Kúpa nového domu

21. apr 2024

Ahojte, ideme kupovať dom za 290 000€. Ide o to, že to je zabyvany bungalov ktorý predávajú po 2 rokoch od kúpenia. Je luxusne zariadený a v dobrej štvrti. Dom predávajú dá sa povedať pod cenu. O cca 20 tisic € je lacnejší a dal nám ešte zľavu. Nejde nám ale do hlavy prečo niekto ide predávať krasny uplne novy dom v ktorom bývajú dva roky? Majitel povedal, že to majú daleko do mesta (15min autom). Čo si o tom myslite ? Nám sa tomu nechce verit. Čo by bol pre vás dôvod predat takýto dom?

sasa1310
21. apr 2024

pretože budú platiť zjavne daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti, keďže ho predávajú po 2. ročnom vlastníctve

autor
21. apr 2024

@sasa1310 to je dôvod prečo predat dom? Lebo budú platiť daň? Veď keby si ho nechali, nič platiť nebudu.

koniarova
21. apr 2024

Rozvod.

autor
21. apr 2024

@koniarova na LV je len jeden vlastník.

sasa1310
21. apr 2024

nie dôvod, prečo ho predávajú ale dôvod prečo nižšia cena. Dôvodov môže byť niekoľko, sused, rozvod, rozchod, vyššia hypo a nezvládajú splácať. Sú rôzne dôvody na predaj domu. Možno im vadí lokalita, možno to bola predtým iba unáhlená kúpa.

lauriik
21. apr 2024

Hlucny/neprisposobivi susedia? Zla dopravna pristupnost do mesta rano? Nezvladaju splacat hypo?

klarissa25
21. apr 2024

Áno niekomu vadí aj to ze to ma ďaleko jednoducho im to nevyhovuje..

lauriik
21. apr 2024

Niekto sa stahuje naspat do panelaku lebo mu zivot v dome nevyhovuje. Nepytali ste sa kam idu teda byvat?

zmrzlinka2021
21. apr 2024

Ak je to autom 15 min, koľko je to busom? Lebo aj lokalita môže byť problém, hlavne ak ti ľudia fungujú v Tom meste

reenie
21. apr 2024

Na obhliadku pred kúpou si vezmite nejakého odborníka, stavbára, či tam nie je nejaká skrytá vada. Hlavne pozerajte, či nezateká strecha, či nie sú plesne na stenách..atď..ale je možné, že ho len z iných dôvodov chce rýchlo predať.. a prejdite sa po okolí, popýtajte sa susedov..

simona92101
21. apr 2024

Dovodov moze byt niekolko..napr.nezvladaju splacat,rozvod,zmena prace a dlhe dochadzanie,nevyhovuje im byvanie v dome..u nas susedia predali dom po 2r byvania,dovod bol smutny..zena po porode bola zahltena behanim okolo deti,tak pan manzel namiesto pomoci obšival vsetko co preslo okolo,este ju aj nakazil..dom nutne potrebovali predat,tak isiel pod cenu..

iwesska
21. apr 2024

No len tak to nebude,pod cenu sa vacsinou predavaju nehnutelnosti, s ktorymi je nejaky problem. Keby im islo len o vzdialenost do mesta,tak dom v dobrej lokalite a super zariadeny sa preda aj sam. Zistila by som si viac o susedoch.

koncatko
21. apr 2024

my sme uplne v rovnakej situacii, predali sme novy dom na dedine 15min od mesta, lebo cely nas zivot sa odohrava v meste. skola, kruzky deti, fitko... tak ci tak sme boli do vecera v meste a v dome len spavali.
vyskusali sme si, zistili, ze nam to nevyhovuje, tak ideme do mesta.
takze chapem.
ak mate obavy, zaklopte u susedov

nerko
21. apr 2024

Neverím, že to je kvôli 15 minútovej ceste. O tom už vedeli, keď to stavali. Dôvodom môžu byť zlé vzťahy so susedmi, vada na dome, rozvod, rozchod, alebo chcú radšej bývať v byte… Zistila by som si u susedov. Tá vzdialenosť mi nevychádza…

barbora0308
21. apr 2024

Manzelov kolega, takto nejako kupoval dom pred rokmi. Vravel, aka vyhodna kupa...do dvoch rokov dom predavali aj oni, na ulici im po kazdom dazdi stala voda pomaly po clenky 🫣.
Samozrejme netvrdim, ze je nejaky zavazny problem aj u vas, ale moze byt...

mirola
21. apr 2024

my sme to mali podobne, odstahovali sme sa do satelitu, nezvykli sme si, tahalo nas to do mesta, nechcela som tam byt uz ani sekundu

adka3321
21. apr 2024

Nasi susedia si tak postavili novy dom, byvali v nom mozno 2-3 roky a rozhodli sa ho predat a isli si stavat novy do inej dediny. Povedali, ze sa necitia v tejto dedine dobre, nezzili sa s nou... Nemusi v tom byt hned nejaky hacik, len sa im nepaci to miesto kde byvaju.

