Kúpa bytu

16. jún 2022

Ahojte, idem sem písať ako neschopná blbka, ale rozhodujem sa, teraz potrebujem zvážiť možnosti, ktoré mám a keďže som ešte nikdy nič také neriešila, chcem sa poradiť dso skúsenejšími. 🙂

Chcem si kúpiť byt, avšak vlastním aj polovicu bytu, ktorú som zdedila po otcovi, v tomto byte býva mama, ale teda som vlastnikom polovice. V prípade, že si kúpim svoj byt, potrebujem nejako ručiť pri hypotéke aj týmto prvym bytom a teda potrebujem súhlas mamy? Alebo túto nehnuteľnosť môžem vynechať, prípadne ručiť svojou polkou, bez jej súhlasu?

S ex mám dieťa, ale všetky prídavky a neviem ešte čo, je vedené na jeho meno, toto si podelime na polovicu. Výživné nemám. Ako sa mi bude dieťa odratavat z hypotéky? Ja mám s ex ústnu dohodu, že na väčšie výdavky ak bude treba, na dieťa by prispel. Neviem či by s ním bola možná dohoda, že by teda dával výživné napríklad 100e, aby som mala niečo pre banku, asi nie. Toto možno budem s ním riešiť v priebehu života, ex chce striedavku, ale ja ratam s tým, že je možné, že syn sa rozhodne, že chce bývať so mnou a teda bude viac času aj tráviť u mna.

Kde mám začať?

Mám ísť do banky najskôr, by mi vyrátali akú sumu sú schopní mi požičať?

Alebo si mám nájsť hypotekárneho poradcu? Alebo je to zbytočnosť?

Mám osloviť realitku pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti? Nechcem vziať prvé čo príde, ale mať možnosť si urobiť prehľad. Či mám iba sama pozerať inzeráty? Keď už sa vhodný byt zjaví, a ja nebudem mať to schválenie hypotéky, tak mi ho výfuknu... Neviem, že ktorý krok ako prvý, asi tá banka? Ale dá mi banka predschvalenie hypotéky, keď nemám nehnuteľnosť ešte vybratú? Ja vôbec neviem ako toto funguje.

Ďakujem za pomoc.

aduskatt
16. jún 2022

Áno, niektoré banky vedia dať aj hypotéku na nešpecifikovanú nehnuteľnosť a máš potom lehotu na to, aby si si našla byt. Akú sumu Ti banka vie dať Ti môžem prepočítať aj ja, môžeš mi napísať poštu, aby sme tu verejne neriešili Tvoje citlivé údaje. Sú banky, ktoré berú do úvahy pri posudzovaní príjmu aj oficiálne určené výživné.

jakubvojcik
16. jún 2022

Dá sa ručiť iba celou nehnuteľnosťou čiže by bol nutný aj mamin súhlas.

Najprv je ideálne si prerátať na akú výšku hypotéky máte nárok a podľa toho sa rozhodovať a hľadať nehnuteľnosť v danej cenovej výške. Do prepočtu vstupujú údaje ako čistý príjem, dĺžka trvania pracovnej činnosti, akutálne úverové záväzky a vyživované osoby.

Dá sa riešiť aj predschválenie hypotéky ak ešte nemáte vybraný byt, avšak iba v bankách Unicredit a ČSOB, pričom vám maximálne schvália 80% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Potom budete mať 6 mesiacov na nájdenie si konkrétnej nehnuteľnosti.

Kľudne mi napíšte do finančnej poradne na Modrom koníkovi, prípadne do mailu ktorý tam mám uvedený a poradím vám detailnejšie:

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...

alenah31
16. jún 2022

bytom kde si spoluvlastník nemôžeš ručiť pokiaľ nesúhlasia všetci vlastníci nehnuteľnosti. Akou svojou polovicu bytu by si chcela ručiť? Ty vieš, ktorá polovica je tvoja? Vaša ústna dohoda s ex čo sa výživného týka - nikoho nezaujíma, platí len to čo je určené súdom resp. cez mediátora a odklepnuté súdom. Dieťa sa u teba bude brať ako ďalšia plnohodnotná vyživovacia osoba. @aduskatt môžem vedieť ktorá banka nevyžaduje súhlas ostatných spoluvlastníkov pri ručení nehnuteľnosťou, ktorá má viac vlastníkov??

