Celkom by ma zaujímalo či sa oplatí investovať, konkrétne do čoho?
Len prosím nepíšte mi ponuky do správy
Chcem vedieť názor od vás....
@blog_betka urcite sa oplati investovat... len teda do coho presne... to ti nikto nevie povedat tak aby si na tom nestratila... za mna naj investicia bola byt na prenajom... len teraz este splatit hypo... okrem toho fakt treba pockat kym vsetko padne uplne a vtedy investovat.. (my sme si uz po kovide mysleli ze tu je ten cas a dosla vojna a stratili sme na investicii takmer 7tisE).
Investujem do nehnuteľností a do fondov - etf, akciové s dlhším investičným horizontom. A investujem do seba, doprajem si kvalitnú starostlivosť o svoje telo a dušu, vzdelávam sa. A investovala som do toho, aby moje dieťa malo dobré vzdelanie a aby nemuselo platiť hypotéku.
@katkaseiner stratíš, až keď vyberieš. Keď klesajú, nakupuje sa, predáva sa keď sú za dobrú cenu. Kým nevyberieš, tak si nič nestratila, len sleduješ výkyv investície.
@melanta ano spravne, nechala som to tam, ale popravde ma zeru mrle ze som tych 7 tis. radsej mohla prihodit na hypo... no nic... na cene nehnutelnosti som ziskala viac ako tych 'zatial stratenych 7tis' tak snad to nejak uz dokopem...
@blog_betka Do toho, čo je momentálne lacné a má potenciál rásť. Čo je cenou na vrchole a / alebo nemá potenciál rastu, je mimo môj záujem.
A hlavne, neinvestovať na páku, nepožičiavať si na investíciu, či už do nehnuteľnosti alebo akcií. Jeden čas som to tak robila, lebo úroková miera úveru bola nižšia ako úrok zhodnotenia, ale ozaj len krátky čas. Je to rizikové, najmä teraz, keď sú trhy veľmi volatilné = skáču.
@blog_betka do striebra- treba tomu ale dosť rozumieť, nie je to pre každého
@lucinka1988 a zlato?
@bublinka1426 zlato je super investícia, pokiaľ chce človek ochrániť peniaze pred infláciou a zafixovať ich..Na dlhé obdobie, napr pre deti..Ale určite to nie je niečo, na čom zarobí a to ani z dlhodobého hľadiska..Striebro je ale iné, mám na mysli investičné..A vo všeobecnosti, stačí sledovať, aké investičné kroky robia najbohatší ľudia sveta a hneď je človek v obraze..Viď minuté zásoby striebra nedávno, pre ktoré sem lietali lietadlá v kolónach, pre istých veľmi vplyvných ľudí z USA
Ak vieš po anglicky, odporúčam ti začať tu https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-.... Celý ten blog aj fórum odporúčam
@lucinka1988 kde na tie info chodis ? 🙉
@oli18 Stačí sledovať verejné dianie, vyznať sa v problematike a stretávať sa s majetnými ľudmi🤷♀️"As simple that"
@lucinka1988 myslim, ze najbohatsi ludia sveta zverejnuju, ake investicne kroky robia 🤣. Jedine tak po funuse, o par rokov, ze kolko zarobil ten, ci onen na niecom sa niekde mihne. Netusila som, ze na MK su take fundovane a bohate baby👍
@oli18 Nevadí, nepochopila si to..Ale to je prirodzené, keďže sa zrejme pohybuješ v úplne inej spoločnosti ako ja..Navyše, MK je verejné fórum a ani by si netušila, kto všetko tu prispieva a je zaregistrovaný..A súdiac podľa Tvojich reakcií, je aj úplne zbytočné ďalej rozvíjať debatu a vysvetľovať, čo som tým presne myslela..Pekný večer!☺️
@lucinka1988 Pochopila som to tak, ako si to napísala. Len neverím všetkému, čo tu čítam. Neohúria ma vyjadrenia v tvojom príspevku. Ďakujem, aj tebe pekný večer.
@katkaseiner ja som prišla vo fondoch o 4000
@katkaseiner ja som tiež pred rokom pokupil krypto teslu volake fondy za 4000 a teraz som asi -2000. Ono je aj dosť ťažké odhadnúť kde je to dno ale tak pokiaľ to človek nepredá sú to viac menej iba informatívne čísla..
@milanpetras ako povieš🤷♀️🤷♀️☺️
Feedback k investovaniu- presne to som aj písala, ale vďaka, že si mi to potvrdil, dávno to už viem..A o tom striebre, ak Ťa to zaujíma, odporúčam Ti si o tom naštudovať viac, zaujímavá problematika, len treba tomu rozumieť, kto rozumie, krásne na tom zarába😉
Investovanie má jednoznačne význam. Najväčší problém pri investovaní je ten, že sa človek do toho nevyzná, resp. nemá nikoho, kto to za neho vie kvalitne spravovať. Ale musím povedať, že ak by som tu mal napísať všetko, čo je potrebné si uvedomiť a vedieť pri investovaní, aby ste dosiahli chcené zhodnotenie pri čo najnižšej miere rizika, tak by to nikto ani nedočítal.
Základné veci, ktoré je potrebné si uvedomiť sú, že diverzifikácia je základ pri investovaní (nestačí investovať do jednej nehnuteľnosti, jednej komodity, jednej akcie a často ani do jedného fondu). Portfólio pri investovaní by malo byť navolené tak, že sa zložky investovania navzájom čo najmenej ovplyvňujú no zároveň dosahujú dlhodobo potrebné zhodnotenie. To znamená, že ak jeden akciový sektor bude klesať, druhý nebude, a tým pádom sa zmierni krátkodobý pokles na investičnom účte a zvýši (alebo sa aspoň zachová) želané zhodnotenie.
Ďalší bod je ten, že nikdy človek nebude stratový pri správne zvolenom portfóliu, pokiaľ dodrží investičný horizont. Napríklad pri fonde s&p 500, ktorý už bol vyššie spomenutý, je štatistika, že medzi rokom 1950 a 2021 bolo priemerné zhodnotenie fondu za najlepších 20 rokov v tomto období cca 17% ročne a najhorších 20 rokov cca 7% ročne. Takže ak by človek investoval v najhoršom možnom 20-ročnom horizonte v tomto období, dosiahol by zhodnotenie "len" 7% každý rok.
Najdôležitejšie odporúčanie pre vás je to, že ak neviete ako si navoliť investičné portfólio a čo presne od investície čakať, je pre vás nevyhnutné nájsť si niekoho kto to vie a komu bude záležať na tom, aby ste mali čo najlepšie investičné výsledky. V opačnom prípade prídete o veľa peňazí pre seba do budúcna, pretože buď budete využívať zle alebo nebudete využívať vôbec krásu a dôležitosť investovania, bez ktorého bežný človek ani deti nepripraví poriadne do života a ani nebude mať dôstojný dôchodok.
@katkaseiner ako si stratila tych 7tisic?
@tl999 to bol vtedajsi stav, momentalne sme cca 2 ci 3 tis E v minuse ale tym ze sme to nevybrali, sme este nestratili, len teda vtedajsi stav bol taky.Akurat sme boli v banke (kvoli inemu) a sme hovorili nasej bankarke ze nie sme spokojny s tou investiciou - vraj sa nemame bat, je dlhodoba a toto je vec cca 2 rokov (cca pred dvoma rokmi sme peniazr investovali, mysleli sme ze po kovide uz zle nepride, ale teda s vojnou sme v našom naivnom svete nepocitali)
@blog_betka nehnutelnost