Mám nárok na daňový bonus na dieťa?

brenda84
27. jan 2013

ahojte... mam jednu otazocku... som mamicka na rodicovskej dovolenke a popori tom si privyrabam prácou na dohodu, manžel ma pozastavenu zivnosť a momentalne je nezamestnany... chcem sa spytat ci je potrebne si podavat danove priznanie a ak ano ci mam vobec narok na danovy bonus na dieta... za rady vopred dakujem... 🙂

liz_lemon
27. jan 2013

@brenda84
Uplatniť daňový bonus si môže daňovník, ktorý:
v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy podľa § 5 Zákona o dani z príjmov aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy alebo,
mal zdaniteľné príjmy podľa § 6 Zákona o dani z príjmov aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6,
je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky (§ 16 ZDP) v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí,
a súčasne preukázal, že vyživované dieťa žije s daňovníkom v domácnosti. Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu.
http://www.podnikajte.sk/prevadzka-firmy/c/814/...

brenda84
autor
27. jan 2013

@liz_lemon dakujem velmi pekne za radu... 🙂 tento zakon som dnes citala no nebola som si ista... cize teraz sa uz len pustit do vyplnenia danoveho priznania + vyziadat porebne doklady... 🙂

nefertiti7
5. mar 2013

@liz_lemon vedela by si mi pomôcť : priateľ je z ČR, pracoval na SR na TPP a dostával aj daňový bonus na dieťa. Potom dal výpoveď v juli a založil si firmu v ČR, kde je aj zamestnaný. Ja som bola na rodičovskej a potom na úrade, ako by sa dalo uplatniť si daňový bonus na dieťa? keď sme ho pol roka a plus tieto 3 mesiace v roku 2013 nebrali? Ja nemám nárok nerobím a on pracuje v ČR a dieťa žije so mnou na SR, dakujem, dá sa to vôbec?

zigy
5. mar 2013

@liz_lemon a priatel musi mat trvaly pobyt s nami,alebo staci cestne prehlasenie že zijeme spolu v domacnosti,popripade prechodny pobyt?

liz_lemon
6. mar 2013

@zigy staci cestne prehlasenie

liz_lemon
6. mar 2013

@nefertiti7 toto neviem, skus sa spytat na porada.sk

zigy
6. mar 2013

@liz_lemon Ďakujem 🙂

adriko
26. feb 2015

Dobrý den. Poradí niekto. Som slovenka, manžel tiež, pracujeme a žijeme už niekolko rokou v Čr, máme dve deti. trvalý pobyt máme na Sk. Danové priznanie podávame v ČR. Máme nárok na nějaký bonus či zvýhodnenie aj zo Slovenska ? Máme známych, ktorý tu žijú tiež a tvrdia že ano. Ako to teda je .Prosím o odpoved.

liebling98
26. feb 2015

@adriko platíš Ty alebo manžel nejaké dane na Slovensku? Ak nie, z čoho by si chcela mať úľavy na dani v podobe bonusu? Lebo na bonus má nárok ten, kto má dieťa a zarobil za rok cca 2150 € na aktívnych príjmoch a odvádza z nich dane na Slovensku!
Tvoju otázku smeruj na české inštitúcie/fóra, keďže tam platíte dane.

dkethe
26. feb 2015

@liebling98 ze jak vytrieskat co sa da sa tomu hovori :D

adriko
26. feb 2015

Dakujem. Nie nemám na Sk žiaden príjem ani Ja ani manžel. Ale proste známy tvrdia, že nějakú úlavu poberajú a taktiež nevykazujú na Sk žiaden príjem. Z logického myslenia si uvedomujem že nárok nemá z čoho vzniknút. Ale nedalo my neopýtat sa.

liebling98
26. feb 2015

@adriko nejaká úľava je dosť široký pojem. Skús presne zistiť, čo, koľko, od akej inštitúcie, ako často (ročne, mesačne). Možno poberajú na Slovensku prídavky na dieťa (napríklad).

efkak
26. feb 2015

@adriko ak si rezidentom CR tak nie, ked by si podavala DP na slovensku tak ano aj pokial by si bol zarobok z inej krajiny 😉

liebling98
26. feb 2015

@evita68 v tom linku, ktorý si dala je predsa jasne napísané, že musí podať daňové priznanie na Slovensku a zdaniť celosvetové prijmy. Keďže na Slovensku daňové priznanie nepodáva, tak z čoho jej majú vyplatiť ten bonus?

Toto ma teraz zaujíma, pretože ja napriek tomu, že dane platím na Slovensku, nemôžem si ani odrátať NČZD na daňovníka zo základu dane, ani daňový bonus na 3 deti. Lebo je to pasívny príjem. A niekto, kto ani dane na Slovensku neplatí má nárok na daňový bonus na Slovensku? To má akú logiku?

evita68
26. feb 2015

@liebling98 a kde je napísané, že to DP tu nesmie podať? a keď ho podá, môže si nárokovať na DB..

