Čo by ste mi poradili? Rozmýšľam kúpiť byt alebo postaviť maličký domček, ktorý by som dala do prenájmu a na starobu tam išla dožiť. (Mám 30r do dôchodku)
Deťom tento dom kde teraz bývame ostane, plus máme ešte jeden byt, ale všetko kupoval muž pred svadbou. Preto by som chcela teraz niečo len moje. (Áno, rátam s BSM)
Otázka znie ísť do domu, alebo radšej ten byt? A ako to je s úverom, ak bude žiadať so mnou muž (aby mi schválili úver), dá sa ho z vlastníctva vynechať?
Ďakujem
@sasa1310 pred kúpou? Ďakujem, nevedela som.
da sa ale zuzit BSM pre ucely nadobudnutia nehnutelnosti ak sa nemylim, treba to ale riesit pred samotnou kupou
Vieš zúžiť BSM na konkrétnu nehnuteľnosť a podľa mňa aj hypo. A otázka či dom alebo byt. Podstatné je, aké mesto, lokalita. Byty sa prenajmú skôr ako domy. Ty musíš vedieť, či žiješ v lokalite, kde prenájmy domov fičia a nebude problém mať tam nonstop niekoho.
Byt určite. Ľahký prenájom, žiadne starosti navyše a deti to v budúcnosti ocenia viac, prerobia si podľa svojich predstáv.. choď po dobrej lokalite v meste.
Jaj sorry, to ma byť pre teba, nie deti ( i ked nikdy nevieš). Och, tak ide o to, či si vieš predstaviť sama seba niekto v izolácii na dedine, či máš vzťah k pestovaniu, alebo si vyslovene mestský človek. Podľa toho sa rozhoduj.
Ešte je dobré mať na pamäti, že dom ti za 30 roky nájomníci úplne rozbijú a ja osobne by som na dôchodku neradila investovať do domu nanovo, zničí tá to finančne.
Za mňa teda asi byt. Aj prerabka vyjde potom lacnejšie.
@slniecko5 máš pravdu. Na dome raz odíde kotol, potom strecha.... ved byť potom deti predaju a ak budú chcieť dom tak si doložia niečo z predaja bytu. Ok tak budem hľadať byt. Vďaka
@slniecko5 uz vam niektorym uplne vysiva s tou izolaciou ne dedine? Ste nevideli nikdy domy v meste?
Alebo byty na dedinach? Alebo male natlacene domy v meste s mini travnikom vtesnanym medzi betonove ploty? Ti su viac izolovani ako ludia na dedine.
@babulkomale bývam v dome🙂
Na dôchodok aj neviem predstaviť ísť úplne neznámeho prostredia a mať na krku 30 ročný vybyvany dom. To bola moja dobrá rada autorke.
byt - lebo sa lahsie prenajima. Uprednosti dobru lokalitu pred stavom. Ked budes poznat svoje potreby o 30 rokov, vies ho predat a kupit si trebars aj apartman v spanielsku.
@wade anoooo.... toto sa mi páči;) len či tam vyžijem z nášho dôchodku 😅
@babulkomale nepochopila som
Deti odidu z domu, nebudu chciet byvayt cely zivot na jednom mieste. Ty sa na dochodok nebudes stahovat do domu, kde bude vela veci znicenych. Ver mi...30 rokov je vela.
Neuvazuj, ze kupis nieco, kam pojdes o 30 rokov byvat. Nikto netusi, co bude, co budes potom preferovat. Kup teraz nieco, co sa da dobre prenajat. Neskor tam bud pojdes byvat alebo predas a kupis podla aktualnych potrieb.
@fotoportret tak asi keď v 65tke prídeš na dedinu, kde máš kúpený 30rocny dom a nemáš tam žiadne vzťahy, tak to istý predpoklad izolácie je.
Treba čítať s porozumením.
Bavíme o sa nehnuteľnosti, ktorá bude majiteľkou využívaná v ďalekej budúcnosti. Otázka je, v akom zdravotnom a finančnom stave ju nájde, či bude mať chuť/náladu/energiu/financie na kompletnú prerábku zničeného domu.
Byt je ďaleko pohodlnejšia cesta pre tento konkrétny prípad. Ktorý ocenia aj jej deti.
co sa tyka lepsej moznosti rychleho prenajmu, tak si myslim, ze v takom pripade by som skor sla do bytu, s nim to bude jednoduchsie ako prenajimat maly domcek niekde na dedine
Ešte ma napadlo kúpiť nehnuteľnosť pri mori už dnes. Dá sa prenajímať, plus využívať majiteľkou už dnes. Ono sa to nezdá, ale byty/domy na SK začínajú byť drahšie🙂.
My máme aj dom aj byt, byt v centre velkeho meste a, velky dom na dedine 30minut od nasho mesta.Vikendy, leto travime na dome, Starsia dcera uz od nas odisla byvat sama , takze sme tam traja . V piatky s atesim na dedinu a v nedelu som rada, že idem do mesta. Na dedine chodime vela na vylety a v meste zijeme rušny klasicky zivot. Zvažujeme na dochodok ist do domu, este mame 15rokov 🙂) ale keby sme mali male deti, ostavame na dome po cely rok. Všetko má svoje za aj proti. Zaleži od priorit. My spolu pracujeme, takze tych 30minut autom kazdy den do prace a z práce by nebol problem. ale vychadza mi to az na dochodok.
@slniecko5 kde si vycitala, ze dom ma byt na dedine? nikde o tom autorka nepise..to len k tomu citaniu s porozumenim: "Rozmýšľam kúpiť byt alebo postaviť maličký domček, ktorý by som dala do prenájmu a na starobu tam išla dožiť."
@andrejklaud tak na to si už autorka odpovie sama.
@andrejklaud klud, čo sa do nej navažas?
Prosím ťa, a prečo rátaš s tým, že deti budú chcieť súčasný dom o 30 rokov? Veď to je úplný mýtus, že "nechám deťom". Na 90 percent deti budú bývať úplne niekde inde..
@silvia2013 ženy, nebudte take precitlivelé a ješitné. človek vám dá spätnú väzbu na komenty, ktoré nemajú logiku a už sa urážate.
skús uvažovať nie kam pôjdeš na dôchodok, ale ako investovať tak, aby sa ti to najviac vyplatilo. na dôchodok môžeš všetko popredať a ísť bývať tam, kde potom uznáš za vhodné. neviem si predstaviť uvažovať 30 rokov dopredu, kde budem bývať na dôchodku. možno pôjdeš k deťom do zahraničia🙂
@andrejklaud a ked to iste robia tebe, tak nahlasujems prispevky adminom.
@silvia2013 je to jeho špecialitka, už som mu to isté písala súkromne.
nedá sa ho z vlastníctva vynechať. Jedine, že by ste pred kúpou zrušili BSM