ ako tu zaznelo je najväčšia hlúposť a prehajdakanie peňazí

panelacikova
19. júl 2022

predať, kúpiť menší alebo dva menšie, ak "vydá" a prenajímať tie.

reenie
19. júl 2022

My v Ba prenajímame 4 izb.byt firme..ubytováva tam svojich ĺudí..má najatých montérov a tí sú tam.. Pre nás najlepšie riešenie..úplne bez problémov.

simsalabim
19. júl 2022

Ja prenajimam 4 izbak. Mam tam momentalne 2 mladych, co pracuju, jednu pani v rokoch a studentku. Ti dvaja pracujuci su u mna uz 5 rokov, ked niekto odide, oni si hladaju spolubyvajuceho, nie ja. Nemam s nimi problem, asi som mala doteraz vzdy stastie. V dnesnej dobe predavat je blbost.

bobo777
19. júl 2022

Je najlepšia doba predať byt a pomaly sa končí...Akonáhle ľudom prudko stúpnu náklady na denne vydavky (energie, potraviny), stupnu úroky na hypotekach (kedze s infláciou ecb bude bojovat zvysovaním úrokov) a vo výhľade je recesia (kedže europa je s energiami v kýbli) co znamená neistota v práci, tj. nebude dlho trvať kedy sa dramaticky zníži dopyt po nehnuteľnostiach a ceny pôjdu nadol....

mamkalentedkova
19. júl 2022

Tiež zastávam názor ,že predávať teraz nienje výhodné .Budeš mať síce hotovosť ,ale čo ? Inflácia vysoká ,peniaze hodnotu strácajú,naopak nehnuteľnosti si ju podržia .Prenajímať na časti je časovo náročné ,nevieš ako ľudia sa tam pomiesaju ,koľko vydržia ..za mňa prenájom rodine je najlepšie riešenie ..možno pri aktuálnych cenách by naozaj mohli splácať hypotéku ,ale aj podmienky v bankách sú dosť prísne a nie každá rodina si hypotéku môže vziať ....ak by si to prenajali na dlhší čas. Trebárs zatiaľ na rok .uvidíš ako sa situácia vyvinie a podľa toho sa potom rozhodneš čo ďalej

sidicek
8. jan 2023

Bývala som tak po škole ,3kamosky sme si prenajali 4izbak.Keď 1 odišla našla za seba náhradu tiež kamošku.Majitelia nemali žiadnu starosť .Neskôr som rok bývala tiež v takom byte ale zmluva bola len na 1 a ten si hľadal spolubyvajucich.Super to fungovalo a majiteľa som ani nepoznala.Takze nie vždy to musí byť mega starostí pre prenajímateľa.