Zdravim, zistil som ze moj dvojizbovy byt 50 rocna bytovka je poisteny na 42 000 a spolucast 33 eur a jednoizbovy byt 30 rocna bytovka na 24 000 a spoluucast tiez 33 eur. V prvom mam aj nejake pripoistenie 6700 eur za skody v domacnosti a platim 53 eur rocna a v druhe platim 16 eur rocne. TIe poistne sumy sa mi zdaju nejake nizke. Mal by som ich navysit? Dakujem
@dominik2795 akoze, to nikdy nevieš. Avsak, aj bytový dom má vlastnú poistku, čiže ak by došlo k zatekaniu fasády, požiaru domu ako celku, malo by to byt zaplatene.
treba kontaktovať svojho poisťováka, prípadne makléra aby spravil analýzu a zhodnotil. my predsa a predpokladám, že ani ty nemôžme vedieť či je to dobre. Ale máš u mňa bezvýznamné plus, lebo sa pohybujem v týchto kruhoch, a ľudia si to vôbec takéto veci neuvedomujú
@dominik2795 poistné sumy píšeš, ale nepíšeš, či ide o poistenie nehnuteľnosti alebo domácnosti. Ak ide o poistenie nehnuteľnosti, je to brutálne málo. Pretože ak padne bytovka, dostaneš vyplatenú uvedenú poistnú sumu a kúpiš za tú sumu rovnaký byt? Asi nie. Čiže poistná suma na poistení nehnuteľnosti má byť hodnota nehnuteľnosti + zariadenia, ktoré spadá do poistenia nehnuteľnosti a nie domácnosti. Poistenie domácnosti je zariadenie, takže tam potrebuješ mať poistnú sumu tak, aby ti kryla reálne náklady na zariadenie domácnosti. Čiže je potrebné tie poistné sumy v čase meniť.
@dominik2795 tak napr v BA by ta poistka nepokryla kupu rovnakej nehnutelnosti, takze by bola prinizka…
V podstate to máš dobre poistené jedine ak bývaš v Dolnej Očovej :D
Poistna suma ma byt vo vyske trhovej ceny nehnutelnosti, neviem kde mas tie byty a aku maju hodnotu
V trencine hodnota jednoizbaku cca 70k a dvojizbak 85k
@dominik2795 v prípade podpoistenia a poistnej udalosti, poisťovňa kráti poistné plnenie aj o 50%. Nehnuteľnosť sa má poisťovať minimálne na hodnotu nehnuteľnosti a každé 2 roky navyšovať podľa aktuálnej hodnoty. Aspoň mne to bolo takto povedané
@dominik2795 tak sk su byty v Trencine, mas ich podhodnotene. Poistovaci maju tabulky na nehnutelnosti v danej lokalite, porovnaj ich navrh s inzeratmi a urcite sumy navys.
@dominik2795 zdravim. Určite podpoistene . Poisťovňa vypočíta podpoistene a tým percentom bude krátiť plnenie. Určite to treba upraviť a pozrieť aké rizika sú v zmluve zahrnuté. Samozrejmosť je nehnuteľnosť, domácnosť a zodpovednosť za škodu. Ak chcete napíšte mi
@dominik2795 ahoj kúpim tie byty od teba
@dominik2795 hodnota bytov rastie určite nemá hodnotu 42 000 podľa toho dostaneš odškodné takže určite zmeniť zmluvu
Nepises kde mas ten byt