Kúpa domu, na ktorom je hypotéka

ianka7
Dnes o 09:26

Dobrý deň, Stretli ste sa už niekto s podobnou situáciou?
Kupujeme dom na ktorom má majiteľka hypotéku ktoru chce preniesť na nový byt až keď sa stane majiteľkou ona, najskôr musí kúpiť ten byt a to z našej druhej časti kúpnej ceny za dom v hodnote (180 tisic) ktorú jej vyplatíme z vlastných prostriedkov(predaná nehnuteľnosť) následne keď bude ona majiteľka bytu(zrýchlený presun vlastníckeho práva) by nan preniesla hypo čím by sa vyčistilo LV, my by sme jej zaplatili tretiu časť kúpnej ceny z načerpanej hypotéky (115 tisic) a až následne by sa podal vklad vlastníckeho práva na dom a bol by prevedení na nás, je tento proces v poriadku? Není tam riziko? Dakujem za odpoveď!

xxxxxnnnnn
Dnes o 09:29

@ianka7 Skús napísať do FInančnej poradne. Pán Vojčík je odborník, poradí Ti https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...

basska_b
Dnes o 09:35

Ano, je to v poriadku. Cast vasich penazi bude uz akoby uz priamo u predavajucej, ale vidim tu trosku riziko, ze ak este nema najdeny a zmluvne rezervovany konkretny byt, tak hladanie bytu podla jej predstav moze trvat dlho. Proste mozu tam byt casove straty, preto si definujte lehotu, ktoru ste ochotni cakat a v opacnom pripade budete mat pravo odstupit od zmluvy. Vymaz tarchy z vasho buduceho LV potom prebehne pomerne rychlo.

ianka7
autor
Dnes o 09:41

@xxxxxnnnnn ďakujem, napísala som🍀

ianka7
autor
Dnes o 09:49

@basska_b byt má nájdený aj rezervovaný,dohoda je ze po kúpeni bytu nam odovzdá dom, len mam v kútiku duše obavu, ze my jej dáme vyššiu časť peniazy ktoré ona uz použije a či nemôže nastať nejaký problém napr. pri presune vlastníckeho práva bytu na ňu alebo presun ťarchy, do konca vlastníckeho práva domu na nás?

sis12345
Dnes o 09:49

Terajšia majitelka musi požiadať banku o vyplatenie hypoteky, banka nasledne vypracuje platobne udaje na zvyšnu sumu a teda časť z kupnej ceny čo zodpoveda zvyšku hypoteky ide rovno banke na učet. Po prijati peňazi na učet ma banka 5 dni na vymaz ťarchy z katastra. Aspoň tak to bolo povedane mne pred 2 rokmi v realitke.

ianka7
autor
Dnes o 09:52

@sis12345 áno, tak by to bolo najlepšie ale majiteľka nechce vyplatiť hypo ma tam dobrý úrok a ak by vyplatila musela by brat novú hypo s aktuálnymi vysokými úrokmi

lucka_ke
Dnes o 10:56

nedá sa to v každej banke, nám hovorili, že sa dá len vyplatiť stará a zriadiť nová, že prenos na inú nehnuteľnosť povoľujú len niektoré banky a treba tam súhlas majiteľa tej novej nehnuteľnosti, je to zložité

bubobubo29
Dnes o 11:02

@lucka_ke zlozite to vobec nie je co sa tyka vybavovania ale casovo je to narocnejsie kedze na vsetko maju vsetci cas, prave to riesime a boli to 3 navstevy banky a uz cakame len na kataster.

lucka_ke
Dnes o 11:03

v každom prípade treba dobrú zmluvu keby si to druhá strana rozmyslela, aby ste neprišli o peniaze

luccija
Dnes o 11:11

@ianka7 toto by som bez zmluvy od právnika nerobila

biba_18
Dnes o 11:19

@ianka7 to záleží na banke nie na nej - teda ona to musí vybaviť so svojou bankou…

colsami
Dnes o 11:44

@sis12345 ale tu sa nejedna o vyplatenie hypo, majitelka ju chce preniest (z pochopitelnych dovodov). Riesila som uplne to iste a uplne z rovnakeho dovodu (kvoli uroku sa mi vyplatilo hypo preniest, a nie vyplacat a ziadat novu).

