Kúpa novostavby - navýšenie ceny

chiara_elle
31. okt 2021

Pred 5 mesiacmi sme si rezervovali novostavbu domu a zaplatili rezervacny poplatok.
Dom bol uz rozostavany, mal obvodove mury.

Tesne pred kolaudaciou nam developer oznamil, ze navysuju cenu domu, napriek dohodnutej cene v rezervacke o 13% !!!
Zdovodnil to stratou zisku v dosledku narastu cien stavebnych materialov.
V rezervacke je len klauzula o tom, ze kazda strana moze odstupit a plati sa len 2% pokuta z ceny domu.
Nepise sa tam nic o nejakom moznom navyseni ceny.
Takze sa mu to oplati, zjavne tahame za kratsi koniec.

Som hrozne nastvana, cena na papieri bola ina.
Ale byvanie nutne potrebujeme a nic podobne v takej cene uz nenajdem, kedze ceny idu stale hore. Budeme musiet akceptovat vyssiu sumu, ak chceme byvat vo vacsom.

Zjavne je to len vykrik do tmy, ale skutocne moze developer len tak okaslat zmluvu a navysit cenu ako sa mu zachce?
Citim sa oklamana a podvedena.

monkabohdalova
31. okt 2021

@chiara_elle obrátiť sa na právnika

lula3108
31. okt 2021

Toto sa teraz stava dost casto, ale minule v telerane sa vyjadroval pravnik ze na to developer vlastne nema pravo a treba sa naozaj obratit na pravnika. Zaplatit pravnika sice tiez nieco stoji ale urcite menej ako 13% z ceny domu 🙂

janinah
31. okt 2021

Ja chápem aj dodávateľa.tie ceny sú ozaj zvýšené a nie o málo.

zmrzlinka2021
31. okt 2021

@monkabohdalova pravnik nepomoze. Developer proste odstupi od zmluvy, v lepsom pripade jej da 2 % z kupnej sumy "odskodne", v horsom jej povie, nech sa sudi o odskodne a dom preda v zvysenej sume aj o 20 %.

@chiara_elle toto zial zacinaju developeri robit teraz bezne, ale nie taki seriozni a ostrielani, verim, ze ta to muselo nastvat.
Treba mu pisomne reagoat, ze klauzula o moznosti navysit cenu nie je v uzavretej zmluve a preto jeho navrh neprijimas. Vobec nepis, ze zmluvu vypovedas, nic take!!!

chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
31. okt 2021

@chiara_elle Je mi to luto, ale ak on odstupi a vyplati ti 2 %, nic neporusil - zmluvne ste sa na tom dohodli, ze moze nastat taka situacia.
Ja si myslim, ze je to hajzel a vies preco? Pred 5 mesiacmi uz bol narast stavebnych materialov, tyka sa to hlavne tohto roka, mal svoje "podnikatelske riziko" uz zahrnut do cenotvorby a dat vam cenu domu v rezervacke navysenu dajme tomu o 5 % - toto je vyslovne, ze on chce ten dom predat lepsie. Keby ste mali uzavretu rezervacku pred dvoma rokmi, ciastocne to aj chapem, ale toto je pre mna neferovy pristup.

stanulienkat
31. okt 2021

Toto sa teraz bezne deje. Niektore materialy zdrazeli aj o 100%. Naozaj stavebne materialy neskutocne zdrazeli.

chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
31. okt 2021

@chiara_elle ale ceny isli hore uz cca pred rokom. No mne by to tiez, prislo nefer.

viktorka93
31. okt 2021

@chiara_elle no je to určite niečo čo nahneva a tiež by som to riešila, ale druha vec je, že tie ceny stavebných materiálov išli hore brutálne. Aj my riešime stavbu a mám v rodine stavbarov a tie ceny išli hore a stále idu hrozným tempom a ja sa čudujem že vám to nenavysili omnoho viac. Takto aj tak este budú oni stratovi.

