Mám predať, alebo prenajímať byt?

13. sep 2022

ahojte, koncom roka sa mame sťahovať z bytu v Prešove do domu. Odporúčate v dnešnej situacii prenajímať byt? oplatí sa to? nie sú s tým len problemy? dom mame 50k od bytu..alebo radšej využiť vysoke ceny bytov a predať ho?

babovka2321
13. sep 2022

Ja by som urcite nepredavala.

patka06
13. sep 2022

Ak nepotrebujete peniaze z predaja, tak prenajímať

autor
13. sep 2022

@babovka2321 mas skusenosti s prenajimanim bytu?

autor
13. sep 2022

@patka06 peniaze by sa urcite zisli ale dom dokoncime do fazy ze sa bude dat byvat aj bez nich

babovka2321
13. sep 2022

Nie, ale vlastnit nehnutelnost je jedna z najlepsich investicii. Aj tie peniaze nepotrebujes, nepredavaj. Teraz su mozno nehnutelnosti drahe a trosku pojdu ceny dole, ale z dlhodobeho hladiska ceny urcite porastu.

ibrunova
13. sep 2022

Koľko izbový je byt?

joannita
13. sep 2022

Prenajat, ja prenajimam uz asi 10rokov moj byt. Ved je to super, mas dalsi prijem.
Ja to robim oficialne, platim dane.

hellwant
13. sep 2022

Autorka -ja prenajimam a mam tiež 50 km od bydliska byt - v Žiline a nastastie mam uz pár rokov zodpovedneho podnajomnika. Ak by som mal zle skusenosti, asi by som predal.
Napriek tomu, ze peniaze nepotrebujem, mam ich dosť, niekedy sa v predstavach necham uniest, že ho predam- hlavne to potesenie v mysli, kolko by som na ňom bol v pluse, ale zas chcem ho mat pre syna, aby sa naucil samostatnosti, otukal sa ked bude zistovať kde sa usadí, bez toho, aby sa banke musel upísať( hypo az potom, ked bude vediet kde chce ziť a mať rodinu). A kedže je byt v krajskom meste, kde su aj VŠ aj moznosti prace je to vhodne miesto pre začinajuceho mladeho cloveka.

evica17
13. sep 2022

Ak nepotrebuješ peniaze, nepredávaj. Prípadne predať a kúpiť za to pozemky. S pozemkami nemáš žiadne roboty,tiež ich môžeš prenajať na sadenie alebo druzstvu-zalezi kde kúpiš.

autor
13. sep 2022

@ibrunova 3-izbovy

sszuzu8
13. sep 2022

Predaj radšej a odlož. Nájomníci ti ho môžu zdevastovat a esye sa s nimi budeš vláčiť po súdoch.

alenamihal
13. sep 2022

Nieeeeeee nepredavaj...daj do prenajmu,najlepsie co mozes urobit v tejto dobe...len mat stastie v podnajomnikoch...my sme mali 5roky rovnakych a prisaham nic neznicili...a pokrylo nam to aspon hypo ....

martinka13
13. sep 2022

@sszuzu8 a za rok ma z peňazí o 15 % menej. To je to najhoršie, čo by spravila. Keď predať, tak investovať peniaze do nového bývania.

ibrunova
13. sep 2022

Prenajať byt je fajn vec, ale- aspoň u nás sa trojky najťažšie prenajímajú. Mladí hľadajú väčšinou malé byty, aby nemuseli veľa platiť. Oproti mojim rodičom má jeden chlapík byt na prenajímanie, 3 izbový a má problém tam zohnať nájomníkov.

autor
13. sep 2022

Dakujem tak nechame si ho zatial, skúsime najst podnajomnikov a uvidime ako to pojde

wheel
13. sep 2022

Nepredavat, urcite prenajat. V tejto turbulentnej dobe kedy sa ceny menia z mesiaca na mesiac urcite pockat. Ak budete chciet silou mocou predat tak az ked bude situacia vo svete a v trhoch ustalena.

autor
13. sep 2022

@wheel Dakujem pekne

lusyc
13. sep 2022

Môžete skúsiť prenajať. Ale ak "dobre" natrafíte na nájomníkov, že neplatia a nakoniec si z bytu odnesú aj to, co nie je ich a ani súd vám peniaze, ktoré dlhujú neodklepne, radšej potom predáte a o 10 rokov zistíte, ze ste už také byty mohli mať dva, pre deti. Skúsenosť.

