Aké existuje riešenie, aby som neobišla ako bezdomovec s 0 na účte, keby niečo?
Nie sme zobratí, máme dve deti. Čiže 5 rokov som nepracovala, teda nepracovala za peniaze v zamestnaní... Pracovala som na spoločnom podnikaní, jednom aj druhom popri deťoch, ako sa dalo. On si vybudoval úspešné firmy, postavil si bývanie. Keďže nie sme zobratí nehovorím v množnom čísle.
Po rokoch som ho ukecala na svadbu (vyhováral sa, že nie je čas).
Len rozmýšľam, čo ak sa niečo stane, čo bude so mnou. Na čo budem mať nárok. Lebo plánujem pracovať v jeho firme...samozrejme za min. mzdu, ktorú ani nebudem dostávať.
Vraví, ako ma ľúbi a čo by sa malo stať... 😀 To mi nejak nestačí...
Povedala som mu, že chcem polovicu bývania (nie som zlatokopka, mám na to podľa mňa nárok, kebyže som manželka, nikto sa nad tým nezamýšľa), lenže to sa nedá odčleniť, lebo je to súčasť firmy. Môj ďalší návrh je, že nem mi dáva výplatu a ja si kúpim časom nehnuteľnosť.
S tým nesúhlasí. Že čo je to za sprostosť, aby mi dával ako budúcej manželke výplatu...
Aké spravodlivé riešenie Vám napadá?
Ďakujem!
@evittam závet nevyrieši rozchod a dá sa meniť
hovorím to tak, lebo nemám na to žiadny nárok... aj keď sa môžem aj zodrať v tej firme do konca života 😀, veď ani nechcem, ale chcem výplatu a nejakú istotu, čo sa týka bývania...
@lvandrealv Neviem, pride mi to trosku postavene na hlavu. Za pracu vo firme ti prinalezi odmena. Predpokladam, ze tym padom nemas ziadne vlastne. Mna by to stvalo, potrebujem mat svoje peniaze, s ktorymi si spravim, co uznam za vhodne. Ak ti ju nebude davat, najdi si inu pracu. My sme teraz uz s muzom zili ako partneri 9 rokov, pred 3 rokmi sme kupili byt, ale vsetko islo na polovicu, zapisal ma aj do listu vlastnictva pomerom 1:1. Urcite trvaj bud na zavete alebo nech prepise aspon cast majetku na teba, lebo naozaj sa moze stat vselico.
@lvandrealv v prvom rade ze sa neda lebo firemne.... heeej tak potom chcem %podielu vo firme a ze manzelka nemoze byt zamestnana a brat mzdu?
poviem ti tajomstvo 🙂 moze, a v beznych firmach tie zeny dokonca ani nerobia len si lakuju prsty a peniaze im chodia na ucet a domy su pisane na nich...
takze pan buduci manzel je pekny... no dopln si co chces, odo mna nic lichotive
@lili2015 nemam nic, uspory som si minula na deti a na nabytok a prerabku bytu, kde sme byvali... lebo on nechcel minat, lebo si staval svoje
Ja nechcem by hnusná, ale baby ti radia dobre. Zamestnaj sa inde. Budeš mať vlastné peniaze a tie si odkladaj, aby si si v budúcnosti mohla kúpiť vlastné bývanie. Tvoj partner na teba nič neprepíše do teraz to neurobil nemá na to dôvod. Ale radšej sa začni spoliehať sama na seba, lebo ja som už pár takých rodín stretla čo zažili blahobyt v rodinnej firme a potom prišla neočakávaná situácia a firma krachla. Zostali bez peňazí a išli bývať k rodičom. Mysli na to, že čo bude s tebou a s deťmi ak by sa niečo stalo tvoju partnerovi. Aj keď je pravda že by dedili Vaše deti. Otázne je že či im zostane niečo ....alebo len dlhy. Lebo sú aj také firmy ,ktoré sú akože bohaté ale skutočnosť je len kontokorent, dlhy, úver.... Takže rozum do rúk!
no si pekne v zadku, nemáš nič, peniaze si minula, pomohla si mu vybudovať firmu, vychovala deti a môže ťa hocikedy vyhodiť. Peniaze za prácu sú samozrejmosť, ak ti nič nedáva, tak nepracuj
@lvandrealv tvoj priatel sa spolieha na tvoju naivitu - nemyslim to v zlom. Inak by ti netvrdil hentie blaboly. Laska je sice pekna, ale ked sa rozidete tak ako pises, tebe neostane absolutne nic. Ani dom, ani firma, ani praca. Nehovoriac o tom, ze ked na papieri mas mat minimalnu mzdu, tak aj dochodok budes mat mizivy. A to, ze ti nema vyplacat ziadnu vyplatu, tak tomu uz VOBEC nerozumiem....preco????? Sorry, ale mam pocit ze si ta velmi nevazi a nepocita s tebou do dalekej buducnosti ked robi to co pises.