belllinka
21. apr 2024

@nerko tak veľa ľudí si to dochádzanie idealizuje. Potom zistia, že z 15 minút je pol hodina a viac, treba rozvážať deti, autobusy chodia riedko. 🙂

marca12
21. apr 2024

Ja by som si zistila situaciu v okoli. Viackrat sa tam chodte previezt,pripadne sa opytajte na obecnom urade na tu lokalitu.

veselo_neveselo
21. apr 2024

Poznam par kde stavali novy, aj v dobrej lokalite, ale pokial stihli dokoncit a nastahovat sa, tak sa rozisli. Nikdy tam nebyvali spolu. Aj take sa stavaju.

U trba, ja by som im to dochadzanie aj verila, ja mam na papieri 20 minut do centra, ale ked idem v zlom case tak je z toho niekedy aj hodina. Pre mestske typy toto moze byt zlomovy bod.

nerko
21. apr 2024

Tak ratam, ze ked Ti povedal, ze dochadza 15 minut do mesta a byva tam 2 roky, tak to tak aj bude. Este ma napadlo, ze mozu mat financne problemy, nevedia splacat dlhy. Poznam aj pripad, ze lutuju, ze odisli z bytu. Nemaju cas sa starat o dom, zahradu…Ja som tiez velmi chcela dom, no ked som si premyslela dochadzanie, starostlivost, financie, rozvazanie deti…, tak sme do toho nesli. Opytala by som sa v okoli, ako sa im byva. Zalezi od stvrte, na dedinach moze ludom vadit dobytok, hydina, zapach hnojiva, neustaly hluk strojov, traktorov…

sima234
21. apr 2024

Napr. Lebo veľa ľudí si vezme šialenú hypotéku a potom zistia (prípadne sa niečo nečakané stane), že to nezvládajú finančne.

belle_vie
21. apr 2024

My byvame v dobrej stvrti, v meste, pri lesoparku, ceny domov 300-500 tis. Ale o cca 500 metrov su jazera a ti, co byvaju na konci ulice, v lete nemozu vyjst ani na pol hodiny von vecer, co maju 8 stipancov.
Z druhej strany ulice to maju tak, ze za zahradami je druzstvo. Tam sa tiez predavali domy ;).

mk1111111111
21. apr 2024

Tak dovody mozu byt rozne, ludia sa casto rozvadzaju, nevychadza im na splatky, neodhadli, ze im bude chybat mesto. Nasli nieco vyhodnejsie, zdedili nieco. Samozrejme aj inom moze byt problem, co sa tyka nehnutelnosti. Na to Ti nikto z nas neodpovie.

betulinka1
21. apr 2024

Mozno nevedia tahat hypo, potrebuju splatiť dlhy, maju zlých susedov, rozchádzajú sa, rozvádzajú sa a to je jedno, ze je jeden na LV. Mozno v tom maju peniaze obaja a potrebuju to vyrovnať. Dôvodom je milion. Mozno by som sa pokukala po vlastníckoch v štvrti, ci niekoho nepoznam a skusala sa popytat.

avicii18
22. apr 2024

Možno tam straší. U nás viem presne kde by som nechcel bývať. Je to obec ktorá je v "dosahu" kafelérie, tzv. po vetre.

bluehorsee
23. apr 2024

Pocas kovidovej doby takmer každý zatúžil bývať v dome, bez rúška pobehovať po vlastnej záhrade, mať kľud, ticho... Väčšina ľudí z bytu túži po dome, ale len málokto vie, čo bývanie v dome obnáša. Starostlivosť o dom ako taký, záhradu, prípadne žumpu, kúrenie... Zrazu zachýba ruch mesta, všetko poruke, blízkosť susedov, na skod do práce, školy.
Do zmluvy si dajte nejaké obdobie, počas ktorého ak sa vyskytnú nejaké skryté vady, ma predávajúci povinnosť zaplatiť opravu, prípadne ak je vada neodstanitelna, môžte odstúpiť od zmluvy. Je to naozaj veľká čiastka takže si to určite nejako ošetrite

tilly
23. apr 2024

Rozvod, rozchod, nechce sa im dochádzať, sú mestské typy (toto bol náš dôvod), nevedia sa starať o dom, lebo s domom sú starosti...

tilly
23. apr 2024

@bluehorsee počas kovidu to bolo šialené s domami. My sme predávali na začiatku leta 2020 a od 2019, keď sme začali stavať išla cena domu hore o 80000 🙊. A to nám išli ruky urvat za ten dom. Vyberali sme kupujúcich, to isté v roku 2022 tesne predtým ako mali ísť hypotéky hore, ani sme nechceli predávať, ale mali sme tam asi 4 ľudí, ktorí nás prosili, aby sme im to predali.