Mám ísť do hypotéky alebo nájmu?

5. aug 2023

Ahojte, nemozem spat a preto sem pisem. Som slobodna,bezdetna. Zarábam cca 1400€ v cistom. Najmy v v mieste bydliska sa pohybujú okolo 550-600€ za dvojizbovy byt, garzonky/1iz cca 450-500€. Zaziadala som si o hypo, nasla byt všetko mi schvalili. V piatok mam ísť podpísať hypo do banky. Schvalili mi 90% a úrok 3,89% - na 30rokov. Hypoteka je 100 tisic €. Splátka mi vychádza 515€, náklady na bývanie sú 100€. Stala sa mi taka vec, že rodičia mi mali pomoct a dat mi 11 000€ ale nakoniec sa rozhodli že mi ich nedajú a ostava si mi možnosť ísť do PSS a zobrať si uver 11 000€ so splátkou 70€ mesačne. Dokopy to vychádza 685€ mesačne. Príjem sa mi bude ešte zvyšovať koncom roka o cca 100€ takze rátajme ale 1400-685= 715€ mi zostane po zaplatení vsetkeho (ta splátka hypo je už aj s poistením) … ísť do toho?🥴 keby som si nemusela brat ten dalsi uver ani nad tým nepremýšľam ale takto mi to príde už strasne moc skoro 700€ mesačne za bývanie. Poradíte mi prosím?

vanilkovazmrzka
5. aug 2023

Z tych 700€ co ti ostane na zivot v pohode vyzijes. Zalezi na tebe, ci chces s kupou cakat na vyssi prijem, za mna osobne - do najmu by som nesla, radsej tie penize davat do vlastneho, nez platit mesacne cudzim ludom, a po rokoch z toho nebudes mat nic.

pribinak
5. aug 2023

Sama a 700 eur tak to je luxus.

Radšej budem pomaly banke splácať svoje ako platit podnájom a niekomu do vacku. Za mna radšej hypotéka

Ak by bolo naozaj veľmi zle, vieš si do bytu na nejaký čas zobrať spolubývajúcu a peniažky sa takto nazbieraju

liz_lemon
5. aug 2023

700 EUR do vlastneho sa ti zda vela, ale 600 EUR cudziemu a nemat nic, sa ti zda v pohode?

autor
5. aug 2023

@liz_lemon keby som sla do prenajmu išla by som zrejme do garzonky….

blondinka95
5. aug 2023

Choď do hypo, mala som veľmi podobnú situáciu

basska_b
5. aug 2023

No jasne ze chod do toho! Neni o čom 👍🏻

jana005
5. aug 2023

Jednoznačne hypo.
Ak to nezoberieš teraz, tak budeš ľutovať.

dianka3
5. aug 2023

Ja by som radšej nájom riešila, ak by nastala taká situácia ako v Ukrajine a boli by sme všetci nútený odísť si nechcem ani predstaviť, ja nehovorím že sa to stane ale človek nikdy nevie a 30 rokov splácať.My rozhodne neinvestujeme bývanie na sk len kým sú deti ešte malé počkáme. A ani sa mi nepáči žiť tu na sk

erikavesela
5. aug 2023

Samozrejme, ze hypo...ani nad tym nerozmyslaj...najomne byvanie je uplny nezmysel pre ludi, co si mozu hypo dovolit...a to sama byty prenajimam..drzim palce, neboj sa...das to💪
Keby si sa rozhodla odist z krajiny, vydas sa, tak bud prenajmes alebo predas

akinomel
6. aug 2023

Určite hypotéka. To zvládneš, časom predsa sama zrejme nebudeš. A budeš platiť pre seba!

brigitte93
6. aug 2023

Jednoznačne hypo ;) je lepšie mat svoje ako platiť nájom

huxy
6. aug 2023

Mne zostane po zaplatení hypo a poplatkov súvisiacich s užívaním bytu plus mínus ako tebe (mzdu mám každý mesiac v inej výške, nakoľko robím aj nočné, víkendy...). A to mám ešte dcéru. Ale rozhodla som sa tak, keďže nechcem celý život bývať po podnajmoch a platiť cudziemu do vačku, aj keď by ma to vyšlo menej (i keď zas nie o veľa).

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ljzozv
6. aug 2023

Niekto má taký celý príjem ako tebe zostava po zaplatení všetkých výdavkov a z toho ešte musí platiť bývanie.
Takže kľudne choď do hypotéky a vlastného bývania.

