Kúpa bytu bez realitnej kancelárie

22. júl 2021

Ahojte! ideme kupovať byt od známych ale bez realitnej kancelárie. Budeme ho financovať hypotekárnym úverom a zvyšok cez PSS. Prosím Vás, viete mi poradiť, kde začať najprv? chceme najprv dať zálohu, aby nám ho nepredali, kym si budeme vybavovať hypo, musím ist najprv za notárom? Aky je dalsi krok? Mám ist rovno do banky a oni mi pomôzu čo a ako dalej?dakujem

polodrahokam
22. júl 2021

Pripnem sa.

zuzkaa1991
22. júl 2021

Najlepšie mat svojho finančného.maklera....obe strany budete kryte dnesneh dobe sa neda veriť ani rodine nie cudzim ;)

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
22. júl 2021

@zuzkaa1991 čo je finančný maklér? Myslíš sprostredkovateľa na hypotéku? Ten im pomôže a hypotékou. Nie so zmluvami a právnymi záležitosťami.

ivkazba
22. júl 2021

Autorke: v banke vám poradia s hypotékou, s ničím iným. Odporúčam osloviť právnika, ktorý vám vypracuje zmluvy. U notára môžete riešiť vinkuláciu resp. zálohu. Určite neodporúčam spoliehať sa na to, že kupujete od známych, tak keby niečo, tak sa dohodnete a zmluvy od právnika nepotrebujete. Robím v biznise 18 rokov a najväčšie nezhody a problémy nevznikajú medzi cudzími, ale medzi rodinou a známymi.

ivkazba
22. júl 2021

@miriam11 poznám realitky a že ich je na trhu kopec, ktoré nemajú právnikov a zmluvy majú urobené vlastnoručne. Takže RK nie je záruka. V tomto prípade ju nepotrebujú, stačí keď si zmluvy dajú vypracovať právnikom. Namiesto 2000 eur realitke zaplatia 200 eur pravnikovi.

chiara_elle
22. júl 2021

Tu to mas zhrnute 😉.
Kamos predava bez realitky, poplatky realitke su vraj okolo 3 az 5 000€.

https://www.bezrealitky.sk/blog/postup-pri-pred...

len_nig
22. júl 2021

Ahoj my sme predávali byť známym minulý rok úplne sami bez poradcov a realitiek, základ bol zmluva o budúcej kúpnej zmluve kde sa určili podmienky (záloha napr. my sme ju ale nebrali od nich). Kupujúci si začali riešiť hypotéku, spravila sa kúpna zmluva kde sa zasa určili podmienky vyplatenia, mali sme to že 1 časť v hotovosti z ich úspor, druhá časť išla z ich spotrebaku a posledná časť vyplatila môj úver, ktorý som mala na byt. Nebol s ničím problém, ani s katastrom, keď si dáte ozaj záležať na zmluve nie je to tak zložité a ušetríte kopec peňazí 😊

lucka_ke
22. júl 2021

súhlas s ivkazba, tiež sme nešli cez realitku, ale zmluvy nám vypracoval právnik, ak máte hypo a PSS treba to napísať správne, ešte radím nedávať zálohu priamo do ruky ale cez notársku úschovu, lebo presne rodina a známi sa vedia najviac podraziť a rozhádať... a ak by od dohody odstúpili ťažko dostanete peniažky späť

ibajaanikiny
22. júl 2021

Riesila som takto isto byt,aj ked davnejsie,ale cez hypo a PSS,no ja som z pravnickej oblasti a zmluvy som si vedela sama “upratat”…z PSS mi dosli peniaze skor ako z hypo,bola to samozrejme mensia suma,hypo sa potiahla dlhsie…hlavne neprevadzajte peniaze len tak,treba to riesit notarom cez uschovu,vinkulaciou a podobne…a mat to aj v ZoBZ uvedene,ze takto a takto budu peniaze prevadzame a v takych a takych castiach…

evka8282
22. júl 2021

Najlepšie mať hypošpecialistu ten Vam aj všetko vybeha nemusíte nič riešiť vy. Ak chcete kľudne sa ozvite pracujem ako hypo špecialistka. Eva

janne318
22. júl 2021

Zálohu by som nedávala priamo predávajúcim - ani známym. Uzavrela by som si s nimi zmluvu o budúcej zmluve a zálohu buď vinkulovala, alebo zložila do notárskej úschovy. Čo Vás brzdí v uzavretí priamo kúpnej zmluvy? Podľa toho, čo píšeš, máte už asi hypotéku vybavenú. Detto pri kúpnej zmluve samotnej by som vyplatenie kúpnej ceny riešila cez notára alebo banku (vinkuláciou) a vyplatenie podmienila zavkladovaním v katastri. Opatrnosti nikdy nie je dosť - ani pri kamarátoch. A takto majú istotu obe strany.

