Kúpa pozemku - postup

17. júl 2024

Ahojte, kupujem pozemok, v piatok idem k notarovi s majitelom, tam to na mna prepise a potom s tou zmluvou mam ist na kataster? Aj niekde inde?

autor
17. júl 2024

To mi fakt nik neporadi?

blahblah
17. júl 2024

Ak idete k notárovi, tak pravdepodobne celý tento proces bude riešiť notár a pôjde to mimo vás, ale áno zmluva sa po podpise posiela na kataster.

autor
17. júl 2024

@blahblah no notar si za tento ukon pyta 300 eur, tak chcem vediet, ci si to mozem vybavit aj sama

blahblah
17. júl 2024

áno môžeš, okrem zmluvy však potrebuješ aj návrh na vklad, a to sa spolu dáva na kataster

autor
17. júl 2024

@blahblah dakujem a ten navrh na vklad si viem niekde stiahnut? Vzor? Ja som v tomto fakt jelen

blahblah
17. júl 2024

na internete určite nájdeš vzory, musíš doplniť info podľa zmluvy a netreba na ňom overovať podpis

autor
17. júl 2024

@blahblah uz to studujem, dakujem pekne 🙂

andaluzia12
17. júl 2024

Vieš si sama urobiť aj zmluvu, u notára sa overuje len podpis predávajúceho, vhodne je mať 4 zmluvy, 2 idú na kataster, tie musia mať overené podpisy, 1 tebe, 1 predávajúcemu. Urobíš si návrh na vklad, podľa podmienok dohodnutých v zmluve ho podávas buď len ty, alebo obaja s predávajúcim, na katastri zaplatíš kolok 100€ a čakáš 30 dni na rozhodnutie katastra. Je to práca na 2 hodiny aj s cestou, notár si účtuje 300€ 🤦🏻‍♀️🤷🏽‍♀️

blahblah
17. júl 2024

@andaluzia12 je pravda, že človek si toto všetko vie spraviť sám, ale potom ak sa niečo pokašle tak ľudia chodia za právnikmi a plačú, aby im opravili zmluvy a vysvetlili čo majú robiť.... Napísať kvalitnú zmluvu nie je len stiahnuť ju z internetu a doplniť svoje údaje, ale to už je na inú diskusiu.

jajanka31
17. júl 2024

V pohode to zvladnes aj sama.. ak kupujes len cisto pozemok prever si na katastri ci je to skutocne ten pozemok co chces ci je to napriklad stavebny alebo zahrada atd.. aku ma rozlohu nieze zaplatis za 1000 metrov a realne kupis 500. Ak si toto vsetko a ine overis a fakt budes chciet tak potrebujes zmluvu a vklad. Ja osobne by som dala vsetky zmluvy podpisat u notara 4 su fajn 2 na kataster a jedna pre kazdu stranu. Pozor ak je viacej ucastnikov tak viacej zmluv.
Podat mozes osobbe s kolkom alebo elektronicky cez slovensko.sk ak mas obciansky preukaz s cipom. Ale to ti musia u notara spravit aj overenu elektronicku verziu. Kde mas elektronicky overeny podpis a to tam ako prilohu ku vkladu nahras ( tu zmluvu) ja to mam radsej elektronicky. Je to lacnejsie elektronicky.
Kazdopadne pozemok ak je v spolocnom vlastnictve s len jeden majitel napr. Z 3 sa rozhodne predat ostatny dvaja musia dat suhlas inak to mozu napadnut a zmluva je neplatna. Vola sa to predkupne pravo.
Co sa tyka penazi urcite by som isla cez vinkulaciu v banke to znamena ze banka tie peniaze zadrzi a posle predavajucemu az ked predavajuci alebo aj kupujuci preukaze listom vladtnictva ze prebehol prepis. A je to prepisane tak peniaze posle. Samozrejme banka si za to nieco pyta ale stoji to zato. Tuto sluzbu vie spravit aj notar.

rozculena
17. júl 2024

ja som predávala aj kupovala všetko cez realitku,o nič som sa nestarala a všetko mám v poriadku,nemusím sa báť,že budem mať v budúcnosti nejaké neočakávané problémy. Na nejakú stiahnutú zmluvu z netu sa nedá spoľahnúť,veľakrát sú to blbosti

autor
18. júl 2024

Dakujem za rady. Zmluvu maju spisanu oni,asi im ju pisal pravnik,neviem. Jedna sa len o susedny pozemok, par m2, po starych rodicoch. Mali to tam kadejako poprehadzovane stari rodicia a oni sa na tych svojich par metrov nemozu dostat cez moj pozemok, tak mi to predaju.