Kúpa bytu so záložným právom

28. máj 2024

Ahojte. Dlhšiu dobu hľadáme s priateľom byt. Nedávno sa nám podarilo nájsť jeden cez realitku, avšak na byte je záložné právo v prospech banky (hypo). Majiteľ nechce z kúpnej ceny hypo vyplatiť, nakoľko peniaze chce využiť na dostavanie rodinného domu. Na tento dom plánuje potom záložné právo preložiť. Avšak požaduje pri podpise zmluvy a notárskej zápisnici vyplatiť 60% a 40% dať do notárskej úschovy s tým, že zvyšok bude vyplatený po uvoľnení bytu, dokedy musí z neho byť vymazané aj záložné právo. V byte chce majiteľ zostať v rámci nájomnej zmluvy bývať ešte niekoľko mesiacov, kým dokončí dom. Realitná kancelária navrhuje teda spísať kúpnu zmluvu, lv previezť na nás, v notárskej zápisnici vyšpecifikovať všetky podmienky + zriadiť exekučný titul voči aktuálnemu majiteľovi. Riešili ste niekto podobnú situáciu? Dá sa to právne ošetriť alebo ide o veľké riziko? Majiteľ stavia som v rovnakom meste kde žijeme, naše rodiny sa trochu aj poznajú, no neviem či do toho za takýchto podmienok ísť a byť niekoľko mesiacov v strese, či bude platiť hypotéku a ako to celé dopadne. Poprosím vaše názory. Ďakujem.

zuzanaete
28. máj 2024

A idete kupovat cash alebo budete brat hypo?

isis234
28. máj 2024

Nie. Nekupovala by som. Nesúhlasila s takým vyplatením.

tundra
28. máj 2024

Trochu komplikovane a ked sa nieco poserie,cierny peter zostane vam🤒

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovenka753
29. máj 2024

1 pozor, banka ktora ma hypo musi s prevodom suhlasit 2 vyplatila by som len 50 percent 3 chcela by som vediet nieco o hypo ktora na nehnutelnoti zostane, mozno ze by sa aj to platilo z notarskej zaruky, lebo ta je vlastne najrizikovejsia (len nahlas rozmyslam) 4 zmluva na 100 percent by isla aj cez mojho advokata

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovenka753
29. máj 2024

ja by som sa toho nejako neobavala. a s tou hypo som to myslela tak ze by som chcela vediet ze peniaze na nu odchadzaju, napr sumu na splatky zlozit do osobitnej uschovy a z toho by sa to platilo ... ale mozno niekoho lepsi sposob napadne

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
isis234
29. máj 2024

Daj si všetko skontrolovať právnikovi, ktorý má dobré recenzie. Viac odborných rád i tu na MK... Skús osloviť právnikov tu na MK.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tundra
29. máj 2024

Vzdy treba ratat s najhorsim moznym scenarom.
Nemusim pripominat,vymozitelnost prava na Slovensku...

maxalla
29. máj 2024

Nie, do takej kupy by som nesla a radsej si pockala na inu ponuku.

alickapusinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikaeli
29. máj 2024

Kupovali sme byt pár rokov dozadu, bol prázdny, predávajúci býval v inom meste. Takže sme sa mohli hneď sťahovať. Pri podpise zmluvy majiteľ začal vymýšľať, že mu o chvíľu pustia mamu z nemocnice a nemá kde ísť, či by nemohla ostať v byte do leta.. Bol február. Neviem kde bývala predtým, ten byt bol prázdny, bez nábytku. Nesúhlasila som a zmluvu sme nepodpísali. Byt sme videli v ponuke ďalšie mesiace. Nešla by som do toho rizika - ak sa niečo pokafre pri ich stavbe domu a sťahovanie sa bude odkladať mesiac, dva tri? byt bude tvoj a ty nebudeš mať kde bývať 🤷🏻‍♀️

michelle567
29. máj 2024

No na dome už hypo je ako som pochopila. Takže už je v založnom práve banky tiež. Či by to banke stačilo...aby sa celá hypo bytu preniesla ešte na dom, či sa to pokryje...a oni by zostali bývať v byte ešte niekoľko mesiacov, to by vám platili podnájom? Príde mi to celé komplikované. Ešte by ste museli z toho riešiť daňové... A ktovie ako dlho ten dom budú ešte stavať, prihodiť sa môže všeličo. Aby to nestavali ešte rok. Prišla by mi to ako dlhá doba čakať na ten byt s tým že oni už používajú 60% vašich peňazí

