Mám nárok na vrátenie daní počas rodičovského príspevku?

vevapeto
8. jan 2014

Dobrý večer, chcem sa spýtať...som pracujúca matka na TPP, materské mi skončilo vo februári 2013, od polovice februára poberám RP + mám TPP. Mám nárok na vrátenie daní? Veľmi pekne ďakujem za odpovede...

saurian
9. jan 2014

ahoj. mas prijem, takze dane platit musis. avsak je urcita cast prijmu - tzv nezdanitelny zaklad (cca 3700e rocne), z ktoreho dane platit nemusis. takze ak mas TPP, tak ti strhal zamestnavatel preddavky na dan. ak si si u zamestnavatela uplatnila nezdanitelnu cast, tak mesacne bol zaklad dane znizeny o alikvotnu cast nezdanitelneho zakladu. mozes poziadat zamestnavatela, aby ti urobil zuctovanie dane (vacsinou to robia automaticky, daju ti podpisat taky papier), alebo si mozes zuctovanie urobit sama. kedze si vsak pracovala 11mes. + v na zac.roka si mala materske, aj po zuctovani ti vela z dani stat nevrati (teda za predpokladu, ze uz mesacne si preddavok dane platila s odpocitanim nezdanitelnej casti na danovnika, ak ti toto zamestnavatel neodpocitaval, tak ti vratia cast dani), nejaka (mala) cast dani by ti vsak vratena byt mala.