Poraďte prosím ktore ste znalé, ideme na týždeň do Česka, budeme platiť kartou ale keď treba hotovosť, ako je to najvýhodnejšie?
Mám Tatrabanku a 365. Viem že tam vyberať z bankomatu ceske koruny bolo raz za 20 eur v TB poplatok 🙈
Viem ze je to v obch.podmienkach ale fakt nestiham to hladat. Tie co cestujete budete urcite vediet.
Vdaka 🙏
@liljana ideme do Prahy.
Cize najlepsie je zmenit si tam eura za cz koruny, ano?
https://www.exchange.cz/valuty#slevovy-kupon
vytlacte si zlavovy kupon a zmente kurzom deviza nakup
https://www.exchange.cz/devizy#kurzovni-listek
pozri si aky kurz dava vasa banka a aky dostanes tu. Neplatia sa ziadne poplatky.
a deviza musite mat ten kupon, inak vam to zmenia s valuta kurz, ten je trosku horsi.
Nosim si do CZ uz asi 10 rokov v penazenke 300 czk, ale platim vzdy len kartou. Nestalo sa mi, ze by som potrebovala hotovost..
My sa akurat vracieme z prahy. Bud menit na slovensku alebo platit kartou. Ja mam tu nevyhodu ze mam slsp a tam za platbu kartou sa plati kartovy poplatok. Ale kartou sa da vsade platit bez problemov
My si vždy zameníme pár € na Slovensku, tu nie je veľký rozdiel, takže v podstate je to skoro jedno. Väčšinou platíme kartou, ale semtam treba české, napríklad na wecku na stanici 😃
Uplne najlacnejsie ta vyjde vybrat tam, v bankomate banky, ktora patri do rovnakej skupiny ako tvoja z debetnej karty hotovost v ceskych korunach a zvolit pri vybere "bez konverzie"
Ked budes platit kartou a daju ti moznost ceske koruny alebo eura, tak je vyhodnejsie platit v ceskych korunach
A moja osobna skusenost, pred par rokmi som vybrala cesku tisicku v bankomate, po 4 navstevach Prahy z nej este stale mam asi 200, hotovostou som platila len za zmrzlinu, a raz vo vlaku, ked sprievodcovi nechytal terminal signal, vsade kde sme sli sa dalo platiti kartou, aj listky na MHD
Dakujem vam 🙂
Daj si pozor na DCC, pozri si
https://www.youtube.com/watch?v=9k301M4ZEw0Ja osobne CZK používam tak, že mám založený jeden účet v mene CZK + k nemu kartu a keď plánujem cestu tak si nejaké € prevediem lepším kurzom cez wise.com na ten CZK účet. Potom v Česku som ako "domáci", platím kartou alebo ak treba vyberiem z ktoréhokoľvek bankomatu bez poplatkov.
Alebo rovnako môžeš používať revolut, tam sú tiež výhodné kurzy.
"bolo raz za 20 eur v TB poplatok" - mohlo byt - ale to v pripade ze vyberies hotovost cez kreditnu kartu. Teraz pozeram ze je to asi 15€. Na to si treba davat pozor ktoru kartu na co pouzijes 🙂
Ešte si daj pozor aby ti niekto na ulici nerozmieňal české koruny za bieloruské ruble.
Okradl 2 Američanky o 2000 a my ho chytili
Osobní rekord - Chytil jsem 4 ruličkáře za 1 den!
takto ti poviem, ak nehodláš utrácať desaťtisíce, tak kurzový rozdiel bude v radoch jednotiek korún... Kvôli tomu sa fakt nevyplatí obiehať zmenárne. Zisti si, či tvoja banka neúčtuje nejaký chorý poplatok za platby kartou a nemusíš nič riešiť.
nevyberat peniaze z ATM bankomatov, nenaletiet ludom na ulici nukajucim vyhodny kurz
v bankomate odkliknut moznost zamenit bez konverzie
velmi dobre videa maju kluci z Prahy, tymto temam sa dosledne venuju
https://www.youtube.com/@KlucizPrahy/videos
my sme boli nedavno v Prahe, skoro vsade sa dalo platit kartou, takze menit peniaze sme skoro ani nepotrebovali, ale predsa....na parkovanie a na Zizkovskej vezi, lebo im nefungoval prave terminal
@hiro kreditku nemam praveze. Pozriem to.
Kazdopadne nasla som doma vyse 1000 ceskych takze pohoda. Drobne budu 😃
Len si pozri,ci su platné,menili tusim 200Kc.
Presne, treba pozriet na doma najdenych peniazoch, ci maju hruby ten leskly pasik na bankovke (alebo si vygooglit a pozriet aky je rozdiel v platnych a neplatnych). Inak zmenite ich v banke. Ja som tak mala doma 800 kc z pred dvoch rokov, 400 bolo neplatnych ked sme tam v novembri sli (ale ja tam mam sestru, zmenila som si ich u nej a ona och odniesla do banky).
Co je rok dlhy, pouzivam v cz iba kartu(listky, nakup v obchodoch,..). Hotovost skoro nepotrebujes. A kam idete? V Prahe su aj zmenarne, kde vas neosklbu (exchange.cz, Kaprova ul. za Staromestskym nam.).