Mám dobre poistené byty?

dominik2795
15. okt 2024

Zdravim, zistil som ze moj dvojizbovy byt 50 rocna bytovka je poisteny na 42 000 a spolucast 33 eur a jednoizbovy byt 30 rocna bytovka na 24 000 a spoluucast tiez 33 eur. V prvom mam aj nejake pripoistenie 6700 eur za skody v domacnosti a platim 53 eur rocna a v druhe platim 16 eur rocne. TIe poistne sumy sa mi zdaju nejake nizke. Mal by som ich navysit? Dakujem

liv1
15. okt 2024

Nepises kde mas ten byt

tramtada31
15. okt 2024

@dominik2795 akoze, to nikdy nevieš. Avsak, aj bytový dom má vlastnú poistku, čiže ak by došlo k zatekaniu fasády, požiaru domu ako celku, malo by to byt zaplatene.

zuzidr
15. okt 2024

treba kontaktovať svojho poisťováka, prípadne makléra aby spravil analýzu a zhodnotil. my predsa a predpokladám, že ani ty nemôžme vedieť či je to dobre. Ale máš u mňa bezvýznamné plus, lebo sa pohybujem v týchto kruhoch, a ľudia si to vôbec takéto veci neuvedomujú

melanta
15. okt 2024

@dominik2795 poistné sumy píšeš, ale nepíšeš, či ide o poistenie nehnuteľnosti alebo domácnosti. Ak ide o poistenie nehnuteľnosti, je to brutálne málo. Pretože ak padne bytovka, dostaneš vyplatenú uvedenú poistnú sumu a kúpiš za tú sumu rovnaký byt? Asi nie. Čiže poistná suma na poistení nehnuteľnosti má byť hodnota nehnuteľnosti + zariadenia, ktoré spadá do poistenia nehnuteľnosti a nie domácnosti. Poistenie domácnosti je zariadenie, takže tam potrebuješ mať poistnú sumu tak, aby ti kryla reálne náklady na zariadenie domácnosti. Čiže je potrebné tie poistné sumy v čase meniť.

simsalabim
15. okt 2024

@dominik2795 tak napr v BA by ta poistka nepokryla kupu rovnakej nehnutelnosti, takze by bola prinizka…

laurita285
15. okt 2024

V podstate to máš dobre poistené jedine ak bývaš v Dolnej Očovej :D

stormie
15. okt 2024

Poistna suma ma byt vo vyske trhovej ceny nehnutelnosti, neviem kde mas tie byty a aku maju hodnotu

dominik2795
autor
15. okt 2024

V trencine hodnota jednoizbaku cca 70k a dvojizbak 85k

huxy
15. okt 2024

@dominik2795 v prípade podpoistenia a poistnej udalosti, poisťovňa kráti poistné plnenie aj o 50%. Nehnuteľnosť sa má poisťovať minimálne na hodnotu nehnuteľnosti a každé 2 roky navyšovať podľa aktuálnej hodnoty. Aspoň mne to bolo takto povedané

simsalabim
15. okt 2024

@dominik2795 tak sk su byty v Trencine, mas ich podhodnotene. Poistovaci maju tabulky na nehnutelnosti v danej lokalite, porovnaj ich navrh s inzeratmi a urcite sumy navys.

martinbud
15. okt 2024

@dominik2795 zdravim. Určite podpoistene . Poisťovňa vypočíta podpoistene a tým percentom bude krátiť plnenie. Určite to treba upraviť a pozrieť aké rizika sú v zmluve zahrnuté. Samozrejmosť je nehnuteľnosť, domácnosť a zodpovednosť za škodu. Ak chcete napíšte mi

michal711
15. okt 2024

@dominik2795 ahoj kúpim tie byty od teba

buba183
15. okt 2024

@dominik2795 hodnota bytov rastie určite nemá hodnotu 42 000 podľa toho dostaneš odškodné takže určite zmeniť zmluvu