Kúpa bytu/domu bez hypotéky

14. jan 2024

Ahojte, tak mi napadla jedna otázka v súvislosti s mojou situáciou - budem kupovať byt, našetrené mám vcelku dosť, ale stále je to málo (budem rada aj za 2izbovy pri tých cenách) 😂

Takže otázka:
Máte niektorá kúpený byt/dom bez hypotéky? Požičali ste si od blízkych? Alebo ako ste to riešili? Prípadne koľko ste si požičali, ak ste si brali hypo?

P.S.: ja som z BA, takže tie ceny nehnuteľností sú tu trošku iné 😂

anjelicek26
14. jan 2024

Pozicat znamena stale pozicat, vzdy by som radsej dlzila banke, ako pribuznym ci kamaratom, nerobi to dobru krv... vysku hypo ti neporadim, my sme stavali 20 rokov dozadu...

buberova
14. jan 2024

Určite hypotéku, nie od rodiny.

Verím že tento príspevok nie je len o chvastaní sa že máš našetrené vcelku dosť a môžeš si kúpiť byt v BA kde sú ceny trošku iné...

zuzanaete
14. jan 2024

Pozicala som si tolko, kolko mi chybalo. 🙂 A pri moznosti hypo netreba uvazovat o pozickach od rodiny.

jakoma
14. jan 2024

Pozicali sme si aj hypo aj od rodiny, aj sme nieco mali nasetrene. Prioritne sme splatili to od rodiny.

nika23t
14. jan 2024

Nám pomohla rodina, pred 15 rokmi, už je to aj splatené, nešlo o veľkú sumu. Našťastie vzťahy boli dobre, vedeli sme, že ak nebudeme môcť nejaký čas vrátiť peniaze, nič sa nedeje, počkali. Ale všetko sme mali dohodnuté a peniaze nám požičali rodičia z oboch strán. Predtým sme s manželom roky dreli a odkladali každý cent, aby sme sa vyhli vysokým pôžičkam. Par rokov sme si aj drahšie dovolenky odriekali, lebo sme mali ine plány. Teraz už zabudnuté, koľko odriekania to stalo, ale teraz som celkom rada.

olimuc
15. jan 2024

V kazdom pripade hypo, rodina moze potrebavat peniaze naspat hocikedy, banka ma presny kalendar splatok.

lienka.7
15. jan 2024

@autorka tak rozdiel je trosku ci chceš od rodiny požičať 5 alebo 50 tisíc 😉

viera27
15. jan 2024

Ked sme este v roku pana kupovali pozemok,poziciavali sme si nejake peniaze od rodiny (hypoteka sa oplatila az pri hrubej stavbe). Riesili sme to zmluvou a trvali sme sa aj na uroku. Nechceli sme obrat vlastnu rodinu o nejake percenta a zaroven sme chceli,aby boli vyplateni bez problemov,aj keby sme nedajboh mali nehodu (alebo podobne situacie co mozu nastat). Proste dlh sme uznali aj oficialne,niele ustne.

alickapusinka
15. jan 2024

Nikdy by som si nepožičala od rodiny. Peniaze v rodine vedia narobiť zlé vzťahy. Aj z tých najlepších vzťahov sa požičaním peňazí rozhádali. Radšej z banky. Nikdy nevieš kedy bude rodina potrebovať náhle peniaze a potom čo aj tak budeš musieť ísť do banky ak by si im nemala s čoho vrátiť.

jaroslav81
15. jan 2024

Nechápem takým kktským otázkam, čo ťa je do toho kto si od koho požičiaval peniaze, každý ma inú situáciu. Na požičiavanie peňazí sú banky a nie rodina...

pieksamaki
19. jan 2024

@viera27 presne takto sa to ma robit.....my sme kedysi svagrinej pozicali...potom jej ex isiel do osobneho bankrotu a vsetko sa vlastne pokazilo..nielen vztahy....ale aj ludia zostali na mizine....ja som nechcela pozicat. Hovorila som ze su mladi...nech sa posnazia sami....vtedy im dali 100% hypoteku....nevedeli sme ze ten jej ma dlhy....atd...

milanemila
19. jan 2024

Vsetko je relativne, teraz ked mas na hypo 5% a viac, tak by som pouzila urcite viac nasetrenych penazi, ako ked sme si my brali za 0,99% s fixom na 10r 🤷🏼‍♀️
Vobec neberiem hypo ako strasiaka, radsej si vezmem hypo ako by som mala v 30 byvat vo svojej detskej izbe alebo roky si vsetko odopierat, aby som nasetrila na byt bez hypoteky.

nelka93
19. jan 2024

My sme kupovali byt a financovali hypo a časť nám požičala rodina. O polroka im to dosplacame, ale my sme sa tak dohodli. Žiadne rozbroje medzi sebou nemáme a vzťahy mame skvele. Ale to treba mať proste nastavene, nie to brat ze je to rodina tak počkajú. My sme im rovno povedali ze im to do dvoch rokov splatime