hopsadobrandejsa
22. júl 2021

Kupa nehnutelnosti sa da riesit aj mimo realitku, ale musis vediet do coho ides. Urcite veci si mozes urobit sama, ale zmluvy by som si napr dal vypracovat cez realitku alebo pravnika. Zaplatis len za tie ukony ktore potrebujes alebo s ktorymi si nevies rady.

Ja som kupoval nehnutelnost vo februari a bolo to celkom dost behaciek aj ked sa to nezda. Hlavne si to urob tak aby si bola kryta.

Podpisuje sa rezervacna zmluva kde uhradis cast kupnej sumy ( ja som platil 3% z hodnoty nehnutelnosti ). V pripade odstupenia od zmluvy zaloha prepada v prospech predavajuceho. Vynimka je ak by ti neschvalili hypo, vtedy samozrejme o peniaze neprides.

V zmluve treba uviest predajnu sumu, podmienky vyplatenia ako napr. cast sumy bude vyplatena z vlastnych zdrojov a cast z uveru. Musia tam byt uvedene ucty aby sa vedelo odkial kam pocestuju peniaze.

Dalej ti treba potvrdenia z katastra, ze na nehnutelnost neni vedena ziadna tarcha ( inak banka neuvolni peniaze ) a potvrdenie od spravcu bytovky, ze nie su vedene ziadne dlzoby za inkasso a pod.

Dalej poistenie nehnutelnosti, bud po vlastnej osi vinkulaciou nehnutelnosti alebo cez poistovnu banky, ale to je obvykle drahsie.

Potom ti treba urobit odpis energii a uviest do preberacieho protokolu. Tie budes potrebovat pre energetikov aby sa vedelo od akeho stavu plynie tvoja spotreba, nie spotreba povodneho majitela.

Akoze je toho dost. Ja som v konecnom dosledku rad, ze nam to robil makler pretoze behaciek bolo dost okolo toho a to som chodil v podstate len podpisovat dokumenty viacmenej. Ja som mal dost roboty s bankou aby mi vobec schvalili hypo.

Urcite ti odporucam zrobit si zmluvy cez niekoho kto v tom vie chodit pretoze s nekvalitnymi zmluvami ti mozu potom robit problemy aj banka aj kataster cize ono vobc to neni take, ze hodit podpis na papier a vybavenko.

Vela stastia.

zuzkaa1991
22. júl 2021

@ivkazba jA sa rozuniem v bankovníctve kedze som pracovala v tom sektore aj študovala ale mna nas presvedcil ze mu ide o spokojnost a nie o jeho zisk a pre nas vserko vybavi ci hypo ci predaj o nic som sa nikdy nemuselq starať stresovat ci ma niekto nepovedie

liljana
22. júl 2021

Makler nie je zaruka, ze sa nieco nepokazi. Dnes robi realitneho maklera, kazdy kto si chce zarobit. Z rad hore si poskladas, co treba urobit.
Staci ako vzor uz overena dobre urobena, na katastri v minulosti prijata kupna zmluva o nehnutelnosti. Podpisete zmluvu o buducej zmluve, alebo rezervacnu zmluvu. Banka posle svojho znalca, ohodnoti nehnutelnost, schvali uver a posle peniaze na ucet uvedeny v zmluve. Je mozne, ze banka bude chciet vidiet aj kupnu zmluvu a necha si ju skontrolovat pravnikom, ved ide aj o jej peniaze. Posledny krok je zapis do katastra, prepis energii. Sucastou priloh na kataster je potvrdenie od bytoveho spravcu, ze boli uhradene vsetky nedoplatky za byt.