Zacala by som rozhovorom, ze takto si to nepredstavujem a ze v pripade ze sa rozidete tebe neostane nic. Ak ti povie ze co rozmyslas nas hlupostami, tak mu povedz nech nerobi z teba idiota. A ked aj nadalej bude tvrdit svoje, zamestnala by som sa niekde inde a pracovala by som na tom, aby som si zabezpecila svoj majetok a svoje peniaze.
On ti nedáva mesačne nejaké peniaze na chod domácnosti? Kto platí u Vás účty?
Máš prísun k účtom, máš peniaze pre seba? Na kaderníčku, kozmetiku pre svoje účely?
Ak na všetky otázky je NIE tak o tomto som raz čítala že je to vlastne vydieranie a izolovanie.
Sikovny chlap..len kvitujem ako ta obabral. Blika ti kontrolka a samozrejme za placu ti pripada mzda, ci len budes robit za jeho pekne modre oci? Dalsi vydrbany slovensky podnikatel? Aspon odvody bude za teba platit?
Ale inak ako vravim, sikovny je.
do rodinnej firmy kde nebudem dostavt ani cent by som pracovat nesla, co si otrok? pekne krasne sa na to vykasli a zacni si hladat nejaku pracu mimo, potpm uvidi co je to platit diekoho dalsieho ....
my sme tiez s partnerom bez sobasu spolu 16 rokov, firmu teda nemame ale mame vsetko pekne na polovicu.... jaska dala som do byvania viac penazi (lebo som viac usetrila) ale teraz som tiez bola na matareskej / rodicovskej a nevyhadzoval mi na oci ze to je moje to je tvoje, vsetko je nase, deti aj hypoteka, inak byt mame kupovany 1:1 rovnaky podiel, teraz napr. on plati hypoteku a ja vydavky okolo bytu (najomne, TV, elektrinu) platim menej ako on hypoteku ale na zaciatku som dala viac penazi, takze je to vyrovnane.... nakupy raz platim ja druhy raz on... neriesime
na tvojom mieste by som s nim hodila rec, ze ako si to predstavuje lebo zo zakona ti musi vyplacat aspon minimalnu mzdu.... ked nie mozes ho dat na sud.... inemu cloveku by platil a tebe nie? to moc o úcte k tebe nesvedci....
@lvandrealv tak to je iný manažér. Však ty si ako lacná pracovná sila z číny ...
a čo tvoje odvody, tvoj dôchodok..... máš vôbec financie pre seba? či ty si typ šikovnej pracovitej starostlivej ženy, čo si ani nič nekúpi a tvoj partner , ten typ , čo na sebe rozhodne nešetrí????? Myslím, že od neho to nie je vôbec fér, aj vypočítavé riadne a ak zatlačíš na pílu tak sa dočkáš ešte reakcie, že čo by si chcela, že nič si nevložila..... možno mu krivdíme, ale skôr ťaháš za kratší koniec, teda presnejšie povedané vlastne neťaháš za žiaden..... smutné môj muž by mi aj obličku dal, keby mohol
@lvandrealv Tak si pytaj vyplatu aka patri kazdemu-ako som ti uz napisala. A ak ti ju neda tak idem pracovat inde za mzdu,ktora mi patri....
@lvandrealv No pekne....on nechcel minat lebo staval a ty mas kvoli tomu -prepacte za vyraz -hovno?! Tak ti treba....Co si chcela to mas a teraz riesis co dalej....😁 A ten byt je kde co si do neho investovala?
@lvandrealv ten chlap je dobry ... podnikateľ tak obabravat nevie len tak hocikto
- ma pracovnu silu zadarmo
- sex zadarmo
- zadarmo sa stravuje popri detoch
- nemusi na deti minat
- nabytok nekupuje
ako ty rozmyslas, ze chces plat? a co si sa s konom zrazila
pytaj plat inak je to nelegalna praca a moze mat kontrolu z IP
pytaj podiel na nakladoch na domacnost a svojej starostlivosti o domacnost
pytaj vyzivne na obe deti
ak neda obratom ziadost na sud (minimalne k vyzivnemu)
To kde chodite na takych debilov zeny
@lvandrealv a Tvoj priatel si dava sam sebe vyplatu? To co je za sprostost????...chrapun, akeho si si nasla Ty, sa len tak lahko nevidi...
