Kúpa domu, keď je žena na materskej a muž pracuje

kilimi
4. mar 2022

Riesil niekto kupu domu zazial co zena je na MD a muz pracuje? Chcem aj druhe babatko ale neviem ci to financne nebude natesno a nebudem sa musiet vratit do roboty.

annamalaga
4. mar 2022

Musíš , spĺňať viacero podmienok. Chlap musí mať plat za dvoch, ešte ku tomu aspoň 20% máte?

annamalaga
4. mar 2022

Ono sa to da aj nedá .

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sweetdreams1
4. mar 2022

Asi najlepšie je ísť sa spýtať rovno do banky a ja konkrétnou predstavujou, koľko by ten dom stál. My ti tu neporadime nič iné, keďže nevieme, kde ten dom chcetev a aký príjem mate. Inak do príjmu sa ráta aj rodicak.

mamina0078
4. mar 2022

Da sa to pokiaľ splna podmienky. Ale pokiaľ ma plat okolo minimálnej mzdy zbytocne pojde do banky takže jeho plat je v tom najpodstatnejsi

petamich
4. mar 2022

ak je zena na MD/RD prijem sa jej akceptuje do vysky rodicaku, manzelovi navyse odrataju zivotne minimum x3 a zvysok prijmu sa berie do uvahy - takze zalezi od vysky uveru a prijmu manzela a este teda nezabudajme, ze dnes uz sa 100% hypoteky nedavaju

mariet24
4. mar 2022

My sme kúpili aj dostavali, plat určite nebol za dvoch 😁 trvalo to dlhšie a nebolo to ľahké ale dali sme to...

ariannazara
4. mar 2022

Ano brali sme september 2021

sandrahi
4. mar 2022

@mariet24 no tak zalezi aj ako sa clovek odhodla a co vsetko je ochotni tomu tak nejak podmanit a obetovat

mariet24
4. mar 2022

@sandrahi samozrejme, štyri roky žiadne dovolenky, výlety, reštaurácie a pod... A to muž ešte začínal v novej práci... Ale my sme sa tak rozhodli.... A neľutujeme...

bibianatrnkova
4. mar 2022

@kilimi riešili sme, ak chceš, napíš mi. 🙂

jakubvojcik
4. mar 2022

@kilimi dá sa to samozrejme.

Základom je si vypočítať limit na hypo, limit na mesačnej splátke a premyslieť možnosti dofinancovania.

Limit na hypo: čistý príjem domácnosti priemerne za posledných 6 a 12 mesiacov (záleží od banky čo z toho) vynásobíte koeficientom 8 a dáte krát 12 (ročný príjem) a máte nahrubo limit. Potom sa to rozlišuje od toho, či je príjem TPP, szčo, sro a tak ďalej, ako je vyplácaný, aké sú bonusy a pár ďalších vecí.

Limit na mesačnú splátku: dáte čistý príjem domácnosti mínus životné minimá (hl. žiadateľ cca 218€, spolužiadateľ 152€ cca a deti okolo 100€). Potom od toho čísla odpočítate rezervu 40% (čiže dáte krát 0,6) a odrátate aktuálne úvery a vyjde vám vaša maximálna mesačná splátka. Vypočítate si, koľko je splátka pri hypotéke čo vám treba pri úroku napríklad 1%, potom si vypočítate pri úroku 3% (stres test banky) a ak aj v tom prípade vám obe podmienky vychádzajú tak výborne.

Netreba zabudnúť, že musíte rátať pri výpočte s výškou hypotéky to čo vám treba mínus 20%. Zvyšných 20% musíte dofinancovať buď z vlastného, tým že dozaložíte ďalšiu nehnuteľnosť alebo zoberiete doplnkový úver. Ak si vyberiete možnosť doplnkového úveru, nezabudnite vypočítať podmienku číslo 2 znova, či vám vychádza limit mesačnej splátky na oba úvery.

Ak vám všetko vychádza tak super, máte predbežne prepočítané koľko si môžete dovoliť a ďalším krokom by malo byť oslovenie finančného špecialistu, lebo je ďalších "100" vecí čo treba overiť a porovnať medzi bankami. 🙂

jakubvojcik
4. mar 2022

@kilimi doplním, príjem vám akceptuje banka pri materskej do 378€ a pri rodičáku ak nemáte/nemali ste nárok na materskú do 275€ maximálne. ČSOB banka vám vie zobrať aj tých 25€ za dieťa čo sú prídavky ak by ste chceli mať úplný strop no a čo sa týka manžela, záleží kde pracuje, ako dlho, ako mu je vyplácaný príjem a či je TPP, szčo alebo sro.