Mali by ste strach z hypotéky?

3. máj 2023

Snúbenec chce kúpiť byt za 115000,kt predava jeho šéf. Nemáme absolútne nič našetrené a mame uvery.
Splátky úverov dokopy sú 249€
Mal stretnutie s finančným poradcom ktorý mu povedal že by bolo potrebné splatiť môj úver na auto cca 5600€ a snúbencov úverov v hodnote 8000€ ktorý bol bezúčelový by sa zdokladoval stavebnými bločkami.
Šéf sa mu ponúkol že nám pozícia tých 5600€ na splatenie úveru na auto. Zvýšil mu aj mzdu. Majú dobrý vzťah.
On zarobí mesačne 1300€ a ja 820€ ( plus si v soboty privyrabam v obchode kde ma vyplácajú hneď po smene za každú sobotu mám +44 €)
Keď sme to rátali po zaplatení hypo,energii,stravy,telefónov,sporenie a všetkých povinných poplatkov by nám zostalo 400€
Neviem či ísť do toho. Nemám z toho dobrý pocit keď to bude hentak prešpekulovane. Čo si o tom myslite?

lucia147852
3. máj 2023

No hlavne van strasne malo zostava. Kam dávate toľko peňazí? Treba pozrieť čo všetko platíte a kde míňate a zistiť, či sa to neda zvýhodniť. Lebo takto vypadne príjem a ste nahrati. Stačí dlhšia pn

vulka
3. máj 2023

Koľko máte rokov? A aké konkrétne mesačné výdavky?

gejb
3. máj 2023

Ja by som zašla ešte za iným poradcom, neviem úplne ci je reálne ze vam banka vôbec dá hypo. Tam oni prehodnocuju aj rezervu,ktorá ti musí ostať po zaplatení vsetkych povinnych vydavkov a 400 sa mi zdá málo....pre dvoch.

autor
3. máj 2023

@vulka ja mám 23 a on 26 strava mesačne cca 400€ nájom 370€ paušále 60€ splatka môjho telefónu 35€ sporenie ja 50€ on 30€ splatka smubencovho úveru 130€ splatka môjho auta 114€ manikúra mesačne 20€ Kadernicka 20€ snúbenec 30€ Asi som aj niečo zabudla takto na rýchlo
Ta suma čo som písala v úvodnom príspevku že by nám zostalo 400€ je z predpokladom že splátka hypotéky by bola okolo 700 + 200€ energie

autor
3. máj 2023

Občas nejaké kino,výlet,večera pripadne obed v restike…

emma2782
3. máj 2023

Mne 400€ len na stravu pre 2 príde dosť, paušál 60 € tiež ale to som ja, ja napríklad nechodím mesačne na manikúru a ku kaderníčke

gejb
3. máj 2023

Byt je prerobený? V dobrom stave? Videli ste ho? ..lebo na prípadnú prerabku už neostane, alebo by ste museli dlho setrit.

emma2782
3. máj 2023

Plus neviem či je dobrý nápad požičať si od šéfa.. Chápem, že majú dobrý vzťah ale ani od kamarátov by som si nepožičala

muchotrafka298
3. máj 2023

Nezabudaj na to, ze nedostanes 100 % hypoteku, musite mat vlastne peniaze, aspon 20 %. ak nemate treba dofinancovat dalsim uverom.Od sefa si pozicat je velmi zly napad,lebo nikdy nevies, co sa stane. Aj tu kupu bytu by som zvazila asi v tomto pripade. Lebo ak nebudete spokojni, pojdete za nim, ze predali ste nam zly byt?

gejb
3. máj 2023

Ešte otázka, pri kúpe musíš mat 20% z hodnoty bytu. Rátali ste aj s tým? Keď nemáte nasetrene tak budete musiet zobrat spotrebak..tam sa vam splatka zas navysi..

emma2782
3. máj 2023

Píšeš, že partner dostal vyšší plat. Ja by som skúsila tiež požiadať o zvýšenie, poobzerať sa po inej práci a naprv splatiť to čo máte (z vyšších príjmov to pôjde ľahšie), pritom si odkladať a až máte všetko zrovnané, vtedy riešiť kúpu nehnuteľnosti. Ale nie od šéfa

autor
3. máj 2023

@gejb byt sa rekonštruovali pred 5 rokmi je to trojizbak v centre Dubnice boli sme tam pozrieť je krásny,zariadený kuchynská linka so vstavanému spotrebičmi,satnikove skrine,presklená logia,bolo by treba kúpiť len gauč,posteľ,chladničku a práčku inak je tam všetko. Áno vieme že by sa to muselo dofinancovať keď nemáme nič našetrené rátame s tým.

autor
3. máj 2023

@emma2782 mne tiež zvýšili od apríla o 100€ len zatiaľ

autor
3. máj 2023

@emma2782 prečo myslíš že nie je vhodne kupovať byt od šéfa?

januska12323
3. máj 2023

Nemáte nič našetrené, už teraz dva úvery, alebo jeden a dlh u šéfa a chcete brať hypotéku? Keď sa niečo stane zoberiete ďalší úver? Lebo tak mi to pripadá.

