Má nejaká banka možnosť spoločného účtu dvomi majiteľmi?

23. sep 2020

Ahojte, viem, ze tato tema tu uz bola velakrat, ale ako to je v skutocnosti?
Ma nejaka banka v ponuke ucet, kde su dvaja majitelia?
Nemyslim ucet, ze manzel je vlastnik uctu a manzelka spoludisponent, pricom on ako vlastnik jej kedykolvek moze zrusit disponovanie s uctom.

cistykvietok
23. sep 2020

Pokiaľ viem, tak na SVK nie. Ale možno ma baby opravia a dozviem sa niečo nové. 🙂

millky
23. sep 2020

Nie, účty pre fyzické osoby už neexistujú vinkulované, teda typu dvaja majitelia. Účty sú robené na rodné číslo a ďalšia osoba môže byť len disponent. A kvôli úmrtiam sa vinkulacie zrušili. Nepovažujem vhodné mať pre jednu domácnosť len jeden účet, bohužiaľ realita býva krutá a v prípade úmrtia majiteľa účtu sa do cca 2 dní blokujú kredity aj debety na účte, čiže by disponet ostal bez peňazí pokiaľ sa nestihne spamätať z tragickej udalosti a neprevedie/nevyberie všetko z účtu. Bohužiaľ je to kruté ale nikto v takej situácii nevie pomôcť.

autor
23. sep 2020

@millky to je hrozné. Neráta sa ani s rozvodom, keď si zrazu “pan tvorstva” zmyslel, ze vsetko je iba jeho a manzelku od uctu zrusil.

zuzka102
23. sep 2020

V UniCredit bank mas moznost U-konto Tandem - cize akoby dva samostatne, ale zaroven prepojene ucty (vyhodnejsie podmienky, co sa tyka poplatkov ap., taktiez mate 2 plat. karty), pricom kazdy ucet ma svojho majitela, ale zaroven mozete si dat navzajom disponentske prava. Co som pocula pred casom, tak asi 2 banky na SVK maju moznost aj 1 ucet a 2 majitelia, ale vraj to nie je velmi vyhodne, resp. ani banky samotne to neodporucaju, preto to vacsina ani nema v ponuke.

dzina007
23. sep 2020

my máme vo VUB a sme obaja napísaní ako majitelia účtu.

qetka
23. sep 2020

aj v mbank by mali taky ucet ponukat
https://www.mbank.sk/blog/post,816,je-spolocny-...

ivkazba
23. sep 2020

@dzina007 toto si prever, skôr predpokladám, že pracovník pobočky vás informáciou zaviedol a reálne je majiteľ iba jeden, VUB takéto účty pre fyzické osoby neponúka dlhé dlhé roky

ericavargo
23. sep 2020

ja som sa na to pytala v banke, mame ucet vo vub, ale nebola moznost ze dvaja majitelia, len majitel a disponent..moja skusenost, jeden spolocny a kazdy ma aj svoj..

ivkazba
23. sep 2020

Pre autorku - práveže práve z dôvodu rozvodov a nezhôd banky spoločné účty neodporúčajú.

majkeel
23. sep 2020

Autorke: Stava sa, ze aj pani tvorstva vie byt rychlejsia a vycistit ucet. 🙂
Spolocne ucty su ako nizkonakladove letecke aerolinie, su "vyborne", kym vsetko funguje, kym nenastanu komplikacie a este kym ho viac plni ten druhy. 🙂

h2
23. sep 2020

@millky Toto sa presne stalo mojej mame, keď zomrel otec. Účet bol na jeho meno a mama sa nevedela dostať ani len k svojmu dôchodku, ktorý jej na ten účet chodil. 🤦🏻‍♀️ Dajte si na to pozor, dievčatá, ktoré ste disponentky na účtoch svojich manželov. Človek nikdy nevie.

loginexistuje
23. sep 2020

vo VUB sa neda mat pre fyzicku osobu ze dvaja majitelia a jeden ucet (moj muz ma sice zamestnanecky ucet tam ale preveroval to a neda sa a ani v TB)

ankaevka
23. sep 2020

@millky práveže pri úmrtí jedného môže ten druhý disponovať so spoločnými peniazmi
https://www.nbs.sk/sk/spotrebitel/spotrebitel/a...
@ivkazba možno je už staršia a má taký účet, aj ja mám s manželom spoločný vo vub, kde sme vedení dvaja majitelia

ankaevka
23. sep 2020

@millky píšeš o jednom majiteľovi a disponentovi, áno vtedy sa blokuje, ja že narážaš aj na spoločný účet

ivkazba
23. sep 2020

@ankaevka áno, v minulosti VUB aj iné banky takéto účty mali, preto som písala, že ich VUB neponúka už veľmi veľmi dlho. Autorka reakcie má maličké detičky, takže nepredpokladám, že bude tak stará, že by stihla mať ešte tieto účty.

gubiko
23. sep 2020

v mbank je možné mať dvoch majiteľov účtu.

ankaevka
23. sep 2020

@ivkazba no nám ho robili v 2007, tak ak má už cez 33r cca, tak to relatívne mohli stíhať a dnes majú také malé deti aj staršie ženy

lenuliatko84
23. sep 2020

My sme dvaja majitelia uctu.aj ja aj manzel.v slsp

hettinka
23. sep 2020

Treba mat pekne svoj účet a neposielať svoje zarobené peniaze na manželov účet. Ja nevidím dôvod mat len jeden účet s manželom a to sme 20 rokov šťastne spolu a rozvodu saaktualne nebojím.

autor
23. sep 2020

@lenuliatko84 kedy ste ho zriadovali? V ktorom roku?

ankaevka
23. sep 2020

@hettinka vidíš a ja zase vravím, že sú to naše spoločné peniaze, spoločne sa máme podieľať na tom kam pôjdu..ja som vydatá 23r, prvé roky mal iba manžel účet a ja disponent a pri hypo nám zriadili účet 50/50 a nevidím v takom účte žiadny problém

millky
23. sep 2020

@ankaevka pracujem v banke už nejaký ten piatoček. Po smrdi, keď príde nahlásenie od zdravotnej poistovne, účet sa "blokuje" na všetky pohyby a disponet ho uz ani v IB neuvidi. K získaniu peňazí na účte po zosnulom sa DEDIČ (nie oprávnená osoba ani disponent) dostane len po prebehnutom dedičskom uznesení. Čiže ak by bol dedičom napr. sused, lebo si to tak zosnulý želal, tak manželka má smolu - extrémny prípad, ale píšem len skrz pochopenie.
Denne riešim tieto situacie, takže viem presne ako to funguje. Pri úmrtí dôchodcu, ktorému chodí dôchodok na účet je to ohlásenie ešte rýchlejšie. Dávnejšie bolo možné vytvoriť vinkulovaný účet, možno taký máte, ale išla by som sa pozrieť radšej do zmlúv alebo osobne na pobočku, či sa nič nezmenilo.
Ale aj ku mne chodia klienti, ktorí sa bijú do pŕs, že sú obaja majitelia. Nenávidím z duše hádať sa s nimi, ale na veľa to každý pochopí ako sa veci majú.

hettinka
23. sep 2020

@ankaevka peniaze su spoločne, len účty oddelene. Normálne sme dohodnuti, kto čo platí mesačne a keď nemám, manžel mi pošle, mame rovnaku banku, takze mám to do minuty.
Všeličo sa v živote môže stat, nielen rozvod, ale aj choroba, úraz, úmrtie a je problém..,
Poznám prípad, keď muž mal psychickú poruchu a zo dňa na deň mu preplo a odstrihol ženu od úctu. A kým bola diagnoza a kým to vybavila zasa s bankou, bola bez peňazí.

millky
23. sep 2020

@lenuliatko84 SLSP ponúkali manželské účty, o tom viem. Ale dnes už taký neotvarajú. Moji rodičia to tak chceli, ale nedalo sa už.

kubkovamama
23. sep 2020

Dvaja majitelia teoreticky môžu byť,aj keď my sme to poriesili,že majiteľ je vedený ako jeden z manželov(partnerov) a druhý ako disponent.V prípade rozvodu sa treba vopred dohodnúť,alebo si vyber svoje skôr ako ta zruší.Neviem,či je dobré mať iba jeden jediný účet.My máme teda spolocny-manžel je majiteľ,ja disponent,poriesili sme to tak,lebo hypo je naňho a všetky platby idú z jeho účtu.Svoj účet som si ponechala,mám tam malý úver ešte spred manželstva.V banke nám to vysvetili tak,že pokiaľ má každý na svojom účte záväzok(sporenie,hypo,úver)je zložité zlúčiť to do jedného a manžel by musel vstúpiť do môjho uveru a ja sa dopísať k hypo.Kedze sme to tak nechceli,zriadili nám disponenciu.Manzel nevie hospodáriť,takže je to aj tak na mne.Moj účet slúži iba na platenie môjho uveru a sporenie.Presuvame tam to čo zostane.Mozte si predsa spísať ohľadom tohto zmluvu u notára.keby keby

millky
23. sep 2020

@ankaevka ešte jedna vec, to že sú peniaze spoločné, nie je nijako dokázateľné aj keď Vám tam chodí mzda. Disponenta mám na svojom účte sestru a nie sú to naše spoločné peniaze, ani euro jej tam nikdy neprišlo a aj tak je disponentom.

dzina007
23. sep 2020

@ivkazba no my to mame uz vela rokov. neviem ako to je uplne. ale ked otvorim IB tak pri informaciach o ucte mam napisene ze majitel uctu a obe nase mena.
ale ako moze byt. ale mna to netrpai az tak. lebo my mame ucty 3. kazdy ma svoj a spolocny mame len pre domacnost.

ankaevka
23. sep 2020

@millky nepracujem síce v banke ale určite máme účet 50/50, všetky zmeny, všetky nové veci k účtu musíme podpisovať obaja, jeden bez druhého nespraví nič..som už staršia ale ešte viem čo je disponent a čo majiteľ..pri spoločnom účte sa pri úmrtí účet pre druhého majiteľa neblokuje podľa nbs, prečo píšeš, že ho zablokujú?

lenuliatko84
23. sep 2020

@millky zabudla som na firmu mame spolocny ucet,osobny je moj a on ma plnu moc s nim robit

ankaevka
23. sep 2020

@hettinka lenže píšeš stále o jednom majiteľovi a disponentovi..ak je účet 50/50, tak jeden bez druhého nespraví žiadnu zmenu na účte, jedine žeby previedol všetko na úplne iný účet..tak sú rôzne situácie v živote, ja zatiaľ tomu svojemu dôverujem..u nás som ja tá, ktorá rieši financie, manžel má síce IB ale prístupové heslá mám ja..to on sa skôr môže obávať..je to všetko o dôvere