Ahojte, poraďte mi prosím, prvýkrát v živote kupujem nehnuteľnosť, a rovno dom. Chcela by som ho ešte pred zaplatením a podpisom finálnej zmluvy raz s majiteľmi prejsť a kontrolovať všetko, ale čo všetko dokáže laik skontrolovať a pýtať sa? Nemám po ruke chlapa ani odborníka, bude to len na mne. Nejaké revízne správy ku vykurovaniu napríklad, alebo elektrine, niečo také sa robí alebo som už ušla úplne? Chcela by som mať istotu, že nám tam nieco nevyskočí. O dom je starane, strechu má novú štvorročnu, nie sú vidieť praskliny, je suchý, ale chcem si proste poistiť, že bude všetko v poriadku. Pos.atá som z tohto životného kroku až po uši 🙈. Ďakujem vám ♥️
Ja si myslim ze je na mieste si zaplatit odbornika, chlapa. Ak naozaj ani medzi kamosmi, znamymi, kolegami, sa taky nenajde... Comu asi neverim ze fakt jediny schopny v Tvojom sirokom okoli nie je - ale keby aj nie, naozaj by som si niekoho zaplatila na taku obhliadku.
@tundra ♥️ presne toto som potrebovala počuť/čítať, toto všetko mi nekoordinovane vybieha v hlave, ale takto pokope som to nikde nenašla. So skvelá, veľmi ďakujem
@colsami naozaj nie je, proste je to tak, sme mikrorodinka bez širokeho okruhu príbuzných a nie som práve extrovert s kopou kamošou "na telefóne". A navyše, úplne na počkanie sa s týmto nechcem chváliť každému susedovi, ktorého stretnem. Tak si proste musím poradit sama/s pomocou dobrých ľudí, ktorí sa podelia so skúsenosťami. Vďaka za nich
nemas neakeho majsra kt by to s tebou pren=behol.. skontroloval rozvody vodu strechu steny podlahu .. zisti si co to o susedoch-lebo s domom kupujes aj tych -zial ..
@tundra dom má len "dvadsať" rokov, takže prípojka bude mať rovnako, hádam tu nepridam podobnú foto
Kupovali sme dom pred 4 rokmi,s domom aj 1/7 cesty.Teraz sa robila nova cesta,nove pripojky.(Nepocitali sme s tym)
Tazke prachy to stalo ...
Pri 20 rocnom by to mohlo byt ok,len je zvlastne,ze je nova strecha🤔
@tundra robili ju terajší majitelia, keď dom kúpili,zároveň rekonštruovali vrchné izby, takže to by mohlo byť safe. A teda v tom balíku aj menili okná a riešili kotol- je tam na plyn aj na drevo.
Sú na to originál firmy, keď tomu nerozumieš musíš zaplatiť, bude to lacnejšie ako následná oprava.
Tiez odporucam si niekoho zavolat, kto sa vyzna ako
@obkladac . Ved ani ojazdené auto nekúpiš bez toho aby si ho nedala skontrolovat v servise ale u mechanika. Dom o to viac, lebo nie kazda oprava je lacná. Kazdopadne aj Dobru zmluvu aby si mala rok na skryté vady. Su niektore veci na ktorych netreba setrit.
Zisti su aký sú tam susedia. Ak je to na dedine choď na obecný úrad a informuj sa. My sme verili majiteľom že susedia sú ok a bola teda veľmi veľká chyba
Normalne si objednaj technika na inspekciu nehnutelnosti. Dom prejde a spise spravu so zistenymi nedostatkami. Na zaklade toho zistis realny stav. Zaroven to moze byt podklad na upravu kupnej ceny, ak budu zistene vaznejsie nedostatky. Pri takom velkom zavazku by som kupu bez odbornej inspekcie neriskovala.
Tiež odporúčam niekoho si na kontrolu zavolať - my sme kupovali vlani, chodil s nami do každého domu pán, ktorý sa v tom vyzná /má stavebnú firmu/, kontroloval všetko, z vonkajšej strany,napr. rozoberal zásuvky, aby videl, či je elektrina hliník alebo meď, napr. sme boli pozerať novostavbu, ktorá ale nemala parozábranu pod strechou - teda aj keď nové, rýchlo drevený krov prehnije a podobné špecifické detaily, ktoré si ty nemusíš všimnúť.
Niekoho si zaplat.Sama by som sa neodvážila kupovať dom a skontrolovať technicky stav
Prečo predávajú dom, kde si upravili strechu, podkrovie atd po 4 rokoch?
