Mám 37 rokov a chcem mať vlastný domov

29. jan 2022

Baby ja už neviem čo mám robiť. Mam 37 bývam v podnájme ale chcela by som vlastne bývanie lenže keď sa dívam na tie ceny.. . Som sama banka mi zjavne nedá na byt peniaze. Neviete ako to poriesit. Za 6 rokov mam nasetrenych iba 2800 eur jednoducho mi to nevychádza a teraz keď všetko ide hore.....

natalienka12
29. jan 2022

Vieme. Treba si najst lepsiu pracu.

luccija
29. jan 2022

Nájsť si partnera s bytom🙂odísť do zahraničia kvôli platu

diamond007
29. jan 2022

@natalienka12 vôbec nie je pravda....bohužiaľ také učiteľky majú tak nízke platy že až...
Pani skôr nevie šetriť, to mi vychádza 38,8€mesačne, pani nemá šancu ani splácať úver či hypotéku. Prípadne nájsť brigádu.
Určite by som jej skôr radila naučiť sa šetriť a hľadať byty kt.nestoja 200tisic, ísť do lacnejšej lokality nie hlavného mesta. Ale to záleží či má auto, príjem. Tu sa nejako viac radiť nedá.

pribinak
29. jan 2022

Pracuješ ako čo? Aký máš príjem?

3tato
29. jan 2022

Fúú - 37? - no najvyšší čas, aj kvôli hypo ...
No a tie ceny, áno, je to šialené, no dole to nepôjde, treba konať čím skôr ... asi neostáva iná možnosť, len ísť do toho ešte s niekým.
Ono záleží aj na lokalite hlavne a potom, nároky na bývanie sú u každého tiež iné ....
Ešte rýchlo využiť možnosť lacných úrokov a zľaviť s nárokov, lebo za pár rokov začnú stúpať aj úroky, to potom ešte začne pre pár desiatoktisíc ľudí tá pravá "sranda"

3tato
29. jan 2022

@luccija aj keď si nájde partnera s bytom, stále ten byt nebude jej vlastné bydlo

maialeo
29. jan 2022

V tejto dobe buď nakoniec rada, že nemáš hypo na krku a môžeš zbaliť igelitku a ísť kam chceš.

hrabovo
29. jan 2022

@diamond007 platy učiteľov vôbec nie sú také hrozné, ako to niekedy niektorí opisujú. Naša krstná je učiteľka na základnej škole a ma vyšší plat ako suseda co robí v administratíve, cca 900 v čistom ako učiteľka

pribinak
29. jan 2022

@luccija partner ju môže kedykoľvek vykopnúť. To nie je dobre riešenie. Byt je jeho, nie je spoločný

ailiba
29. jan 2022

@hrabovo záleží na tom... Ak má kreditove vzdelávanie, atestáciu, nejakú funkciu, alebo krúžky, tak áno.

hrabovo
29. jan 2022

@ailiba je asistent učiteľky na prvom stupni

deti95060810
29. jan 2022

za 6 rokov tak málo? to je ozaj nič....
alebo inú prácu, alebo choď do zahraničia...
na partn. byt sa nespoľahni - dnes ti nikto nič nedá, skôr ťa bude mať za sluhu...

ailiba
29. jan 2022

Tak ku každej hypotéke treba našetriť hotovosť a mat dostatočný príjem na HU. K tomu treba navýšiť príjem a znížiť výdavky. Takže za prvé, bud si zvýšiť vzdelanie, nájsť si lepšiu pracu, alebo brigády k súčasnej. Znížiť výdavky, povedzme aj za bývanie (bývať lacnejšie, s inými, len izba....), a šetriť na bežných výdavkoch.
Vybrať si nehnuteľnosť na ktorú teoreticky máš, ako už bolo spomínané... Lacnejšiu lokalitu, menší byť. Je to ťažké, keď je človek sám.

kittykat22
29. jan 2022

Ak chces usetrit viac za byvanie tak chod do spolubyvania. Viem, ze tento problem ma viac dospelych - niesi sama. 2-3 roky s niekym fajn. Budes mat kamojdu, nove zazitky a este nasetris.

ailiba
29. jan 2022

@hrabovo možno ma aj nejaké odmeny, uznali jej vysokú školu, príplatky. Ja som tiež učiteľka a taky plat som mala, keď som bola aj zástupkyňou riaditeľky... Teda dosť práce navyše.

hrabovo
29. jan 2022

@ailiba ja neviem, nestarám sa tak do hĺbky, kto čo, ale aj jednej ucke som ponúkla prácu v jednej súkromnej firme, na spôsob cpppp, s čistým platom 1100 a povedala ze na skole ma o dosť viac, a to je len klasická učiteľka, bez krúžkov

ailiba
29. jan 2022

@hrabovo teda, tak neviem, kde to berú... Ja by som hneď brala taky plat... A to robím v Bratislave. A mam atestáciu, VS, školenia... Možno sa jej len nechcelo ísť do niečoho iného.