Vieš, za to, že pri pasívnom príjme sa nedá uplatniť DB, za to nemôžu obyčajní ľudia.. A priznajme si, každý jeden by využil možnosť, ktorú nám zákon dovoľuje..
Veľa zákonov v tomto štáte nemá logiku, bohužiaľ doplácajú na to obyčajní ľudia..

efkak
26. feb 2015

@evita68 no tohto roku som este nerobila, ale po minule roky som par ludom pracujucim v taliansku s tr.pobytom na svk a prijmom len z IT davala danovy bonus a stale im poslali. Boli vsak rezidentami svk

evita68
26. feb 2015

@efkak má tu trvalý pobyt? má... nie je o čom.. DP môže podať aj tu..

liebling98
26. feb 2015

@evita68 tak potom áno. Lebo ona písala, že podávajú daňové priznanie len v ČR, v tom prípade na daňový bonus na Slovensku nemajú. Ak ale zdania celosvetové prijmy na Slovensku, nárok na daňový bonus samozrejme má. Pochopila som to správne?
Čo sa týka daňových zákonov, niektoré zmeny za posledné roky ma riadne vytočili a každý rok o tomto čase ma privádzajú do zúrivosti.

Keď Ti už píšem, dividendy zdaňuje a zdravotné odvody platí platiteľ, nie príjemca. Mám ako príjemca dividend nejakú povinnosť? Musím to niekde uviesť v DP?
A ešte jedna otázka: Aké časové obdobie spätne sa dá žiadať o vrátenie preplatku dane? Napríklad, či si môže niekto teraz žiadať o vrátenie preplatku dane napr za rok 2011. Ak dotyčná osoba až teraz zistila, že mala vtedy nárok, ale si ho neuplatnila. Predpokladám, že to je už pasé.

adriko
26. feb 2015

Tak teraz v tom mám ešte vetší zmetok 😀, Nechcem to na čo nemám nárok, ale pokial na to mám nárok a nieje to nelegálne, nevidím dovod prečo si to nezistit a nežiadat to. Pravdou je, že vela ludí ani nevie o kolko koruniek prichídza tým, že nevedia čo a kde možu žiadat.

evita68
26. feb 2015

@liebling98 tie dividendy si nájdi na nete, neriešila som to ešte a nechce sa mi to hľadať..
ten preplatok môže žiadať.. bolo podané DP?

evita68
26. feb 2015

@adriko podaj DP aj na SVK a ak splnaš podmienky zárobku, tak na DB máš nárok

efkak
26. feb 2015

@evita68 ale ak je rezidentom CR tak to v DP musi zakliknut a myslim ze v tom pripade ho nevyplatia

adriko
26. feb 2015

co to zahrna ? zdanění je to z celosvetového zárobku ? Je možné tedy podat DP v oboch štátoch ?

efkak
26. feb 2015

@adriko ak si neziadala v CR o rezidenstvo tak ano.

adriko
26. feb 2015

o rezidenstvo v ČR som nežiadala. Takže mám podat DP v ČR a tiež na SK, ?

david93
27. feb 2015

@liebling98 myslím, že 3 roky dozadu môže žiadať

efkak
27. feb 2015

@liebling98 spatne sa da ziadat za 5 rokov. ak si podavala tak dat dodatocne a ak nie tak riadne a nasledne pride pokuta 30 eur. ale aj tak sa oplati

liebling98
27. feb 2015

@david93
@efkak
Vďaka. Pýtala som sa za známu. Len ona dokopy ani nevie, čo by chcela vedieť. Jej robili ročné zúčtovanie dane v práci a predpokladá, že keď išla v 2011 (alebo v 2012, teraz neviem presne, aké má staré dieťa) na materskú, že jej mali niečo vrátiť ale nevie, či jej vrátili (s niektorými ľuďmi je ťažká komunikácia aj po telefóne, nieto ešte cez internet). Možno sa jej to ani neoplatí, lebo na materskú šla v marci a plat mala nízky, čiže hovoríme tu o daniach za 2,5 mesiaca. Nech si to rieši ona. Už ma mrzí, že som jej povedala, že idem na daňový úrad si pre tlačivo, že si DP robím sama ☹

adriko
3. mar 2015

Tak dnes som zistila len to, že v mojom prípadě ide o formu zdanenia a zamezenia dvojitého zdanenia, a v tom prípade sa dá urobit započet dane.a tým žiadat aj na Sk. Bohužial nikde nieje presnějšie uvedené ako na to. Vie niekto podat podrobnejšie info. Dakujem