@dianka3 tak choď hneď preč, na čo čakáš? Menšie deti sa skôr prispôsobia.

poopsie
6. aug 2023

@dianka3 to je finančná gramotnosť level 1000 🙈

poopsie
6. aug 2023

Jasné, že choď do toho, mladšia už nebudeš a ani lacnejšie už nebude, nepíšeš o aký byt sa jedná, ale ak o 2 izbový, tak jednu izbu prenajímaj, to sú hneď €k dobru.... Aj môj muž tak začínal žiť v BA..

zeldia
6. aug 2023

Hypo ale počítaj ešte mesačne náklady na byt. Uskromnis sa a budeš mať lepší pocit že máš niečo svoje čo môžeš aj predať keby si si to neskôr rozmyslela. Podnájom jedine ak uvažuješ o zmene prace spojenú so sťahovaním do iného mesta v krátkej dobe ( napr v priebehu roka).
A mimochodom ak ta banka vyhodnotila ako bonitnú tak to splácať budeš vedieť.

ndrag
6. aug 2023

Ja som isla sama do hypo, kupila som byt, dlho som si ho prerabala a nakoniec som v nom nespala ani jednu noc, lebo som medzi tym nasla partnera a rozhodli sme sa byvat spolu unho. Tak je byt uz cele roky v najme a hypteka sa mi splaca sama.

riamia91
6. aug 2023

Ani len nevahaj, zo 700 eur určite vyžiješ. Teda neviem, aký máš životný štandart nastavený, ale vlastné bývanie je nad všetko. Hádam nechceš platiť hypotéku niekomu inému 🤦‍♀️. Držím prsty.

kvetinka75
6. aug 2023

Urcite hypo. Mnohi dostanu 700 eur na vyplatu a z toho maju este poplatky platit. Tebe to cele zostane , v pohode z toho vyzijes. Lepsie ako cely zivot po podnajmoch. A cim budes starsia tym to bude s hypo horsie.

natalka13
6. aug 2023

@dianka3 cely zivot neinvestujes do byvania? Lebo vojna sa neryka iba SK alebo UA.
Neujdes nikam.
Vo svete je byvanie v najomnych bytoch bezne, hlavne pre mladych ludi, ale tu nie. Keby vsetci rozmyskali ako ty nemali by kde byvat.
A naco cakas ak chces zit v zahranici? Pre deti je najlepsie odist cim skor. Cim mensie tym lepsie.
Autorka urcite hypoteka. Nehnutelnost sa da vzdy predat prenajat ak nebudes moct splacat.

maranta_leuconeura
6. aug 2023

Neviem dokedy chces cakat? Vyuzi ze ti hypo schvalili, ale podmienky sa budu casom len sprisnovat. Ak kupujes byt vo velkom meste, ceny nehnutelnosti tiez len stagnuju ale dramaticky neklesaju. Uroky pojdu este mierne hore. Ci pojde hore tvoja vyplata je otazne, nic menaa iste, ale to uz si mohla mat zaplateneho aspon pol roka ;)

olimuc
6. aug 2023

Hypo v kazdom pripade, neskor sa mozu vyskytnut okolnosti preco ju uz dostat nemusis. Mas ju schvalenu ber, aj byty s hypo sa daju predat, nemusis v nom sediet dofalsich 30 rokov. Dalsia vec je, ze aj keby si si nasla partnera a s bytom a pojdes k nemu, neodides s holym zadkom, keby nieco.

marca12
6. aug 2023

Ani nevahaj radsej splacaj svoje ako vyhadzovat peniaze za najom. Ostava ti stale pekne suma na zitie.

summer23456
6. aug 2023

Ak mas stálu prácu, nemáš sa čoho báť. Zo 700€ ešte aj odložis, keď si sama. Veľa žien samoživiteliek ma plat len 700€, plus nejaké výživné a vyziju. Určite ber hypotéku.

tamta
6. aug 2023

@dianka3 aha, cize radšej budeš cely zivot žiť v strachu, chodiť po podnajmoch, kde ti môže prenajímateľ dat hocikedy výpoveď, lebo CO AK sa stane to co na Ukrajine.
Dúfam, ze nevychádzas ani z domu, lebo CO AK ta zrazí auto? Je to veľmi nebezpečné...
🤦🏼‍♀️

valer88
6. aug 2023

Určite hypotéka. 🙂 a splácať už svoje a nie druhý majetok. Čo sa sumy týka nieje to strasne. Ešte v pohode sa dá prežiť zo zvyšných. A po čase sa dá refinanc pripadne konsolidácia spojenie obidvoch úverov, v skratke dá sa s tou splátkou v budúcnosti pracovať. Takze nieje o čom. 🙂 patríte k šťastným ktorým schválili hypo a neváhat. Nie každý má to šťastie pri dnešných úrokových sadzbách.

martinka13
6. aug 2023

Šla by som do hypotéky. Treba ale zvážiť aj situáciu, že ostaneš na PN. Bude Ti mať kto vypomôcť? V splátke 450 a 685 je predsa len rozdiel. Aj keď malý. Ideálne mať rezervu na 3 - 4 splátky. Ale to zrejme vieš..... Držím palce k peknému bývaniu.

katkaseiner
6. aug 2023

Určite hypo. Ak si sama, zatiaľ si môžeš nájsť niekoho do voľnej izby a "pomôže ti so splátkou hypo". Ja ľutujem že sme nekúpili byť ešte kým boli lacnejšie aj na úkor hypo - ale tak chceli sme dom bez hypo tak sme všetko vrazali do domu