Zisti si na obecnom úrade, či tam nie sú sťažnosti na susedov, to je najdôležitejšie!
Dôvod predaja po 4 rokoch rekonštrukcie, dosť divne?
Určite niekoho treba zaplatiť na obhliadku, neskutočne riskuješ!
Najjednoduchšie je stavebná firma, ktorá bude robiť nejaké úpravy. Zároveň môže odhadnúť cenu úprav, ak plánuješ nieco robit pred nasťahovaní. Minimálne vymaľovať bude treba.
Ja by som pýtala okrem revíznych sprav aj kolaudačné rozhodnutie, projekt stavby ak majú. Projekty prípojok, to sa ti bude hodiť, kde presne sú rozvody elektriky, vody, plynu. Tiež si pozri na katastri či tam nie sú nejaké ťarchy.
Hlavne doživotne bývanie, exekúcia...alebo obmedzenia v stavbe na pozemku.
Skontrolovať, či všetky stavby na pozemku sú zapísané do katastra, tam môže byť problém pri vybavovaní hypotéky s čiernou stavbou.
Poradím ti, zozen si stavebnú firmu s tým, že naslubujes, že chces po kúpe robiť úpravy nech sa príde väčšinou majiteľ firmy pozrieť čo by bolo treba opraviť. My sme kupovali rozostavaný dom a bol ochotný na 2 obhliadkavh stavieb s nami ísť a povedal hneď odhad koľko by dokončenie stalo.
Sú to manželia na dôchodku, dom je päť izbový, bývajú tam len oni, nepotrebujú takto veľký dom, sťahujú sa do bytu v meste. Nechávali ho pôvodne synovi, no ten sa odsťahoval do zahraničia a dom tu už nepotrebuje. Majetkovo je to všetko v poriadku, to mám prekontrolovane, aj kataster. Myslím, že netreba špekulovať prečo ho predávajú, resp. aj ja do toho idem s tým, že vyskúšam a uvidím. Nikdy som v dome nebyvala, možno sa moje predstavy nestretnú s realitou a budem ho po dvoch rokoch predávať. Fakt by som nechcela, aby kupujúci takto špekulovali, že je to divné, že sa ho zbavujem takto skoro. Proste život píše rôzne príbehy...
Som tiež málo znala, ale mňa napadlo nejaké vecné bremeno na pozemku (neuvedené v katastri)?
Pises, ze ste mikrorodinka a nemas poruke chlapa a ides kupovat 5 izbovy dom... Naozaj v dobrom, ako Ti tu poradil skoro kazdy jeden, zaplat si niekoho na tu obhliadku, pretoze takeho velkeho domu sa potom velmi tazko zbavis, ak tam nieco nebude v poriadku (nemyslim ze by majitel nieco zatajil, ale moze byt akykolvek hroziaci problem so stavbou, ktory odhali odbornik). Alebo sa pri takom 5 izbovom dome nedoplatis ak to budes chciet opravovat, navyse ak doma ani chlapska ruka nebude.
Aj ked ratas s tym ze mozes o dva roky predat, ked sa Ti nebude pacit - no, na to tiez musi byt istota, ze je vsetko naporiadku. Navyse domy nemaju taku likviditu ako byty, takze s predajom mozes mat potom problem.
Myslim v dobrom. Nech Ti to dobre dopadne, drzim palce aby sa sen stal skutocnostou - len nic netreba zanedbat a ist po hlave. To su veci, ktore naozaj tazko clovek prekontroluje, ak sa nerozumie...
Hlavu hore,zacni od pivnice-po strechu.
Revizna sprava od elektriky,kedy bola robena
Revizna sprava od kominov
Bleskozvod
Žumpa-septik (ak nie je kanalizacia,kedy sa vyvazala)
Revizna sprava od kotla ( plyn)
Skontroluj rohy v miestnostiach,ci nie su vlhke
Praskliny na stenach
Spytaj sa na pripojku vody,kedy bola robena
Ak,ma vlastnu vodu,ci je nezavadna
Pozri okna,jedna z najdrahsich poloziek na dome
Ked bola robena strecha,skontroluj izolaciu-ci nie je vlhka
Skontroluj,ci pôdorys domu,suhlasi s katastrom
Pozri ci nie zalozne pravo alebo tarcha na dome
Spytaj sa na susedov
Mozno som na nieco zabudol...
Ak, ta nieco napadne,kludne napis,drzim palce😉