List vlastníctva a hypotéka

20. máj 2024

Žienky, chcem sa poradit. Manžel ešte pred svadbou zdedil malý domček. Po svadbe, sme vzali hypotéku, kde som zapísaná ako spoludlznicka, aby sme si dorobili k domu prístavbu. Z hypoteky sme financovali nadstavbu nad starym domcekom, plus sme k domu urobili velku pristavbu. Teraz je z toho velky rodinny dom. Lenže na liste vlastníctva je zapísaný iba manzel. V prípade rozvodu mam nárok na nejakú časť z domu? O domácnosť som sa vždy riadne starala, no moj plat bol vždy nižší od manželov. Teraz som na materskej dovolenke s naším synom. Dakujem

autor
20. máj 2024

Oprava nie zdedil, ale dostal darom

judit47
20. máj 2024

Mas narok na polovicu splatok splatenych pocas manzelstva a polovicu veci co ste nakupili do domu.

To ci bolo teple jedlo na stole a vyprate spodare nikoho nebude zial zaujimat🙂

btus
21. máj 2024

a nebolo by jednoduchšie, aby Ťa na ten list vlastníctva zapísal? Je možné tam dať napr 1/3, nemusí to byť hneď 1/2. Takto by si mala aspoň niečo.

autor
21. máj 2024

@btus ved práve..už som mu to navrhovala, ale akosi aj povie ze hej...ale nič sa nedeje...neviem prečo.. žijeme dobre, mame sa radi, ale človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Nechcem nič, co nie je moje, ale chcem mat všetko neporiadku...

autor
21. máj 2024

@judit47 to vien, len som chcela vysvetliť ze ako fungujeme, že som normálne prispievala do domácnosti...aj finančne aj mojimi rukami

martul
21. máj 2024

Môžeš mi prosím ťa povedať, prečo sa nad tým zamýšľaš až teraz?
Takéto veci sa riešia na začiatku celého procesu. V podstate si makala a financovala a vlastnis veľké hov..lebo to na čo máš nárok v prípade rozvodu je kvapka v mori.
Ale muža máš ,,mudreho " čo sa tohto týka.

slovenka753
21. máj 2024

a na co cakas ? ze sam od seba na tena prepise polku domu? priprav zmluvu a oˇpostav ho pred hotovu vec ...

nevenka
21. máj 2024

Mozno za tym nie je nic, len obycajna pohodlnost. Moj muz je taky, uz kolkokrat hovori, ze treba to a hento. A nic. Lenze to su veci, ktore ja za neho nespravim, ako aktualizovanie jeho zivotnej poistky, takisto poistky na dom, do ktoreho sme vrazili nemale peniaze uz. Je proste taky, ze dlho mu veci trvaju. Lebo dal by nam prve posledne...Ty musis vediet, co je za tym, aky je ten Tvoj.

alickapusinka
21. máj 2024

Prečo by to mal urobiť teraz. Určite si to mala riešiť predtým než si do domu dala peniaze a nie teraz. Pochybujem že niekto dobrovoľne z dedičstva dá žene ktorú si len zobral ak už ma majetok. Prečo by to robil .Ak si to neriešila predtým teraz už ak si naliala peniaze do toho a bez papiera je už podľa mňa neskoro. Tvoj muž vie dobre čo robí. ON to dostal darom polož si otázku sama pre seba TY ak by to bolo opačne že TY máš s dedičstva dom dala by si polku dobrovoľne manželovi. Stať sa môže hoci čo a z dedičstva by si ho išla vyplácať sama tomu neveríš. TY by si tiež jemu polku dala na 1000% percent dom po dedičstve by si nenapísala polku na budúceho muža. Tomu neverím nikto by nebol taký blbý že by zo svojho domu svojou blbosťou vyplácal druhého. Aby si v prípade rozvodu mu musela vyplatiť polku trhovej hodnoty. Podľa mňa nič TI neprepíše. A sama tomu neveríš že ak by si mala TY zdedený dom mu dáš v manželstve polku ak áno kto by to urobil tak klame.

sasa1310
21. máj 2024

nemáš nárok na polovicu domu lebo logicky polovica domu nie je tvoja. Máš nárok iba na polovičku splatených splátok počas manželstva. Treba si obstarať nehnuteľnosť, ktorou budeš aj ty majiteľkou a nie prispievať a zadĺžiť sa kvôli cudzej nehnuteľnosti, aj keď ten cudzí je v tomto prípade manžel

danieli
21. máj 2024

Na tvojom mieste poziadam o zapisanie 1/3 do listu vlastnictva, pripravila by som zmluvu na podpis a ide sa…pripadne iny podiel podla dohody, ale byt dlznik a mat holu dupu k tomu nie je prave idealny pocit, v manzelstve sa treba vediet aj o tomto porozpravat a dotiahnut to, aby si v sebe roky nezivila krivdu v tom najlepsom pripade a ostala bez byvania v najhorsom

roman_tvarozka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
roman_tvarozka
26. máj 2024

Nie som síce žienka, ale pokúsim sa relevantne zodpovedať otazku. V prvom rade nepodliehaj panike ako niektorí píšu, že nemáš nárok na nič. Všetko ale závisí od toho, ako by ste sa prípadne rozišli. Ak dobre, viete sa pri rozvode dohodnúť ako sa rozdelí majetok. Ak zle, závisí od toho kto bude mať schopnejšieho advokáta. Ak ty, súd ti prisúdi pravdepodobne polovicu toho, čo ste preukázateľne vynaložili od začiatku manželstva do nehnuteľnosti. Ak manžel, súd môže prihliadať, že si mala nižší príjem (ale nemusí).

Určite ale odporúčam dohodnúť s manželom podielové spoluvlastníctvo a urobiť potrebné kroky, aj za cenu manželovej nevôle. Pretože ak ty do domu vložíš povedzme 50.000 na splátkach a manžel tiež 50.000, a pôvodný malý domček mal hodnotu 40.000, tak dnes by mal hodnotu 140.000. Všetko je v pohode a každý dostane čo mu prislúcha. Ale o povedzme 15 rokov, ak by ste niečo takéto riešili, súd by ti prisúdil 50.000, ktoré si do toho vložila. Avšak v tom čase môže mať nehnuteľnosť hodnotu povedzme 250.000. Ak by si teda bola 1/3 vlastník, prislúchalo by ti cca 84.000. Teda v takomto prípade by si sa podieľala aj na zmene hodnoty nehnuteľnosti. Takže by sa ti minimálne vrátila suma, ktorá by ti pokorila infláciu.

V prípade potreby ak by ti nebolo niečo jasné mi napíš.