Mali sme nehodu a sme poškodení

anastaziamudrucova
19. sep 2024

Dobrý deň zienky chcela som sa iba spýtať malý sme nehodu sme poškodený a tak tiež sme boli na obhliadke auta a tam vyrátali sumu 2100€ oprava dali sme si vyplatiť keďže máme svojho opravára ktorého poznáme už veľa rokov a dali to vyplatiť rozpočtom lenže tomu nechápem oni my vyplatia sumu 2100€ ktorú my vyrátali tam či? Ďakujem každému kto mi odpovie

melanta
19. sep 2024

@anastaziamudrucova áno, ak poisťovňa ohodnotila opravu na 2100, toľko vám vyplatia. Nebudú následne kontrolovať, kde si si to dala opraviť a či to stálo 2100 alebo iba 1000.

anastaziamudrucova
autor
19. sep 2024

@melanta viem ja som sa ich spýtala že či mi nevedia povedať sumu ktorú vyplatia následne mi povedali že to oni nevedia povedať a nechápala som že rozpočtom čo to znamená

e1h
19. sep 2024

Ak to nie je nejaké veľmi staré auto, kde hrozí riziko totálnej škody, dal by som to auto opraviť do autorizovaného servisu. Ten vyrieši všetko s poisťovňou vinníka, teoreticky máte istotu, že použijú iba originálne náhradne diely (vďaka čomu auto neklesne na hodnote) a ďalej sa nestaráte. Áno, dajú sa získať nejaké peniažky navyše, ak máte lacný servis a necháte si to vyplatiť, ale ak to náhodou nepokryje opravu, tak sa môžete naťahovať. To pri autorizovanom servise nehrozí.

doriiis
19. sep 2024

Pravdepodobne vyplatia tých 2100.Rataj menej,pri troche šťastia viac

doriiis
19. sep 2024

@e1h ...nemusí sa vôbec naťahovať.Ak to bude viac,jednoducho doloží faktúru od servisaká,kde bude jasne rozpísané,čo koľko stálo a doplatia jej to.A pri rozpočtoch vždy trošku prihodia k cene.

anastaziamudrucova
autor
19. sep 2024

@doriiis máme svojho opravára myslím servis poznáme už dlho chodíme tam keď sa nám niečo pokazí

doriiis
19. sep 2024

@anastaziamudrucova .....áno,to je normálne.Aj my máme nášho servisaká,ku ktorému chodíme už roky.Je to úplne normálne.
Aj muža minule tukli.Prisiel likvidátor,opýtal sa,či to chce rozpočtom alebo cez opravu.Povedal koľko to bude rozpočtom,muž sa rozhodol pre rozpočet a do dvoch týždňov boli peniaze.Buduci týždeň ide do servisu auto.

anastaziamudrucova
autor
19. sep 2024

@doriiis prosím vás a koľko to bolo rozpočtom keď sa môžem spýtať

doriiis
19. sep 2024

@anastaziamudrucova ...1600 aj nejaké drobné.

mimi852021
19. sep 2024

@anastaziamudrucova
Treba si pozrieť obhliadku čo vám zaslali. Ak je tam rozpočet tak vyplatia toľko ale je to n faktúru tak toľko nedostanete. Zistite si u známeho koľko vyjde oprava. Zavolajte do poisťovne nech vám pošlú vyčíslenie škody rozpočtom k ho uz nemáte. Ak ho máte potvrďte a požiadajte o vyplatenie ak so sumou súhlasíte.

sasa1310
19. sep 2024

@anastaziamudrucova pozor, niektoré opravy musia byť u autorizovaného servisu. inak nepreplatia

doriiis
19. sep 2024

@sasa1310 ...ak si to dá rozpočtom,nikto nebude skúmať,či a kde si to dá opraviť.Moj muž si mení nárazník sám.

fido69
19. sep 2024

@e1h napísala "použijú iba originálne náhradne diely (vďaka čomu auto neklesne na hodnote)"

Tak toto ma fakt hodne pobavilo. 😂

doriiis
19. sep 2024

@e1h ...a keď je to auto staršie a už sa nevyrába? Tak odkiaľ zoženie nové náhradné diely?

fido69
19. sep 2024

@sasa1310 napísala "pozor, niektoré opravy musia byť u autorizovaného servisu. inak nepreplatia"

Ak použiješ stanovenie škody rozpočtom, tak ti vyplatia stanovenú sumu. Ako ju použiješ je na tebe. Samozrejme tá suma nepokryje opravu v autorizovanom servise. Je to možnosť pre domácich majstrov alebo známych "z garáže", ktorý dokažu auto opraviť svojpomocne teda lacnejšie než autorizovaný servis.

e1h
20. sep 2024

@fido69 Baviť ťa to môže, ale realita je taká, že v prípade ďalšej poistnej udalosti ak budú na obhliadke vidieť, že máš napr. lacné poľské alebo čínske čelné sklo, aftermarket svetlomety, noname disky namiesto pôvodných zliatinových diskov, tak sa môžeš popáliť. Ďalšia vec je trhová hodnota vozidla, keď ho budeš raz predávať. Je jasné, že si to všíma skôr menšina kupujúcich, ale niekomu skúsenému to neunikne a na základe toho buď pôjde inam, alebo bude mať dôvod zjednávať cenu. To isté platí ak nemáš záznam z opravy. Zistiť informáciu o tom, že auto malo v minulosti poistnú udalosť je otázka dvoch minút. Ak pri kúpe nebudeš mať k tomu doklad o vykonanej oprave, nebude záznam v (elektronickej) servisnej knižke, resp. v servisnej histórií vozidla, lebo si to dal opraviť u Joža za demižón domácej a nedá sa zistiť aké diely boli použité, veľa kupujúcich to odradí, tým pádom klesla trhová hodnota tvojho vozidla.

@doriiis Tu nejde o to, či sa auto ešte vyrába, ale o to, akú má auto aktuálne trhovú hodnotu. Pri staršom aute môže nastať situácia, že v autorizovanom servise je oprava drahšia ako je hodnota vozidla a vtedy z toho spravia totálku. Ak sa zhodou okolností nechceš toho auta aj zbaviť, v takýchto prípadoch je lepšie ísť cez rozpočet.
Inak existuje legislatíva na základe ktorej musia automobilky zabezpečiť dostupnosť náhradných dielov minimálne na obdobie 10 rokov po skončení výroby daného modelu.

tundra
20. sep 2024

@e1h tolko hluposti na kope, som uz davno necital...

skeblicka777
20. sep 2024

@anastaziamudrucova nemáte spoluúčasť? Mne vypočítali opravu 1100, spoluúčasť 10%, minimálne 150e, dostala som 950, oprava stála raz toľko. Mne rovno pri obhliadke povedal, že na staršie auto sa robí len rozpočtom, moje auto ma 11rokov.

e1h
20. sep 2024

@skeblicka777 spoluúčasť je ak sa to opravuje z vlastnej havarijnej poistky. Ak to ide z poistky vinníka tak jeho poistka prepláca všetko.

e1h
20. sep 2024

@tundra hlavne, že ty píšeš k veci. 😉

skeblicka777
20. sep 2024

@e1h to som si neuvedomila