Inak autorka, bezne sa to robi, ze sa hypo prenasa takze ak si nastavite dobre zmluvu a podmienky, nie je to nic neobvykle.

ianka7
autor
Dnes o 11:51

@colsami ďakujem, je bežné aj to ze pani najskôr kúpi byt za peniaze od nás a až keď bude majiteľka tej nehnuteľností potom si presunie ťarchu na danú nehnuteľnost a až následne sa staneme my majiteľmi kupovaného domu?

ianka7
autor
Dnes o 11:54

@luccija kúpnu zmluvu mame vypracovanú, dobrou realitkou s dlhoročnou účinnosťou na trhu ráta sa to?

colsami
Dnes o 11:55

@ianka7 presun hypoteky je mozne spravit az ked bude majitelka novej nehnutelnosti. To, ci ju kupuje za vase/nie vas peniaze uz je vsetko vec dohody, zmluv, zabezpek. Hypo nepresunie skor, nez sa stane majitelkou novej nehnutelnosti. A ak sa nou nestane bez vasich penazi, tak uz je to ano, otazka dalsich procesov a dohody, aby to vsetko normalne a bezpecne prebehlo. (Ak teda mate zaujem. Ak nie, moze dom kupit niekto iny co s tym bude OK a vy si vyhliadnete inu nehnutelnost).
---
Ty sa nemozes stat majitelkou jej domu skor, ako ona sa stane majitelkou toho bytu, pretoze na dome je jej hypo, ktora ide na ten byt. Chapeme sa? Preto to nejde obratene.

colsami
Dnes o 11:56

@ianka7 daj si urcite zmluvu skontrolovat pravnikom. Aspon ja by som ta spravila. Ja osobne by som sa na realitku nespoliehala, pretoze som videla uz vselijake pokopirovane nekvalitne zmluvy z realitiek. Ale to je moja nedovera voci nim...🙃 Niekomu to moze stacit.

deti95060810
Dnes o 12:03

znie to komplikovane a pre mňa nedôverčivo... zmluvu spraviť s právnikom. inak to smrdí kde čím...
popravde - bála by som sa , pretože tu ide o veľké peniaze.

alantroj
Dnes o 12:06

isla by som za pravnikom. realitke by som neverila ani nahodou. my sme kedysi davno riesili podobnu vec. mali sme peniaze za byt dat osobe, ktora za tie peniaze potrebovala dokoncit dom. Az po jeho dokonceni by mal taku hodnotu aby mohla banka preniest hypo z ich bytu na ten dom. Bol to znamy z muzovej prace ale par mesiacov by sme boli bez penazi a v riziku. keby sa cokolvek stalo my by sme boli bez penazi aj bez nehnutelnosti a mohli by sme sa akurat tak sudit. odskocili sme aj ked sa jednalo o byt v centre mesta za dobru cenu. nakoniec to predal clenovi rodiny, nikto cudzi sa do toho neodvazil ist.

sili82
Dnes o 12:41

My sme takto tento rok kupovali dom. Všetko nám riešila právnička a finančný poradca. Na týchto veciach sa nešetrí.

lucka_ke
Dnes o 12:45

v realitke často nie sú ľudia s právnickým vzdelaním
ja by som sa skúsila zamyslieť čo by sa stalo, keby to pani nedodržala, a hľadala v zmluve, ako by sa táto situácia riešila a či by ste sa s ňou nemuseli súdiť
súhlasím s názorom, že radšej zaplatiť kvalitnému právnikovi za dobrú zmluvu, ktorá vás bude kryť ak by si to druhá strana rozmyslela, alebo by sa jej nedajbože niečo stalo a nemohla dodržať dohodu

luccija
Dnes o 13:50

@ianka7 aj my sme mali zmluvu od realitky, ale právnik ju celú prerobil, až mi to bolo trápne, ale verila som mu hlavne on pracuje pre kataster a má veľa zlých skúseností stačí zmeniť jedno slovíčko jeden termín nemať zadefinovaný a je to v ťahu

ianka7
autor
Dnes o 19:12

@colsami áno rozumiem, aj s tým súhlasím, len mam obavu, ze ak by sa niečo nepodarilo co sa tyka toho presunu ťarchy, ze co potom? Aká je pravdepodobnosť ze sa nám vratia peniaze ktorymi ona zaplatila kupovaný byt alebo ako by sa to malo riešiť?

colsami
Dnes o 19:30

@ianka7 ved vsetko riesit zmluvne. Dobra zmluva u pravnika ktora to poisti, ze keby nebodaj k hocijakemu necakanemu scenaru pride, nezostanete poskodeni.

gab1sol
Dnes o 19:47

@ianka7 prvé by som si asi dala overiť, či vôbec banka bude súhlasiť s prenosom na tú druhú nehnuteľnosť. A ako už bolo poradené vyššie, nespoliehala by som sa na RK, ale obrátila by som sa na právnika, nech sa pozrie na tú zmluvu a prípadne ju tak upraví, aby ste boli chránení.

pe_mi
Dnes o 21:35

To ako ani nesranduj ,že si toto chcete ošetriť len realitkou,ktorá je roky na trhu.bez právnika?

pandorra
Dnes o 22:07

Cize ak dobre chapem, ty jej poskytnes financne prostriedky na kupu bytu? Cim si chranena? Zalozky tam budu?