Kúpa nehnuteľnosti pri mori

albiel
25. mar 2024

Ahojte. Radi by sme kúpili nehnuteľnosť pri mori, krajinu si necháme poradiť. Ak by boli takí milí tí, ktorí už dané majú, či rekreačne alebo aj na investíciu, aby nám dali zopár informácií, názorov, skúseností, kde sa oplatí, aké poplatky číhajú, koľko sa dá cca zarobiť z prenájmu. Vopred veľmi ďakujeme, vážime si každú odpoveď, kľudne len do súkromnej správy.

lsimo
25. mar 2024

Kľudne aj sem nie len do súkromnej toto by zaujímalo aj mňa 😀

melanta
25. mar 2024

My máme apartmán na Tenerife. Neviem si ale predstaviť, že krajinu by som si nechala poradiť. My sme si vyberali lokalitu podľa presných kritérií, ktoré sme mali - priame lety viac krát týždenne (Viedeň - Tenerife), celoročná dobrá klíma bez jesene a zimy (čiže z toho vypadlo Grécko, celý Jadran, Taliansko, Španielsko pevnina a ostrovy v stredomorí), množstvo atrakcií typu aquaparky, golf, zábavné parky, zoo, príroda vhodná na turistiku a bike, samozrejme more. Veľa reštaurácií, barov, rušný život, zároveň dostatok miesta na pokoj a ticho. A zároveň bolo kritériom, aby nám vyhovovala kultúra miesta a národa takým spôsobom, že si tam viem predstaviť žiť na dôchodku. Čo sme potrebovali a čo to obnášalo celé v skratke:
- na ambasáde sme museli požiadať o vydanie NIE čísla
- museli sme mať španielsky účet
- všetko sme riešili s tamojším právnikom, čiže aj s takýmito nákladmi je potrebné počítať (tu mi napadá fakt, že ak by sme nemali perfektnú angličtinu, nemala by som odvahu čítať a podpísať všetky zmluvy a dokumenty bez zaplatenia tlmočníka)
- platili sme hneď pri kúpe daň z prevodu nehnuteľnosti vo výške 10% - toto sa nedá nezaplatiť ani odložiť.

Moje odporúčanie určite je, aby ste vyberali lokalitu, kde sa bude cestovať celý rok, kde sú celoročné možné aktivity. Áno, sú možné napríklad aj v Chorvátsku, ale asi to nebude plnohodnotne celoročne využité. Kde je dobré a časté spojenie, cenovo dostupné. Kde sa vám páči a bude vás baviť tam chodiť. Ak budete prenajímať, počítajte s daňami, nákladmi na človeka, ktorý bude nehnuteľnosť sprístupňovať a upratovať. A určite by som to miesto navštívila, možno aj viac ako raz a poriadne to tam pochodila, aj do širšej vzdialenosti, aby si vedela, čo ozaj kupuješ a čo budeš ponúkať, ak to budete aj prenajímať. Viac mi takto narýchlo nenapadá.

jaroslav81
25. mar 2024

@melanta mohli by ste dať aj konkrétne čísla zisku z prenájmu? Totiž všade reklamujú, ako z takejto prímorskej dovolenkovej destinácii sú omnoho vyššie zisky z prenájmu ako napríklad prenajímať na Slovensku byt, kde máte ledva 3-4% ročne. Je to skutočne tak ?

melanta
25. mar 2024

@jaroslav81 my neprenajímame, máme to pre svoje potreby a najbližšiu rodinu a najbližších priateľov. Ale môj osobný názor je, že ako prvý faktor je ten, či človek platí úver alebo kupuje cash. Ak kupuje na úver, ten zisk bude vždy nízky až žiadny. Ale prenajímame nehnuteľnosti na Slovensku, ale cieľom nie je zhodnotenie peňazí.

suzy2508
25. mar 2024

@melanta môžem sa opýtať čisto zo zvedavosti na cenu bytu na Tenerife? Totiž zvažujeme odchod zo Slovenska do pár rokov, chcela by som si to porovnať s nehnuteľnosťami v našom okolí. Ďakujem pekne 🙂

tundra
26. mar 2024

@suzy2508 ved na to,aby si odisla nepotrebujes kupovat byt alebo dom....a to co dnes stoji 300-400k môze stat o par rokov viac,ale aj menej...

melanta
26. mar 2024

@suzy2508 od 80000 za byt v starej budove v lokalite kde nič nie je až po niekoľko miliónov za apartmán v žiadanej lokalite.

albiel
autor
27. mar 2024

@melanta ďakujem krásne, ste skvelá. Tiež by ma zaujímalo ako Jaroslava, či danú nehnuteľnosť aj prenajímate a či je to zaujímavé, konkrétne čísla asi nebudú, ale možno by ste vedeli tak nejako sumarizovať ;), ďakujeme za odpoveď

melanta
27. mar 2024

@albiel ako som písala, my nehnuteľnosť neprenajímame a ani to neplánujeme. Takže k zhodnoteniu či návratnosti sa absolútne neviem vyjadriť.