zooeynka
31. okt 2021

@viktorka93 ha ha developer nie je nikdy stratovy

chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubvojcik
31. okt 2021

@chiara_elle viete čo to je presne otázka na právnika či sa s tým dá niečo robiť. Ak je tam odstupnä klauzula u oboch strán tak tým má eso v rukáve ako ste povedali, škoda že vás to nenapadlo pred podpisom ale to ste asi nemohli vedieť... musíte sa rozhodnúť čo ďalej, či akceptovať vyššiu cenu alebo si skúsiť nájsť inú nehnuteľnosť.. každopádne, to čo je na papieri je na papieri a s tým nepohnete

viktorka93
31. okt 2021

@chiara_elle hej tak som to myslela 😂 ze naproti povodnemu zisku co si planoval ma menej. Ale do minusu nejde isto 😂

ddd333
1. nov 2021

@chiara_elle môže ak nechcete vráti Vám 2% v hotovosti a dom predá za +20% inym 🙂

petulda333
1. nov 2021

@draik by mohol poradit

andrejkap123
1. nov 2021

@chiara_elle v nasom okoli to robia tiez :( normalne zrusia rezervacky, a vratia naspat zalohu. To je vsetko….

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
derdia
1. nov 2021

@chiara_elle ahoj my sme zacali stavat svojpomocne a tiez sa nam navysil rozpicet o 15000 eur... Bohuzial. A ked kupis iny dom, oravdepodobne uzv novych cenach... Neviem. Tebe asi fakt zostava, ze dostanea spat 2% alebo budes suhlasit. Neviem.
Ale vezmi si aj nas, my staviame svojpomocbe a koho zaujima, ze sa nam nepaci navysenie cien?! Nikoho... Proste bud sa nastveme a nebudeme pokracovat... Alebobudeme pokracovat. Nic ine nam nesmzostava len akceptovatceny.... A po dalsie.je to vasa investicia do buducna. Nas dom lenhruba stavba so strechiv bez okien mala hodnotu 249 000 eur. Takze jeho skutocna hodnota ked ho dokoncime bude moz o 500000 eur. Nevies ako sa to bude vyvyjat. Mlznoo 5 eorkov budutake ceny nehnutelnostizetoto vasa posledna sanca mat svoj dom.

derdia
1. nov 2021

@chiara_elle tak nam ho ohodnotili na hypo. Takze asi tak.. Ceny su chore....to bolo ohodnotene aj s pozemkom. Pritom my sme do neho inevstovali omnoho menej. Takze oni si pisu co sa im zachce.

chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
1. nov 2021

@chiara_elle ano vratabe pozemku 7 arovy, lokalita, , oni to tak ohodnotili🤦‍♀️230 metrov stvorcovych obytna plocha😊

draik
1. nov 2021

@petulda333
Všetko bolo zodpovedané. Dohodli si možnosť odstúpenia so zmluvnou pokutou, tak to jedna zo strán využíva. To, akú zmluvu uzatvorili a či nie je zmluvná pokuta nízka, je zbytočne rozoberať, to by bolo otázkou analýzy zmluvy pred jej podpisom .

chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
1. nov 2021

@chiara_elle
Hlavne nie je najšťastnejšie ustanovenie, podľa ktorého môže, hoc bez dôvodu na strane kupujúceho, odstúpiť developer od zmluvy kedykoľvek a za smiešne 2%. Druhá vec je, že existuje aj zmluvná indexácia cien.
Nechajte si zmluvu analyzovať, ale ak je to tak, ako píšete, veľkú nádej by som si nerobil.

chiara_elle
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fiffinkaa
1. nov 2021

Os septembra šli stavebniny hore aj o 50%..nechce prísť o zisk..ale tak riziko podnikania..nemôže len tak zmeniť cenu pokiaľ to nie je uvedené v zmluve.

bubatko
3. nov 2021

je rozdiel medzi rezervacnou zmluvou a zmluvou o buducej zmluve; z rezervacnej zmluvy mas vacsinou nizsiu ochranu a to sa stalo aj v tomto pripade; nemyslim, ze nieco mudre vymyslie vy alebo pravnik; rezervacna zmluva je velmi nenarocna na zrusenie; developer vam da tie 2% a vybavena vec