Nemusis sa hned zamestnavat inde - ale ziadaj standardny pracovno-pravny vztah. Pokojne a vecne argumentuj, ze to je normalne, ak je clovek zamestnany. A netreba do toho pliest city alebo pocity.
...a co dochodkove zabezpecenie, ak nedostavas plat?
No... Zo skúsenosti ti vravím, že to je blbý model čo máte. Ja som mala s exom nie rovnaký ale podobný... On sa zachoval charakterne, čo nemusel a nemusí sa ani tvoj.
Niežeby som vravela, ze sa rozísť idete ale ak sa niečo stane tak môžeš skončiť veľmi smutná...
A hlavne ako funguješ? On ti dáva peniaze na domácnosť alebo čerpáš z jeho karty ako sa tebe páči? A tvoje koníčky financuje tiež? (napríklad knihy, alebo strikovanie alebo čo , kaderníčka - aj keď toto nie je koníček 😀)
Ako radia baby, buď robiť inde za peniaze normálne (odporúčam aj kvôli tomu co píše @natikasim) alebo uňho a už oficiálnu mzdu,ak nechce odvody platiť, nech ti dá akú chce ale na ruku nech vypláca normálnu výšku na akej sa dohodnete...
Prípadne chvíľu nech si zamestnaná normálne aby ti schválili hypo (bude síce na teba ale byt z nej financovaný bude predsa váš, rovnako ako váš /jeho dom, nie?)... A potom už ten model čo som písala vyššie. Ty budeš mať byt v podnájme keby niečo a z výplaty si pár eur budeš odkladať....no a samozrejme to nezabudni zrealizovať pred svadbou
A nie, nehanbím sa za to, že kalkulujem ale pchať do niekoho peniaze a nakoniec nemať nič je smutné. Dnes to nefunguje ako dakedy že v dobrom aj v zlom a navždy až do smrti ani keď ste manželia, nieto v takomto "voľnom" vzťahu.
@lvandrealv
ja ze odkial si pamatam tento paradoxny problem, kde chlap pouziva zenu ako pracovnu silu zadarmo, jej plat dava sebe, vsetko robi pre seba a ju neustala cicika tym, ze raz si ju vezme, a ked bude jeho zena, tak to uz bude inak...
dievca, riesis to uz dlho, spamataj sa.
dvadsat tem o tom istom nezmeni nic na tom, ze si sa nechala pouzit ako handra na dlazku a teraz ti dochadza, do akej pasce si sa sama dostala, ked si hned neriesila.
len par prikladov od teba. Neber to v zlom. Len si to oziv v pamati a rob uz nieco.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/co-mam-robit-s-nefungujucim-vztahom-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/preco-je-svadba-dolezita-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/partner-ma-nelubi-2/
ako este dlho sa chces trapit a cakat na zmenu, co sama od seba nepride?
a ked pride, tak vyhodna len pre toho z vas dvoch, ktory si ju aktivne vopred pripravuje?
tiez si myslim, ze by mal na teba prepisat cast firmy. neviem aky financny podiel si ty zainvestovala, ale tak minimalne 1/3 az 1/2 ti patri. skus si s nim normalne, s chladnou hlavou sadnut a prve sa ho spytaj, ci si uvedomuje, aky podiel financny si minula ty, ked on investoval do firmy (to ako keby si aj ty do firmy davala), a aky podiel prace si odviedla na firme. ak nie, tak mu to nejak slusne vycisli, vyjadri. a potom by som mu oznamila, ze ocakavam podiel na firme este pred svadbou, resp. spisanie bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov a zahrnutie firmy do tohto spoluvlastnictva. Nech skusi chapat veci aj z tvojho hladiska. ty si sa vzdala prace kvoli jeho detom, nie kvoli susedovim. on by bol ochotny zostat na materskej, resp. rodicaku, aby si ty mohla zarabat a odkladat si a rozvijat si firmu? vsak si to vsetko spravila pre neho a jeho deti!
@lvandrealv no, mne z tohto vychádza ako najlepšia možnosť zamestnať sa niekde inde, kde budeš dostávať normálny plat za svoju prácu... spojiť s niekým prácu aj súkromie bez akéhokoľvek papiera mi príde šialené... nemusí ísť len o rozchod, ale nedajbože sa mu niečo stane cestou z práce a si vieš kde... Nemáš nárok absolútne na nič... Takže trvala by som na tom, aby sa toto nejak usporiadalo, či už prepisom nejakej časti domu / firmy na teba, alebo normálnou pracovnou zmluvou a platom, alebo teda manželstvom... Aj keď čo sa týka manželstva a prípadného rozvodu, tak opäť nebudeš mať nárok na nič, lebo majetok on nadobudol pred manželstvom...
