Kúpili by ste teraz byt?

nikuska412
13. jan 2023

Ahojte.
Momentálne máme 2i byt, ja som na MD, manžel pracuje v zahraničí. S manželom sme boli dohodnutí, že nový byt budeme kupovať až po nastúpení opäť do práce. Bábätko sme plánovali, ale nečakali sme, že to príde tak skoro.. 🙂 za čo ďakujem tomu hore.. (nechcem sa nikoho dotknúť)
Avšak naskytla sa nám možnosť teraz kúpiť 3i byt s tým, že zatiaľ ten 2i by sme nechali (kvôli daniam), nakoľko ho ešte nemáme 5 rokov (iba 3). Prenajímali by sme ho.
Avšak ako som doma, sledujem politickú situáciu, ceny potravín, energií a vlastne všetkého, tak sa bojím.
Samozrejme zatiaľ sme na tom dobre, máme našetrené, aj naďalej šetríme, ale mám pocit, že to bude čím ďalej horšie.
Išli by ste do toho?

monillia
13. jan 2023

Museli by ste riešiť hypo?

anjelicek26
13. jan 2023

Pri jednom prijme by som do druhej hypoteky fakt nesla...takze otazka je, kolko mate nasetrene? Je prvy byt splateny? Platil by najom z bytu vysku tej hypoteky, alebo by trebalo navysovat? Je pekne, ze je muz v zahranici a ma dobry prijem, ale aj on moze prijst o pracu a ty doma s mini babateckom a take vydavky kazdy mesiac...

nikuska412
autor
13. jan 2023

Áno museli. Avšak tento byt nadobudol manžel ešte pred manželstvom, pomohli mu aj jeho rodičia , potom tento 2i byt má ostať v rodine- ako štartovné bývanie pre ďalšieho súrodenca. Je naň hypotekárny úver. Avšak keďže sme nerátali s tym, že tak skoro budeme traja, tak ani ten súrodenec ešte nerieši bývanie, bolo to vypočítané na tých 5 rokov. Ale človek mieni a ten hore mení :D
Teraz by sme riešili nový, další, úver.. tento byt, keby bol v prenájme, by zatiaľ platil tú hypoteku, ktorú manžel má. Lenže ja sa bojím, čo ak nájomca nebude spoľahlivý a podobne…

77daniela77
13. jan 2023

Ano,ak ste na tom tak financne dobre a novy byt vam vyhovuje po kazdej stranke,tak dobre investovane peniaze.....aj ked vraj ceny bytov pojdu dole🤔

vamajka
13. jan 2023

@nikuska412 Ano kupila by som, 2i. prenajimajte a keby nieco vzdy ho mozete predat

nikuska412
autor
13. jan 2023

@77daniela77 ceny bytov síce dole pôjdu, ale úrokové sadzby majú ísť rapídne hore…

nikolka1986
13. jan 2023

Ceny bytov už teraz idú dole , asi by som počkala.

anjelicek26
13. jan 2023

Ja si inak nemyslim, ze ten trend s cenami bytov dole bude pokracovat. Kvoli vysokym cenam materialov a energii je takmer zastavena novostavba bytov ci domov, vsetko stagnuje, nerastie pocet tak ako by mal, takze ludia budu mat obmedzeny vyber na trhu a zasa ceny stupnu, ale tak to je moj nazor iba...

domiklik
13. jan 2023

@nikuska412 ceny bytov dolu nepôjdu, ich cena sa ustáli, ale z dlhodobého hľadiska určite nebudete stratovi... Úroky hore pôjdu a je dosť veľký rozdiel mat úrok 3% dnes a napr 6% o rok.

sima338
13. jan 2023

Na bývanie áno, ako investíciu nie. A to radia aj odborníci.

vilma7
13. jan 2023

Tak záleží či to utiahnete a koľko manžel v tom zahraničí zarobí. Ak vám to pokryje výdavky, tak by som určite išla do 3-i.

nikuska412
autor
13. jan 2023

@vilma7 utiahnuť by sme to mali. Na tom prenajme nič nezarobime, ale ani neprerobime. Boli by sme na 0.

nikolka1986
13. jan 2023

@domiklik Si sa teraz zobudila? Však to by aj slepý videl, že ceny dole už idú. Čo sa týka úrokov, my keď sme kupovali byt pred 10-11 rokmi sme mali úrok 3%, potom sa znížil na 0,9%. Ja viem že tu všetci túžite, aby nehnuteľnosti išli hore, hlavne tí čo ich majú, my tiež, no realita je iná.

laurita285
13. jan 2023

Pre seba(svoju rodinu na bývanie) áno, investične nie.

zaba21
13. jan 2023

@nikuska412
najprv by som sa išla poradiť s finančným poradcom, či by ste vôbec dostali ďalší úver, keď už jeden manžel má. Vôbec to nemusí byť také jednoduché, keďže nie každá banka akceptuje príjem zo zahraničia. Takisto manželka na MD a deti znižujú bonitu klienta.

nikuska412
autor
13. jan 2023

@zaba21 nepotrebujeme finančného poradcu, všetko máme zistené. Úver nám dajú bez problémov.