hrabovo
29. jan 2022

@ailiba veru, ja napríklad som slobodná mama, mam dve práce. Jednu na hlavný a druhu na polovičný pracovný pomer, mam byt v osobnom vlastníctve, vyplatený v hotovosti. Starší syn chodí na súkromnú strednú športovú školu, s mladším som momentálne na lyžovačke, tým chcem len povedať, že to ide, keď človek maka, a to netravim v robote cas do noci, normálne do 16tej, síce začínam o 4:30,ale víkendy voľné.... Dá sa to keď sa chce a tiez mam 37 rokov ako autorka. A to som byt kúpila pred 9 rokmi

nely1704
29. jan 2022

@hrabovo byty pred 9 rokmi boli nižšie o 150% ale je to aj tak obdivuhodné, že nemáš hypotéku 😉

janakuul
29. jan 2022

ja to vidim,ist na minimalne rok-dva do zahranicia...alebo si najst fakt,ze omnoho lepsie platenu pracu,priadne zmenit lokalitu byvania,kde su ceny nehnutelnosti priatelnejsie...avsak banka vam viac ako 80% z ceny nehnutelnosti aj tak neda.

autor
29. jan 2022

Podarila sa mi práca až teraz zohnať. Nikde ma nechceli zamestnať odkladala som koľko sa dalo ale mam malo. Zarábam cca 600 z toho 200 garsónka, elektrika, internet a to mam ozaj co najlacnejšie. Jazdím autom pretože do prace to mam 30 km nikde bližšie som nič nenasla. Mam auto ktoré potrebuje opravu no nemám na to. A ešte splácať dlhy

tykat
29. jan 2022

A do 37r si robila co? ...600 je zalostne malo a este za nimi dochadzat 30km... chce to zmenu lebo takto sa z tej chudoby nevyhrabes. Si sama...prestahovat za pracou sa mozes kedykolvek, a nebrat si cely byt ale izbu.

qetka
29. jan 2022

no pozri sa na to takto. Odo mna byt (cena 115000) kupila kocka na hypoteku plus dofinancovanien z PSS, ziadne vlastne uspory, sama, vek okolo 30. Robi u telekomunikacneho operatora na prepazke, bez VS. Takze sa zamysli nad svojou pracou, z tych penazi si ozaj nic nekupis 🤷‍♀️ Ale kludne sa to da, nemala problem s hypo vobec.

ivkazba
29. jan 2022

Zarobíš 600 eur, čiže kvalifikáciu nemáš nejakú extra. Plus máš dlhy. Nuž čo k tomuto dodať. Rieš splatenie dlhov, s týmto príjmom a existujúcimi záväzkami nedostaneš žiadny úver. A pokiaľ máš kvalifikáciu na lepšiu prácu, tak hľadaj. A dovtedy si popri práci nájdi brigádu.

nevenka
29. jan 2022

@diamond007 co je lacnejsia lokalita? 🤣. Pozri si, co stoja byty vo Zvolene, Banskej Bystrici, a to tu s pracou nie je ktovie co. Ceny nehnutelnosti sa uz splhaju na Prahu. A povedzme si pravdu, porovnaj s platmi a moznostami Zvolen a Prahu...🤔. Sledujem to uz dost dlho, je to coraz horsie...☹.
Lacnejsia je tak Detva a Lucenec, ale aj to, vzhladom na moznosti prace, je to hruza.
Pochadzam od LC, preto toto davam ako priklad.

hellwant
29. jan 2022

ku tym ucitelkam, manzelka pracuje na prvom a druhom stupni ZŠ na dedine....myslim okolo 15 rokov(11 sme spolu)
Teraz zaraba okolo 1000 v cistom. Akurat v decembri2021 a januari 2022 mala cez 1300 v cistom

hrabovo
29. jan 2022

@nely1704 možno boli lacnejšie, ale tam kde som ja kúpila, Senec, sú tie ceny a aj boli vtedy katastrofalne, a ďakujem, tak hej, mala som 28 rokov, keď som ho kúpila, chvalabohu za to

hrabovo
29. jan 2022

@hellwant tak veru, nezarabaju vôbec zle, ale sťažovanie sa budeme počúvať vždy z každej strany, na druhú stranu, môžu robiť aj hocičo iné, no nie?

diamond007
29. jan 2022

@nevenka prosím ťa, nauč sa čítať a komentuj status nie komentár.🤦
Lacnejšiu lokalitu som nemyslela menšie mesto 😶

hellwant
29. jan 2022

Velky problem pri ludoch je ten( netvrdim, ze autorka), ze mnohí stale pocuvaju tych, co opakuju ako to vsetko padne, vzrastu hypo, ide kriza- ano po 15 rokoch kecov sa raz trafia- toto dokaze kazdy. Ale stoji to zato tym co ich pocuvaju riadit sa ich obavami?...a nakoniec nekupia nic, ci po xy rokoch predrazene a este aj inflacia im ohryzie uspory. 🤷‍♂️