Kúpa bytu verzus podnájom. Čo sa oplatí viac?

1. okt 2024

Ahojte, čo sa podľa vás oplatí viac? Kúpiť byt alebo ísť do podnájmu. Lebo čo som pozerala na predaj byty v BA, tak to sú teda riadne pálky 😅 Ale ani nájmy tam nie sú najlacnejšie. Tu kde momentálne bývame, tak sme kupovali za 69 000 byt, ale plánujeme sa sťahovať, no vlastne do tej BA, tak uvažujeme čo je lepšie. Viem, že mať vlastný byt je o niečom inom ako podnájom, ale neverím, že by nám aj dali takú veľkú hypotéku :D Takže iba tak sa pýtam vlastne ako to máte vy v Bratislave, či ste v podnájme alebo máte vlastný byt. Ďakujem vám krásne 🙂

masinka
1. okt 2024

Co sa oplati viac, splacat si hypo na vlastnu nehnutelnost, alebo splacat hypo prenajimatela ?

milanemila
1. okt 2024

Byvame vo svojom, ja by som s detmi v podnajme nikdy nebyvala 🤷🏼‍♀️ zijeme ale cely zivot v BA a aj sme tu chceli donedavna este na 100% ostat, cize kupa bola pre nas najlepsie riesenie.
Ak sa sem stahujete, tak zo zaciatku je podla mna podnajom dobra volba. Zistite, ci sa vam tu paci, zastabilizujete sa v praci a potom ak sa rozhodnete ostat, tak mozete nieco kupit.
Vo vseobecnosti sa podla mna viac oplati spacat hypo ako podnajom a kedze hypo su teraz tazsie dostupne, tak najmy idu dost vyrazne hore.
Ceny su vysoke, ked chces byt pre rodinu (4 izby, priemerna velkost, nie v centre, novostavba), tak so zariadenim kludne 400-500k a to sa nebavime o nejakom hyper luxuse, ale zas ani o starom panelaku na okraji BA, taky priemer (mozno trosku vyssi standard).

h2
1. okt 2024

Skús sa logicky zamyslieť: Čo sa oplatí viac? Platiť mesačne stovky eur celé desaťročia a napokon mať byt v hodnote stoviek eur, alebo splácať presne tak isto a napokon nemať nič?

autor
1. okt 2024

@masinka no určite, že moju nehnuteľnosť, to je pravda, len keď ja vidím tie ceny tých nehnuteľností, tak až mi je zle :D

kristinka92
1. okt 2024

@masinka tak pri takejto otázke to je jasne. ale treba sa spýtať aj sám seba koľko rokov tam chcem žiť? mám 20% z ceny nehnuteľnosti? stačí mi 2i byt keď mi na viac nedajú? lebo možno potom zistia že na to vlastne ani nemajú a nad hypotékou teda zbytočne rozmyslat… to nie je len zaplatit splátku mesacnu, ale aj náklady, opravy a mat tých 20%.

autor
1. okt 2024

@milanemila takto rozmýšľam nad tým aj ja, a s deťmi by som ani ja nechcela ísť do podnájmu, deti nemáme sme zatiaľ samy

autor
1. okt 2024

@h2 áno ja viem, že je dobré niečo svoje vlastné vlastniť, len neviem aký by som musela mať plat alebo teda obidvaja aký by sme museli mať plat aby nám to vychádzalo..

mullerova46
1. okt 2024

Bývame v domčeku pri ba a manžel dochádza autobusom do práce a trvá mu to kratšie ako niektorým kolegom z ba 😅 platíme hypo s energiami tak okolo 1000 a v tejto cene sa asi byt s rozlohou 113m² nenájde v ba 😀 takže určite odporúčam svoje bývanie pokiaľ je možnosť dostať vyššiu hypotéku

milanemila
1. okt 2024

Tak ked ste mladi a bezdetni, tak mozno by som na zaciatok kludne isla aj do nejakeho zdielaneho bytu, nech viete co najviac odlozit, ale teda neviem kolko mate rokov, lebo take byvanie fakt nie je pre kazdeho.

h2
1. okt 2024

Ak máte malý plat a nemôžete si dovoliť kúpiť veľký a drahý byt, nebudete si ho môcť dovoliť ani prenajať.

mira0611
1. okt 2024

Ahoj, a kde byvate? Neoplatilo by sa viac kupovat byt v nejakom satelitnom meste BA (hamuliakovo, kalinkovo, dun.lužna...) uz mas r7ku to zalezi kde pracujete, kamaratka mala pracu 1 odbocku od r7 a cesta do prace jej trvala 15-20min.

zltalienka
1. okt 2024

Na začiatok prenájom, uvidíte, či sa vám bude v Bratislave páčiť a dariť. Ak nie, môžete ísť inde....