muchotrafka298
13. jan 2023

Do kupy noveho bytu chod len vtedy, ked aj v pripade neocakavanych okolnosti /choroba, strata prace a pod./ ste schopni dve nehnutelnosti financovat a plus mat peniaze na normalny chod domacnosti. Alebo ci Vam ma kto pomoct financne v pripade neocakavanych okolnosti (rodina napr.). Lebo moze sa stat aj to, ze nebudete mat najomnika na ten povodny byt a budete musiet financovat aj ten.

zaba21
13. jan 2023

@nikuska412
Tak potom ok. Sami si musíte zvážiť mieru rizika.

nikuska412
autor
13. jan 2023

@zaba21 veď preto som tu napísala, lebo potrebujem poradiť 😀

@muchotrafka298 Áno, mali by sme to z čoho financovať, ale samozrejme by sme sa museli uskromniť.. preto som taká skeptická, ešte v dnešnej dobe.

maribell
13. jan 2023

Ja som celkom zmätená 🧐
píšeš: "zatiaľ ten 2i by sme nechali (kvôli daniam)" - z toho mi vyplýva, že ste ho chceli predať...
ďalej píšeš: "tento 2i byt má ostať v rodine- ako štartovné bývanie pre ďalšieho súrodenca" - tak chceli ste ho predať? Alebo má ostať?
V komentároch píšeš, že má na neho tvoj muž hypotéku. On akože spláca "štartovný" byt, ktorý je určený aj pre jeho súrodenca? Tomu celkom nerozumiem 🤔

nikuska412
autor
13. jan 2023

@maribell súrodenec ho má v pláne odkúpiť po tých 5rokoch… sťahovanie na SK plánuje až za 2 roky, tým som chcela povedať to, že jediným riešením je, že musíme na tie 2 roky zohnať nájomníka. Takže predaj inej osobe tak či tak nepripadá do úvahy (keby sme to nezvládali) - jednak kvôli tým daniam a jednak kvôli tej dohode…
Asi som to napísala komplikovane. :D ale dúfam, že teraz pochopíš našu situáciu.

muchotrafka298
13. jan 2023

@nikuska412 ak to je takto, ze nie ziadny financny problem ani v pripade neocakavanych udalosti, tak si ten byt kupte. Aj ked ja by som bola dost opatrna uz len preto, ze mate len 1 prijem, aj ked zo zahranicia. Z tvojho prispevku nie je jasne, ze ci pracujes a budes pracovat napriklad aj s babatkom, ze mas nejaky vlastny biznis trebars.

zmrzlinka2021
13. jan 2023

@nikuska412

No tym ze nemate vlastne byvanie, ja by som urcite sla do kupy bytu.

Vzdy je lepsie splacat ako zit v neistote - lebo ako pises, byt je len startovny, a pojde tam neskor dalsi surodenec tovjho muza.

Ceny bytov, dobry bytov dole urcite nepojdu ak sa bavime aj o dobrej lokalite. Dole idu teraz ceny hlavne starych bytov v zlych lokalitach, kde musis rekonstruovat a vyjde ta to bezne 60-70 tis. EUR.

qetka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikuska412
autor
13. jan 2023

@muchotrafka298 momentálne nepracujem, ani si neprivyrábam, ale plánujem sa vrátiť skôr do práce (ak to bude možné)..

@qetka áno, ľudia hľadajú prenajom, byt je v centre mesta, výborná občianska vybavenosť, len ja sa bojím tých problémových nájomníkov..

muchotrafka298
13. jan 2023

@nikuska412 problemy s najomnikmi mozes mat a nemusis. Ja bohuzial vo svojom okoli mam ludi, ktori problemy mali, znicene byty, sudy s najomnikmi, delozovanie policiou. Ale toto je mizive percento ludi, ktorym sa to stane. To by som si nejak nepripustala, lebo su tisice solidnych ludi, ktori si roky byty prenajimaju bez problemov.

twinflame
13. jan 2023

@nikuska412 ano kupila by som byt. Vidim to tak, ze reality smeruju tam kde je zapad. Privysoke ceny nehnutelnosti budu viest k tomu, ze vacsina dnesnej mladeze bude moct byvat uz len v najmoch. Byvat v najme bude o par rokov standard. Ceny nehnutelnosti nebudu v blizkej buducnosti klesat tak vyznamne, aby slo o desiatky percent. Okolo roku 2003-2004 aj neskor boli celkom bezne uroky okolo 4-5%. Dnesne uroky su v porovnani s nimi este stale "nizke". Zopakujem este raz, kupila by som. Vyrazne lacnejsie ani vyrazne vyhodnejsie nebude. Tolko moj pohlad 🙂

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maximko25
13. jan 2023

@nikuska412 ano kupili sme v decembri.mali sme mensi sli sme do vacsieho sice starsia tehlova bytovka ale to nam nevadi.ani nie polovica hypo polovica vlastne plus dali sme sme si nastavili rezervu ktr sa nedotykame v ziadnom pripade.sme ale mimo ba.mame 3 deti a do prace mam v pmane ist skor ako bude mat najmladsi 3.

modrykonik33
13. jan 2023

Tak tie 2 roky viete počkať, kým dieťa nevyrastie, nepotrebuje vlastnú izbu