zuzanaete
13. sep 2022

Treba sa tozhodnut podla viacerych faktorov - Ako surne potrehujete peniaze? Nieco by ste mozno vrazili do domu a vo so zbytkom? Viete peniaze tak otocit / investovat, aby dobre zarobili? Lebo mat na ucte 100tis pre dobry pocit nie je zrovna financne najlepsie riesenie.

balaskovae
13. sep 2022

za mna radsej prenajimat, sice moze byt problem s ludmi a tak, ale po financnej stranke sa ti to viacej oplati, nehnutelnosti, ich cena proste klesat tak lahko nebude 😉

mtnns
13. sep 2022

@sszuzu8 peniaze odložiť??? Ved tie najrýchlejšie strácajú hodnotu 🙈. Nieje nič lepšie ako mat investované v nehnuteľnostiach

luccija
13. sep 2022

Ptenajimat urcite nepredat

mtnns
13. sep 2022

@ibrunova podľa toho ako veľmi su ľudia "nenazranci" každý chce hneď zarobít na prenájme tisíce... Ak je cena rozumná nieje problém prenajať aj 3ku 😉

sasanka605
13. sep 2022

Z vlastnej skúsenosti - prenajmi, ked tat to prestane baviť predas. Ja som raz trafila na jedného co ovracal par razy schody v celom baraku a to bola stopka pre mňa.

hellwant
13. sep 2022

@wheel iba jedna vec, ak by autorka bola ochotna dat zisk aspon do akcii(nemusi cely, tak 80% zalezi, ci maju rezervu, ci by chceli dovcu atd) vzdy je lepsie predat teraz a nakupit , ked trh je nizsie, ako cakat, kym zacne stupat. Potom by zas nakupovala drahsie akcie.
Trh (vyvojom) s nehnutelnostami zaostava za akciami, akcie uz padli, stagnacia , ci pokles nehnutelnosti zacina a tu sedu zonu- trva chvilu- je super vyuzit pre toho kto chce vstupit do akcii ci etf a preda este nehnutelnost pri vrchole. Ak ale nie je na akcie, lepsie drzat a prenajimat.
A ďalšia vec aj ti uspesni investori maju cca 15% majetku v nehnutelnostiach, ciže svoj zmysel majú...diverzifikácia.
Je riskantné mat (okrem nutnej finančnej rezervy 3 až 6 mesiacov) vsetko v akciach, alebo vsetko v nehnutelnostiach, ci iba všetko v zlate.

ninusa221
13. sep 2022

Keď je byt 3 izbový tak by som ho upravila tak aby si to mohli študentky prenajímať že ich tam bude aj zo 6. Keď nebudes chciet deti mat v byte. Nasi strasne ľutujú ze nepokúpili byty ked boli za par korún…

lucilaines
13. sep 2022

Tu je zasadna otazka, ak predas, co spravis s peniazmi? Ak mas plan na ich vyuzitie, ktory ti prinesie do buducna zisk, predaj. Ak nevies co s nimi a len by kezali na ucte pripadne by sa rozkotulali ani vlastne nevies na co, tak nepredavaj.

wheel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hajny
13. sep 2022

Určite ho.nepredavajte. Poriadne si nastudujte všetko čo sa týka nájomných zmlúv a prenajímania bytov. Napriklad, matku s dieťaťom nebude ľahké odtiaľ dostať ani keby neplatila. Sú tam určite veci,na ktoré si treba dať bacha. Byt mať pod kontrolou, raz za čas tam behnut pozrieť. Prenájom nehnuteľností je zárobok a sú s tým spojené starosti a je za tým práca. Ak si niekto myslí,že prenajme byt a každý mesiac mu cinkne na účet pekná suma len tak zadarmo,tak ten je na omyle. Ale nehnutelmosti sú v dlhodobom meradle najlepsia investícia!

joannita
13. sep 2022

@hajny aka praca je za tym? Za prenajimanim?
Podla mna su to najlahsie zarobene peniaze. Prenajimam byt 10 rokov a jedinu robotu co s tym mam je ta, ze 1x mesacne idem skontrolivat byt, manzel poopravuje bezne zavady a 1x rocne podam danove priznanie.
A este 1x rocne si podam inzerat a hladam novych podnajomnikov.
To je vsetko. 1x mesacne pipne platba. Parada.
Mala som vselijakych podnajomnikov a za 10 rokov som ich zazila fakt ze hodne, aj velmi problemovych. Ale da sa poradit aj s takymi. Treba dobru zmluvu.
A matku s dietatom tiez nieje probkem "vyhodit" len treba mat ako pisem zmluvu podla zakona o kratkodobom najme bytu.