Dobrý deň, Stretli ste sa už niekto s podobnou situáciou?
Kupujeme dom na ktorom má majiteľka hypotéku ktoru chce preniesť na nový byt až keď sa stane majiteľkou ona, najskôr musí kúpiť ten byt a to z našej druhej časti kúpnej ceny za dom v hodnote (180 tisic) ktorú jej vyplatíme z vlastných prostriedkov(predaná nehnuteľnosť) následne keď bude ona majiteľka bytu(zrýchlený presun vlastníckeho práva) by nan preniesla hypo čím by sa vyčistilo LV, my by sme jej zaplatili tretiu časť kúpnej ceny z načerpanej hypotéky (115 tisic) a až následne by sa podal vklad vlastníckeho práva na dom a bol by prevedení na nás, je tento proces v poriadku? Není tam riziko? Dakujem za odpoveď!
Ano, je to v poriadku. Cast vasich penazi bude uz akoby uz priamo u predavajucej, ale vidim tu trosku riziko, ze ak este nema najdeny a zmluvne rezervovany konkretny byt, tak hladanie bytu podla jej predstav moze trvat dlho. Proste mozu tam byt casove straty, preto si definujte lehotu, ktoru ste ochotni cakat a v opacnom pripade budete mat pravo odstupit od zmluvy. Vymaz tarchy z vasho buduceho LV potom prebehne pomerne rychlo.
@xxxxxnnnnn ďakujem, napísala som🍀
@basska_b byt má nájdený aj rezervovaný,dohoda je ze po kúpeni bytu nam odovzdá dom, len mam v kútiku duše obavu, ze my jej dáme vyššiu časť peniazy ktoré ona uz použije a či nemôže nastať nejaký problém napr. pri presune vlastníckeho práva bytu na ňu alebo presun ťarchy, do konca vlastníckeho práva domu na nás?
Terajšia majitelka musi požiadať banku o vyplatenie hypoteky, banka nasledne vypracuje platobne udaje na zvyšnu sumu a teda časť z kupnej ceny čo zodpoveda zvyšku hypoteky ide rovno banke na učet. Po prijati peňazi na učet ma banka 5 dni na vymaz ťarchy z katastra. Aspoň tak to bolo povedane mne pred 2 rokmi v realitke.
nedá sa to v každej banke, nám hovorili, že sa dá len vyplatiť stará a zriadiť nová, že prenos na inú nehnuteľnosť povoľujú len niektoré banky a treba tam súhlas majiteľa tej novej nehnuteľnosti, je to zložité
@lucka_ke zlozite to vobec nie je co sa tyka vybavovania ale casovo je to narocnejsie kedze na vsetko maju vsetci cas, prave to riesime a boli to 3 navstevy banky a uz cakame len na kataster.
v každom prípade treba dobrú zmluvu keby si to druhá strana rozmyslela, aby ste neprišli o peniaze
@sis12345 ale tu sa nejedna o vyplatenie hypo, majitelka ju chce preniest (z pochopitelnych dovodov). Riesila som uplne to iste a uplne z rovnakeho dovodu (kvoli uroku sa mi vyplatilo hypo preniest, a nie vyplacat a ziadat novu).
Inak autorka, bezne sa to robi, ze sa hypo prenasa takze ak si nastavite dobre zmluvu a podmienky, nie je to nic neobvykle.
@ianka7 presun hypoteky je mozne spravit az ked bude majitelka novej nehnutelnosti. To, ci ju kupuje za vase/nie vas peniaze uz je vsetko vec dohody, zmluv, zabezpek. Hypo nepresunie skor, nez sa stane majitelkou novej nehnutelnosti. A ak sa nou nestane bez vasich penazi, tak uz je to ano, otazka dalsich procesov a dohody, aby to vsetko normalne a bezpecne prebehlo. (Ak teda mate zaujem. Ak nie, moze dom kupit niekto iny co s tym bude OK a vy si vyhliadnete inu nehnutelnost).
---
Ty sa nemozes stat majitelkou jej domu skor, ako ona sa stane majitelkou toho bytu, pretoze na dome je jej hypo, ktora ide na ten byt. Chapeme sa? Preto to nejde obratene.
znie to komplikovane a pre mňa nedôverčivo... zmluvu spraviť s právnikom. inak to smrdí kde čím...
popravde - bála by som sa , pretože tu ide o veľké peniaze.
isla by som za pravnikom. realitke by som neverila ani nahodou. my sme kedysi davno riesili podobnu vec. mali sme peniaze za byt dat osobe, ktora za tie peniaze potrebovala dokoncit dom. Az po jeho dokonceni by mal taku hodnotu aby mohla banka preniest hypo z ich bytu na ten dom. Bol to znamy z muzovej prace ale par mesiacov by sme boli bez penazi a v riziku. keby sa cokolvek stalo my by sme boli bez penazi aj bez nehnutelnosti a mohli by sme sa akurat tak sudit. odskocili sme aj ked sa jednalo o byt v centre mesta za dobru cenu. nakoniec to predal clenovi rodiny, nikto cudzi sa do toho neodvazil ist.
My sme takto tento rok kupovali dom. Všetko nám riešila právnička a finančný poradca. Na týchto veciach sa nešetrí.
v realitke často nie sú ľudia s právnickým vzdelaním
ja by som sa skúsila zamyslieť čo by sa stalo, keby to pani nedodržala, a hľadala v zmluve, ako by sa táto situácia riešila a či by ste sa s ňou nemuseli súdiť
súhlasím s názorom, že radšej zaplatiť kvalitnému právnikovi za dobrú zmluvu, ktorá vás bude kryť ak by si to druhá strana rozmyslela, alebo by sa jej nedajbože niečo stalo a nemohla dodržať dohodu
To ako ani nesranduj ,že si toto chcete ošetriť len realitkou,ktorá je roky na trhu.bez právnika?
Cize ak dobre chapem, ty jej poskytnes financne prostriedky na kupu bytu? Cim si chranena? Zalozky tam budu?
@ianka7 Skús napísať do FInančnej poradne. Pán Vojčík je odborník, poradí Ti https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...