je reálne v dnešnej dobe kúpiť byt na úver bez dokladovania príjmu s ručením rodinným domom? Máte niekto skúsenosť, ako to funguje? Ďakujem
Nie, príjem sa overuje vždy
ty by si dala uver takemu clovkeu?
@evamarek77 Chápem, my nemáme žiadnu úverovú minulosť, lebo sme nikdy hypo nemali, máme prácu aj slušné príjmy, manžel 2 roky, len ja žiaľ iba 3 mesiace, preto som sa spýtala, či by bola reálna možnosť kúpiť byt s tým, že by sme sa zaručili rodinným domom, ktorý vlastníme už 12 rokov, má rovnakú hodnotu, ako byt.
Nie sme žiadne socky, to len info pre ostatné...
Kedze manzel pracuje dlhsie tak on by bol ako hlavny ziadatel si myslim. My teraz berieme s muzom hypo a ja som na rodicaku. On je hlavny ziadatel a ja som len poprinom s prijmom 400€. Myslim, ze tam je podmienka, ze musis mat pracu min. 12 mesiacov. A pokial viem tak stale zakladas nehnutelnost ktoru kupujes pokial nestavas dom napriklad ..
@viky_21 môžeš ručiť kľudne aj inou nehnuteľnosťou, len väčšina ľudí inu nehnuteľnosť jednoducho nemá 🙂. Môžeš ručiť napríklad aj nehnuteľnosťou rodičov (kohokoľvek iného), ak ti majiteľ podpíše záložnú zmluvu v prospech banky. A VUB nám napríklad pozerala len príjem za posledných 6 mesiacov, nutné je byť po skúšobnej dobe a ja keď som brala hypo, potrebovala som zmluvu na dobu neurčitú.
@jazula Presne takto to myslím, že by sme ručili aj inou nehnuteľnosťou, ale našou vlastnou, na ktorú sme hypo nikdy nemali.
@jazula No a toto bude s tou zmluvou problém, lebo síce mám dobrú mzdu, ale "iba" 3 mesiace, čiže končí mi teraz 1.9 skúšobná doba, ale zmluvu mám na rok a po roku mi až predĺžia na neurčito.
hypotéku bez dokladovania príjmu nie je možné dostať. A môžeš mať aj 20 nehnuteľností. Prvoradý je príjem
Ja by som to overila s nejakým finančným poradcom. A možno manželov príjem aj bude stačiť a teba ako spoludlznika akceptujú aj so zmluvou na dobu určitú alebo ťa ani nebude treba…závisí od výšky príjmu a výšky úveru.
@jazula Áno, oslovím finančného poradcu a skúsime pozisťovať aj inú možnosť, ako hypo, keďže to asi nebude také jednoduché.
Ja budem mať zmluvu na neurčito, ale až po roku, neviem, prečo to takto začali robiť ☹
Nečítal som síce úplne všetky komentáre ale skúsim vám poradiť.
Hypotéku môžete brať po skúšobnej dobe, aj keď máte príjem iba 3 mesiace. To, že nemáte dobu neurčitú by nemusel byť vôbec problém. Na výber však budete mať menej bánk: SLSP a 365 banka (tie by vám zobrali príjem celý), Tatra banka a Unicredit by vám zobrali polovicu z príjmu a v ostatných by vám príjem neakceptovali. Jedine, žeby ste mali plynulý prechod zo zamestnania do zamestnania.
Nižšie vám priložím môj článok o hypotéke na byt, kde nájdete všetky potrebné informácie k tomuto účelu hypotéky a takisto aj základné podmienky na jej získanie:
https://relyon.sk/hypoteky/hypoteka-na-byt/
Kľudne mi v prípade otázok napíšte na finančnú poradňu tu na Modrý koník všetko, čo by ste chceli vedieť a poradím vám:
@evamarek77 Ja som nenazvala socky ľudí v hmotnej núdzi a ani ich za socky nepovažujem, toto som použila hneď na začiatku preto, aby sa to tu nezvrtlo do roviny, že nič nemáme, ani príjem a chceme kupovať byt... chcela som sa vyhnúť "koníkovskej klasike"...
to pochybujem 😄