13uzivatelka11
1. okt 2024

A už máte vybavenú prácu v Bratislave? Alebo pracujete v super odbore, kde si hneď nájdete dobre platenú prácu? Ak máte vybavenú prácu a mate auto, pozrite byty v okolí Bratislavy.. Napríklad z Pezinka ci by ste mali dobrú dostupnosť.. Ale tak je blbosť ísť si hneď kupovať byt v meste, kde si nikdy predtým nebývala

autor
1. okt 2024

V skratke máme do 30 rokov. Ja mám 25 a priateľ 28. Sme spolu 4 roky a bývame spolu 2 roky, takže nič nové pre nás. My sme už bývali v BA asi pol roka, ale sme bohužiaľ museli odísť a žili sme v podnájme v Lamači za 470/mesiac už celkovo aj s energiami, pred 2 rokmi cca.. Ale teraz som začala robiť školu v Ba externe, takže už by sme z tadiaľ neodchádzali, to viem zaručiť. Len som chcela vidieť taký váš pohľad na takúto situáciu. A bývame momentálne mimo Ba, v BB kraji sme. A keď teraz pozerám prenájmy, tak 470/mesiac som nejako nepostrehla 😂 Nemáme vybavenú ani prácu ani nič, len tak uvažujem, samozrejme najprv podnájom, ale "doživotne" si neviem predstaviť mám podnájom..

autor
1. okt 2024

Asi som si aj sama momentálne odpovedala 😅

candii
1. okt 2024

Najskôr by som skúsila si zistiť možnosti hypotéky, aká vysoká by Vám vyšla z vášho platu atď, ono podnájom na chvíľku OK. Dlhodobo určite nie, je to strata peňazí ..

sasa1310
1. okt 2024

@mullerova46 ale no. Určite mu to netrvá kratšie ako niektorým kolegom. Možno jedine, keď pracuje niekde na okraji BA smerom k vám. Hlavne dnes to bolo eňo ňuno ráno smerom od Malaciek do BA

sasa1310
1. okt 2024

nemáš vybavenú prácu ani nič, prečo chcete ísť žiť do BA? Prečo neostanete žiť v BB?

colsami
1. okt 2024

Tak v prvom rade si rieste pracu, aspon jeden z vas.
Ste mladi, nemusi Ti byt z tych cien zle. Nemusis mat predsa velky novy byt v centre BA v novostavbe, kazdy sme niekde zacinali.
Setrite na 20% a za par rokov uz mozete mat vlastny byt. Samozrejme potrebujete (idealne) 2 ok prijmy, pracu na neurcito (to tiez hned nedostanes, ak by ste hladali novu pracu v BA...). Porozpravajte sa o spolocnej buducnosti, financovani (je to "len" frajer - ci je to pre oboch OK, kupovat takto nehnutelnost a brat uver, alebo by ste chceli ako manzelia potom) atd atd. Hlavne komunikacia, no a konkretnejsi plan by nebol odveci 🙂

Urcite je hlupost ist do BA do podnajmu za x stoviek a este len zacat hladat prace (v akom odvetvi robite? Najdete hned? Atd atd). A mozno zistis ze sa vam tych par rokov oplati setrit a cakat este v tom BB kraji...
Ano, necakaj cely byt - podnajom v BA za 470e. To us potom na zaciatok zdielane byvanie, napr jedna izba pre vas v zdielanom byte, ze usetrite. Ale holt, na ukor urciteho sukromia a komfortu.
Nevieme vela info, aby sa dalo konkretne radit. Ale neda sa hned a vsetko.

A odpoved na samotnu otazku - samozrejme vzdy je lepsie splacat si vlastne. Ak na to mas, ze Ti daju hypo.

jaroslav81
1. okt 2024

Ak chceš kúpiť v BA byt, musíš mať aj dobre platenú prácu. Koľko zarábate dokopy? Na internete máš kalkulačky a hneď uvidíš či na to máte alebo nie. Ak zarábate obaja do 1000€, v BA vám výjde tak garzónka a aj to budete musieť mať aspoň 20k našetrených...

marsmykkok
1. okt 2024

a byt kde bývate čo? Predáte alebo by si ho vedela prenajať a na dôchodok mať niečo kde sa vrátite? Ak máte nehnuteľnosť a necháte si ju, tak ani podnájom zlý nemusí byť v BA. Neviem či tí čo radia čítali riadne tvoj príspevok, ty môžeš mať byt v BB kraji kde ti niekto bude platiť energie plus stovku-dve navyše z prenájmu. Ak zoberiete hypotéku okolo 200 000 eur, len splátka hypotéky je 900 eur vyše, plus režijné náklady a internet dalších 300, to máš 1200 eur mesačne. A podnájom zoženieš určite lacnejšie ako 1200 eur mesačne.

miroslava2710
1. okt 2024

Lepšie platit svoje ako cudzie a lepšie kupit čím skôr ak vyjde hypo. Ale pridavam sa ku komentom že by som sa absolutne nehrnula do BA keby som vyslovene nemusela a vo Vašom prípade to znie že Vás tam nič netahá prečo tam musíte