Nechcem byť zlá, ale mne sa zdá, že tvoj partner veľmi dobre vie, čo robí... pomaličky ale isto sa stávaš jeho majetkom ☹
@moonlight1210 ajajáááj 😒 parádička...
nebud hlúpa...doteraz si bola...najlepšie riešenie je zamestnať sa mimo jeho firmu..a nielen kvôli tomu ne/platu
@moonlight1210 mne to vychadza ze vzdy ked sa pohadaju, alebo ked ju posle kade-lahsie , tak je nasrata a tu napise..a vzdy dostava tie iste odpovede, ale nic sa nedeje. Tiez mi to bolo povedome..
A ze buduca manzelka nema brat plat? No ja neviem, ale ja osobne som robila vo firme kde boli 2 majitelia obe manzelky tam robili a tiez brali vyplatu..
Ale ci tu tiez nebude klasika: "ved ja sa staram o teba a o deti, zarabam peniaze..ty sa len staraj o domacnost..alebo lepsie. ved nam nic nechyba ja zarabam"...
A to: ze co, ved sa nic nemoze stat ja vas lubim zabezpecim: hej to vravel aj moj sused 39 rocny...a odniesla ho zubata a ani sme nestihli sa cudovat :(
Neskoro teraz plakat, ale ty neodides, lebo nebudes mat svoj standart, budes pekne krasne trpiet a len vypisovat na net
@lvandrealv Nebliká ti ešte kontrolka? Jeho váhavé odpovede a zahováranie skutočnosti by ma postavili do pozoru😉 Ak si chytrá, tak si "ulievaj" bokom😝
Nevyplakavaj tu furt na internete a ak chces nieco tiesit tak to rob konstruktivne.Navstiv centrum pravnej pomoci tam ti vacsinou za uplne minimalny poplatok kompetentne poradia.No si celkom v zadku to je fakt s tym ako si sa nechala obabrat ale celkom suhlasim s kockami ze ti vyhovuje mat svoj standard a preto si myslim ze budes radsej plakat ako nieco skutocne robit pre zmenu.Nemas na noc take odvahu takze tu kazda rada marna a strata casu.Pekny den ti prajem.
@lvandrealv Prepac, precitala som si starsie prispepevky a z toho mi vychadza iba jedine, ty cakas ako pes na kost, na to, ze si ta vezme a budes mat majetky, alebo ako mam chapat to, ze v roku 2015, si opakovane pisala, ze ta nelubi, nic necitis a stale chces svadbu a stale riesis majetky, dokola, ty v tej firme realne pracujes, alebo si tam len pisana a plati za teba odvody? Uplne kludne a na rovinu ti poviem, ze si v riti, ako som bola, len s tym rozdielom, ze ja som mala svoj byt a pracu som si nasla a este, ze moj ex sa ku mne choval kapanek lepsie, potom mu statocne zadrbkalo... A kde je ten byt, co ste prerabali na co si minula uspory... V skratke, ak cakas na to, ze si ta vezme a ty budes mat pravo na nieco, tak to az od momentu sobasa, inak nemas narok na nic, ale neviem, ci by som stala o sobes s niekym takym, nemyslili si, ze ti svadba nieco zarucu, akurat tak problemy v tvojom pripade...
@lubkavargova1 ono zalezi od toho, ci pani manzelka aj realne pracuje...
@lvandrealv si uplne zavisla na partnerovi, ktory ma vsetko...ja to teda nepochopim nikdy...si sikovna, zacni si budovat nieco svoje, ihned...ak bude treba, deti zaves na krk jemu...
@lvandrealv No my nie sme manželia už vyše 15 rokov. Ale ja mám svoj-náš byt, ktorý je napísaný len na mňa. Čiže ak by sa aj mne niečo stalo tak hlavný dediči sú deti a ich otec je ich zákonný zástupca. Keď sme ešte nemali deti, tak mi právnik poradil jedinú cestu - závet....
A ak ti povie "čo je to za sprostosť platiť budúcej manželke mzdu" tak si nájdi inú prácu a na jeho "super firmu" sa vykašli - jediná rada. Buď nech ťa platí tak ako by platil v tvojej funkcii úplne cudziu osobu alebo nech si hľadá toho debila čo mu to bude robiť vlastne zadarmo a potom za pár rokov ( možno) vyhadzovať do tváre - aj to sa ti môže stať - už len keď sa takto k tomu stavia....
A ďalšia vec len preto lebo nemáte nejaký papier nehovoríš v množnom čísle? No ja áno - my sme rodina, máme náš majetok, naše deti, naše problémy, naše výdavky, naše príjmy.....