melanta
16. jún 2022

@alenah31 ona nepíše, že v nejakej banke možno ručiť aj nehnuteľnosťou bez súhlasu iných vlastníkov. Ona píše o hypotéke na nešpecifikovanú nehnuteľnosť. To znamená, že sa hypotéka schváli ešte predtým, než má klient nájdenú nehnuteľnosť. A po schválení má pol roka na to, aby si nehnuteľnosť našiel. Je to možné v Uni a ČSOB.

andrejkap123
16. jún 2022

A ak ti mama povoli rucit bytom dalsim, tak mozes dostat hypo aj 100% alebo aj 120%.

alenah31
16. jún 2022

@melanta to chápem.

aduskatt
16. jún 2022

@alenah31 nič také som nepísala🙂. Samozrejme že pri ručení inou ako kupovanou nehnuteľnosťou treba súhlas všetkých majiteľov, ale to som nespomínala.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
darkswan
16. jún 2022

s tym vyzivnym je to take osemetne, vacsina bank na neho neprihliada, respektive ho beru len ciastocne, v minimalnej percentualnej miere...dieta ti ako naklad isto odrataju

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
16. jún 2022

@aduskatt ja som položila otázku a nie odpoveď resp. komentár k tomu čo píšeš autorke príspevku. Nedávno tu totiž bola dosť bujará debata o tom ako istá "spoločnosť" poskytla pôžičku osobe na RD a ako záruku si brala 1/3 ňou zdedeného pozemku. Zrejme admin to vymazal (autorka nie, tú sa verejne vadiť veľmi bavilo) a nedočítala som sa teda ktorá banka to bola. Pochybujem, že to vôbec banka bola - len sa chcem uistiť. Mám dom v spoluvlastníctve - nepotrebujem žiadne podobné prekvapenia do budúcna.

lucka_ke
16. jún 2022

zo živnosti by sa bral do úvahy len príjem, imaginárne výdavky ich nezaujímajú

aduskatt
16. jún 2022

@alenah31 aha jasné, tomu rozumiem. A áno, v tomto máš samozrejme pravdu a v tom prípade aj ja pochybujem, že to bola banka, Tá vyžaduje súhlas všetkých, inak v prípade problému je daná nehnuteľnosť pre banku ďalej nepredajná, takže si taký objekt ako zábezpeku nevezme.

rohypnol1
16. jún 2022

Nechcem ta urazit, no mas to vobec realne zratane? Eshop s hand made vyrobou ako smaozivitelka? Preco nechces vyzivne a este bude mat ex polovicu danoveho bonusu a rodinnych pridavkov? Kolko eur mas nasetrene ako zaklad hypoteky? Z ktoreho mesta si (kvoli cene bytov)?

aduskatt
16. jún 2022

výživné ak máš na papieri oficiálne, tak niektoré banky ho ako vedľajší príjem akceptujú. To, čo sa dohodnete pomimo, banku nezaujíma a na dieťa Ti životné minimum odpočítajú

alenah31
16. jún 2022

@aduskatt som si to aj myslela, ale zapojil sa do toho "vraj právnik" a oháňal sa zákonmi a paragrafmi, ktoré mi nič nehovorili - zrejme len výcuc toho čo mu vyhovovalo a podporoval jej tvrdenia. Tak ma to zneistilo, ďakujem za odpoveď🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aduskatt
16. jún 2022

@alenah31 za málo, banka si, samozrejme bude hájiť svoje záujmy. Niekedy nezoberie ako zálohu ani nehnuteľnosť, ktorá ma jedného majiteľa, ak je následne ťažko, alebo vôbec nepredajná

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aduskatt
16. jún 2022

Ak budeš mať popri živnosti aj klasické zamestnanie, ktorým pokryješ nutnú bonitu, tak živnosť nemusíš ani preukazovať

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
16. jún 2022

zo živnosti sa berie celkový obrat aj zisk podľa daňového priznania

aduskatt
16. jún 2022

viem Ti pomocť so všetkým, čo si písala v úvode témy

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz