Má môj manžel našetrených málo peňazí?

3. jan 2024

Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR

Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?

lienka175
3. jan 2024

ja si neviem predstaviť, že sme manželia a každý žije zo svojich peňazí... to aj jedlo si kupuje každý sám? a na čo míňa peniaze, keď má podľa Teba málo našetrené?

muchacici
3. jan 2024

Podľa mňa si náročná, neviem koľko takých obyčajných ľudí s priemerným platom tu na Slovensku má našetrených "aspoň" toľko koľko ty, aby sa ti mohli rovnať 🧐 ty si zarobila prachy v zahraničí, tak si snáď nerobila za 700 Eur mesačne. Len aby ti furt nebolo málo 🤦‍♀️ Darčeky by ti mohol kúpiť, samozrejme, ale ja osobne by som sa už dopredu pri tebe stresovala, že či si nemal radšej priložiť na tú kopu peňazí, aby si nehúkala

draculla
3. jan 2024

Si narocna a dost! Na vychode slovenska 31 rocny ludia nema ani spolu 9000 eur nasetrene.

lindous
3. jan 2024

Mne osobne, keď to rozpočítam na mesiac to nepríde nejak veľa, ale zase ani málo, neviem koľko ste minuli ma svadbu a aké máte životné náklady v pomere k platu.. ty si mimo zahraničia koľko ušetrila? povedzme za posledný rok?? no aj tak je asi už neskoro sa teraz hádať kvôli tomu, keď sú peniažky pomíňané a nič sa tým nezmení, rozprávajte sa skôr o tom ako hospodárite s vašimi spoločnými peniazmi aktuálne a koľko viete mesačne ušetriť..

maria12334
3. jan 2024

Ty si nasetrila v zahraničí ale on v zahraničí nebol koľko by si mala ušetrené ty keby nejdes do zahraničia ? Zo zahraničného platu sa lepšie šetrí ako zo slovenského

sissy27
3. jan 2024

za 6 rokov práce na slovensku za priemernú mzdu mať ušetrené 9000 je úplne ok. Hlavne ak popri tom človek môže dôstojne žiť. Ty si pracovala v zahraničí za vyššiu mzdu a to sa radšej nepýtam, ako si tam bývala niekde na periférii v ubytovni, ťahala 16 hodín denne a jedla vifonky, len aby si nažrglila čo najviac...

lilianka28
3. jan 2024

Áno, si náročná a nehnevaj sa, ale asi aj tak trochu držgroš.
Povedal ti pravdu, má našetrenu peknú sumu - vzhľadom na to aký má príjem.

asia83
3. jan 2024

Nie ste náročná, ste lakomá. Zaoberáte sa blbosťami. Peniaze v banke sa vám znehodnocujú. Treba mať nejakú rezervu, jeho suma je optimálna, zvyšok treba investovať, do nehnuteľností, napríklad.

buberova
3. jan 2024

9000 nie je zlé.. a v ideálnom svete by sme povedali že vaše peniaze sú spoločné

luuubik
3. jan 2024

Sama asi uznas, že keby si robila na SK ušetrís tiež o dost menej, možno toľko ako tvoj muž. Takže mi tie výčitky nepridu veľmi fer. 9000 € nie je terno, ale zas na slovenské platy ani nie extra malo plus to katastrofálne ždrazovanie v poslednych mesiacoch ak nehovoríme priamo o rokoch... Okrem toho je dôležitá výška platu, keďže tá nie nejako super sa fakt nečudujem, že veľa nenasetril. Ďalšia podstatná vec - býval celé tie roky u rodičov, či si platil podnájom? Ak vo všeobecnosti drahý podnájom ešte k tomu v krajskom meste z platu nizsieho ako priemer, tak sa divím, že aj tolko našetril, koľko našetril... Takže ano, trochu si naňho tvrdá.

gemerka17
3. jan 2024

Treba to rozratat v prvom rade. 9000 e/6 rokov/12 mesiacov. To je 125 eur mesačne, čo odkladal. Na to, že živil len seba, nemá kocku, ani psa je to veľmi mizerný výsledok na mladeho muža. Nedivím sa ti, ze ti to príde malo. Trosku máš taký iný pohľad, keďže ti pomohlo zahraničie ale napriek tomu, jeho mesačný výsledok je chabý. Aj keď sa to v celku môže rátať ako dosť.

kikushaa
3. jan 2024

Ak ma o cosi mensi plat ako priemer, tak ma v cistom zhruba ako ja nieco malo cez 1000€ (danovy bonus do mojho prijmu nepocitam) mame dve deti, muz ma asi o tri stovky viac. Len ja si mesacne odlozim 150€ bokom na setriaci ucet. Jasne ked som bola na md a rd som neodkladala, no ak budem pokracovat tak za 9 rokov budem len ja nasetrene 9600, plus setri aj manzel a k tomu zivime dve deti, nic im nechyba, chodia na kruzky, idu do skoly v prirode, na kurz korculovania, zivime auto (poistky+benzin) Za mna je to pri bezdetmon pare s nulovymi vydavkami na dieta malo. Stale lepsie ako nic, ale keby sa snazil isto vie usetrit viac.

ivik4
3. jan 2024

No ty inak tiez nic moc zivot ked si si odopierala a zila vraj v otrasnych podmienkach a mas cez 30. Zivot nieje zas len o odopierani si od huby. Kedy si chces dopriat ? Po 40tke alebo na dochodku ? On si zarobene odmakane peniaze asi aj uziva na zivot, nielen na prezivanie 🙄. Ma na to pravo

Ale inak to ze si vsetko platite na polovicu a ste manzelia, naco ste sa vobec brali?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranta_leuconeura
3. jan 2024

Byvala si v otrasnych podmienkach a setrila na sebe? To je tvoj problem. Spomenies si o 20 rokov, ked sa ti prejavia zdravotne problemy (a mozno nejake uz mas) zo stresu, nekvalitnej nevyvazenej stravy, nekvalitneho ci nedostatku spanku, vlhkych plesnivych stien, neergonomickej stolicky a pod. Potom si mozes zaplatit lekarov, lieky, kupele a rehabilitacie za to 😉
Ste manzelia? Peniaze mate spolocne od datumu vstupu do manzelstva. To co ste si priniesli zo slobodneho zivota povazuj ako kazdeho vklad, vypisy z uctu su dohladatelne aj roky spatne, takze ak aj investujete spolu do nehnutelnosti, pri rozvode ti bude uznana tvoja cast ako investicia z penazi pred manzelstvom. Ak sa bojis tohto 🤷

domkakvet
3. jan 2024

Nad tym teraz premyslat je uz aj tak neskoro, ked uz ste manzelia, ale na 31 rokov mi to pride akurat.

lenicka999
3. jan 2024

Mne príde 9000 málo. Ale záleží koľko zarába/zarábal a aké má výdaje. Ja by som som s nim prešla výpisy z účtu kľudne aj spätne do minulosti aby som pochopila či sa ja mýlim a chudák z malého platu nemohol viac odložiť alebo peniaze rozkotulal na nepotrebné veci. Financie v manželstve sú dôležitá vec a je treba aby ste v tom mali jasno.

kristie571
3. jan 2024

No, on zial nenasetril tolko penazi ako ty v zahranici, mozno pre to, ze na sr nezil v otrasnych podmienkach a nesetril drzglossky kazde jedno euro.
Pride mi to troska z tvojej strany na nho silne. Nedokazala by som na muza vyskocit ze ma nasetrene ‘ len 9000 € ‘. 😒

felycity
3. jan 2024

Podľa spôsobu tvojho písania, máte ako manželia veľmi zvláštny vzťah. Ťažko sa vyjadriť, keď nevieme aký má plat, aké má náklady ( keďže idete na polovicu) a koľko mu mesačne ostane ako úspora = teda okrem povinných výdajoch, rovnako nevieme koľko ste manželia , t.j pred svadbou asi nešetril cielene na niečo, na byt resp koľko rokov šetrí na byt??.... Rovnako si musíš uvedomiť, že v zahraničí si asi výrazne viac zarobila a všetko si si odkladala. Osobne si myslím, že málokto okolo veki 31r má našetrených viac ako 25 000 - bavíme sa o ľuďoch s priemerným zárobkom a ako si napísala troška nižší priemer. vy viete ako manželia ako ste na tom finančne a koľko si viete mesačne odložiť ...ale vyskakovať na mnažela , že ty si našetril len toľko... neviem, skôr by ste mali inak postupovať

sima234
3. jan 2024

Pri takýchto diskusiách som spokojná, že máme spoločný účet a spoločné peniaze. Spoločne ich šetríme aj míňame.
Nemám nič proti tomu ak majú manželia samostatné účty, ale toto mi príde trochu cez. Každý ma nastavený iný štandard, ty si nedopraješ, on možno áno.

20erika07
3. jan 2024

Nejdem sa nejak extra vyjadrovať k popísanemu, ja by som sa tiez urazila ,clovek sa snaží ,vsetko je drahé, podla mna s takym platom pekne nasetril . Plus nepises kolko si v tom zahranici bola a aku ciastku si tam usetrila ty , co je urcite dost rozdiel. Ale ked platite vsetko na polovicu, mohli ste sa dohodnut aj na spolocnom sporení, pevnu ciastku obaja mesacne, ako takto potom vyčítať, ze ty si nasetril menej. Aj on potom bude fungovať mesacne len s tym co mu ostane, nie naopak, odlozim len to co mi ostane.

valeria_h
3. jan 2024

Má 31, nie 41. Mladý chlap, život nie je len o tom šetriť čo najviac a za každú cenu, asi si chcel aj trošku užiť život, na čo bude spomínať v starobe? Na to ako skrečkoval každé euro? A čítam, že už ste manželia, no zbohom 🤦‍♀️ Chcela som poradiť vymeniť priateľku.

sasa1310
3. jan 2024

niekto tu už vyrátal, že 125 eur mesačne odložil. Za mňa je to žalostne málo na človeka, ktorý si vlastné bývanie chce riešiť a zatiaľ nemá vyriešené. Keby mal vlastné bývanie alebo hypotéku, vtedy by tých 125 eur mesačne bolo v poriadku. Ale tak ty musíš vedieť, či ozaj míňa alebo jednoducho mu to viac z platu nevychádza.

lilianka28
3. jan 2024

@valeria_h Lenže ona nie je priateľka, ona je MANŽELKA 😏

chrobak7
3. jan 2024

Ste manželia, peniaze nie sú MOJE a TVOJE, ale SPOLOČNÉ. Pokiaľ nerozhadzuje peniaze na hlúposti, tak je jedno, koľko našetril. Našetrili ste spolu.

Majte spoločné financie a budeš vedieť, či môže alebo nemôže ušetriť viac.

Ak ti nevyhovuje, ako hospodári, tak sa rozveďte. Neskôr to bude z tvojej strany ešte horšie.

jakoma
3. jan 2024

Je to malo ak nema vydavky.. ale isto nema? Byvate v podnajme alebo vas este zivia rodicia? Nekupil za ten cas auto? Ziadna zahranicna dovolenka? Mne sa kamarat pri rozhovore o financiach a planoch kupit byt nedavno pochvalil, ze za 10 rokov prace (tiez mame 31) nasetril uz skoro 3000 eur, nevedela som ako reagovat, prislo mi to velmi malo. V mojom manzelstve zas ja odkladam a z muzovho sa zije:D peniaze su spolocne

valeria_h
3. jan 2024

@lilianka28 Áno, túto skutočnosť som prehliadla, už som opravila. Chudák manžel.

sasa1310
3. jan 2024

@jakoma ty brďo, to kedy chce ten byt kúpiť? V 50ke?

sense
3. jan 2024

Úprimne divný vzťah. Neviem posúdiť ci je to málo alebo veľa keď nevieme výdavky. A možno keby si žila normálne a nie v otrasný h podmienkach tiež toľko neusetris. A takisto neviem teda co si mala z toho života v zahraničí.
Ú vás je hlavný problém nepomer, ty budeš radšej žiť v otrasný h podmienkach a on radšej menej ušetrí ale bude žiť normálne.

hellwant
3. jan 2024

@sasa1310 vsak dedicna hypo ako vo Svajci ci kde to je, zoberie v 65, deti budu mat uz aspon 20, aby to dlhsie vydrzalo detom a ked ho budu splacat, povedia si, ved neni az tak stary opravy este pockaju🤣
Inak za 10 rokov 3000 eur to je dobry trapas ak nema hypo a ma nejaky priemerny plat.