alickapusinka
29. máj 2024

Nikdy by som nekúpila od takého príde mi špekulant prečo. Ak má dom ešte vo výstavbe ON môže banku požiadať o výmaz na byte po predaji a potom následne hypotéku mu dajú na dom. Ale ak má dom na hypotéku tak to bude ešte komplikovanejšie. Ak už sú základy a základová doska múry do 1 metra tak banka už akceptuje hypotéku. Takže ON má 2 hypotéky. Na dom aj na ten byt. To sa dá ale nie niekto cudzí odo mňa kúpi byt ja tam budem bývať ONI peniaze dajú 60% a ON zafinancuje hypotéku na dom v byte býva. A vy mate hypotéku v byte nebývate a bývate na prenájme a hypotéku platíte čosi neblázni v dnešnej dobe sa nedá veriť už ani rodine a nie to cudziemu človeku a navyše špekulantovi. Môže sa stať hoci čo za ten čas príde o prácu zostane trvalo invalid alebo dôjde k najhoršiemu a VY čo potom budete robiť. Nebudete mať ani byt ani peniaze. Vám ostane v rukách čierny Peter v podobe hypotéky a bývať budete na prenájme a ON bude bývať v byte a vaše peniaze z bytu použije na dostavbu domu čosi. Takých vybitých by bolo. Nerobte si zbytočne starosti problémy. Neblázni vymožiteľnosť práva v tomto štáte sa rovná 0.Nie VY poškodení čo budete vyhraté súd On čo vás obabral ON bude víťaz. Ostanú vám oči pre plač. Súdy dnes na figu právnici papiere návrhy pojednávania kopec peňazí. A vyšťaví vás to tak aj s peňazí aj zdravotné že s toho budete psychický chorý. Tento štát chráni vagabundov, zlodejov, podvodníkova nie normálnych ľudí. Never už nikomu ani rodine by som neverila.

beata_k
29. máj 2024

My sme kupili byt kde bolo 5 exekucii. Kazdy dal od bytu ruky prec lebo sa bali a pritom zbytocne. Peniaze v notarskej uschove a dobra zmluva poriesi vsetko. Isla by som do toho.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michelle567
29. máj 2024

No ak by som do toho išla.. tak by som asi žiadala zapísať aj konkrétny dátum, do kedy môžu v tom byte bývať. Aby to ešte fakt nebolo rok
A navrhla asi 50% a 50% do tej uschovy

betulinka1
29. máj 2024

Otazka je aka vysoka je hypo na tom byte este, ta suma by musela ostat u notara. Ak by sa nieco stalo aby mi ostal byt a peniaze hypo u notara, ktory by peniaze vratil mne, ak by si neplnil dlznik dlh. Notar ich nevie vyplatit banke, nakolko tam sa musi zosplatnit uver. Druha otazka je ako daleko je kolaudácia. Ak mesiac dva, tak ok ak viac tak nie, nakolko kolaudácia sa moze veeeeelmi pretiahnut. Podmienky si hlavne mozete klásť vy, lebo neverim, ze by sa trhali kupujuci o byt s takymito podmienkami.

beata_k
29. máj 2024

My sme v nasom povodnom byte tiez po predaji byvali ako podnajomnici. Mali sme normalne najomnu zluvu, v tom problem nevidim.
Neviem ako vas pripad, ale exekucia nebol problem, vsetko bolo cez notarsku uschovu.
Notaz poziadal o vycislenie exekucie ku kontretnemu datumu. Podpisala sa kupno-predajna zmluva a vsetky peniaze isli do notarskych uschov (kazda exekucia zvlast + majitel mal hypo na byt) Notar upovedomil exekucne spolocnosti a banku, ze ma peniaze v uschove. Boli sme zapisani ako vlastnici na LV s tarchou. Notar uvolnil vsetky peniaze a tarcha na LV bola vymazana. To je cele. Povodny majitel dostal len co zvysisilo. Vsetko bolo presne vycislene v zmluve.

beata_k
29. máj 2024

A este. Hypoteka sa da preniest z jednej nehutelnosti na druhu. To tiez nie je problem.

katka700
29. máj 2024

Hľadaj niečo iné, majiteľ je špekulant možno aj dohodnuty s pofidernou realitkou. Čo mu bráni preniesť záložné právo na rozostavaný dom? To že chce v byte bývať keď už bude váš je tiež riadne od veci.
Pred prevodom vlastníctva nič nevyplacaj. Namiesto notárskej úschovy radšej vinkulacny účet v banke, vy na peniaze nemôžete siahať a banka ich prevedie hneď ako prinesiete potvrdenie z katastra.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
29. máj 2024

Riziká si tri - neodsťahuje sa včas, neprenesie alebo nebude môcť preniesť záložné pravo a to hlavné -prestane platiť hypo.
Ošetriť sa to ako-tak zmluvné dá. S blokovaním časti peňazí súhlasiť zrejme nebude, lebo potrebuje cash na dostavbu.
Čiže zvážiť kúpu sa dá, ak poskytne zľavu z ceny a následne bude platiť trhové nájomné, ktoré ho bude tlačiť k rýchlemu sťahovaniu.

isis234
29. máj 2024

@autorka,,, preto som ti v prvom komente písala.. NIE. Nešla by som do toho
Radšej hľadajte iný byt, kde sa bez problémov v krátkom čase presťahujete. Zaplatíte a bývate. Nekomplikujte si život.