kylie1983
3. máj 2023

Moj názor je, ze nie ste velmi pripraveni na takúto kúpu… Možno skús pár mesiacov vyžiť naozaj len z toho co by vam ostalo a uvidis, ci to zvládnete. Plus teda este dokúpiť zariadenie, vyplatiť auto… My máte teda oveľa väčší príjem a povedala by som ze výdavky máte vyššie a to mame dve deti.

autor
3. máj 2023

@januska12323 veď práve preto sem píšem ja mám taký istý názor ale snúbenec nie chcem ho možno aj vašimi názormi presvedčiť

mondolina
3. máj 2023

veď bez teba do toho nepôjde, je to hovadina.

olimuc
3. máj 2023

Nechaj hypo ešte plávať. 400 euro ako zvyšok ti žiadna banka nezoberie … myslím že musí byt min 240 alebo aj viac na 1 osobu ako minimum a ešte musí ostať nejaká rezerva. Idete nadoraz, navyše 100% vám nedá žiadna banka, takže 20% by muselo byt financované úverom min 23000 … nejak mi to nevyvchadza lebo to je ďalšia splátka naviac asi 250 euro.. snubenca pošli navštíviť 2-3 banky oni mu vysvetlia prečo nie. Dovolím si povedať, že jeho finančný poradca je dosť divný a asi niekde nejakú províziu zhrabne, keď mu takú kravinu radi … neboj banka ho vráti do reality …

dankanka
3. máj 2023

Ja si myslim zase ze ak sa uskromnite, tak to date. Takisto ste mladi, platy vam porastu. Prinajhorsom si viete este najst brigadu, fusku, cokolvek..ale kazdy mesiac manikura, kadernicka, pausal vysoky pri takej nizkej mzde sa mi zda byt trufale :D. skor by som prehodnotila to..

marca12
3. máj 2023

Isla by som do toho. Trosku sa uskromnite a pojde to. 400€ je vela za stravu pre 2 ludi,tam by sa dalo usetrit. Vzdy lepsie svoje splacat ako cudzi najom. Porovnaj si ceny bytov,ci je to dobra cena na vasu lokalitu a ak ano,brala by som. Ak sa aj nieco stane,byt sa da predat,vyplatit hypoteku a idete dalej. Aj ja som mala strach z hypoteky,no ak chce clovek byvat,bohuzial,musi ist do hypoteky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gejb
3. máj 2023

Tak ho nechaj obehat banky, oni mu vysvetlia ze mu ju (pravdepodobne) ani nedaju a nebudeš ty ta zla 😉 ...alebo vypocut názor ešte iného finančného poradcu, niekoho overeneho..

qetka
3. máj 2023

@olimuc ale tych 400 im ostava az po zaplateni vsetkeho - aj stravy…cize zvysok vychadza aj s rezervou…

Autorka, ja by som do toho sla, lebo kto neriskuje, nic nema 🙂 ale rozmyslite si, co v pripde, ak by si sla na matersku, pripdne na pn… jedine tychc zvysnych 400 odkladat a uskromnit sa.

jana005
3. máj 2023

Ja by som na vašom mieste do toho išla.
Pred svadbou som chcela kúpiť byt, manžel bol proti a doteraz mi hovorí, že to veľmi ľutuje, že som mala byť ráznejšia.
A v pohode by som si požičala peniaze aj od šéfa ak sa sám núka.
Mňa niekedy udivujú tie odpovede, od nikoho nechcem nič a od každého chcem mať svätý pokoj.
Ste mladí, zvládnete to a čím skôr začnete platiť hypotéku, tým lepšie. Držím palce, nech to výjde

martinka13
3. máj 2023

Ja mam voči takémuto zadlžovanie obrovský rešpekt. Popravde by som mala pri takom prijme obavu už aj z tej splátky 249 Eur, ale budiš. Ten byt by som určite nekupovala...

zuzina1988
3. máj 2023

dalsi aspekt… snubenec nie je este manzel, nevadi ti to??
kupujete spolu ale nie ste zobrati, na koho to bude pisane? neviem ako to funguje, ked dvaja slobdni idu brat .
ale tak pokial planujete zit spolu, tak sa zoberte a az potom rieste spolocny uver. pre istotu prever. co ak… za par rokov ti povie priatel papa, a co urobis…

gejb
3. máj 2023

@zuzina1988 banke je to jedno.

zuzina1988
3. máj 2023

@gejb okej okej, len ci aj ked sa rozidu, a bude treba sa vyrovnat, ci to bude slecne jedno. banky nas maju v pazi 😀 sme len cisla s bonitou pre nich.
neviem, ja sa vzdy snazim pripravit na najhorsiu variantu.

babulkomale
3. máj 2023

Preverila by som si susedov, ci to nebudu psychopati ako vedla v teme, ked sa sef chce zbavit tak okato bytu ze este aj pozicia peniaze.
A malicko vam zostava. Bude treba oprava auta a ste v keli. Ved to ani na stravu nestaci...