Ktoré roky sa započítavajú do starobného dôchodku?

filome555
17. máj 2023

Ahojte, moja dcera ma priznany inv. dochodok z mladosti od 18.roku, od r. 2008. Kedze sme ziadost o ID podavali neskor, vyplacany jej bol az od roku 2011. Prosim Vas, ako si mam vylozit § 60 zakona o soc pois.:(4) Obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie poberania invalidného dôchodku priznaného a vyplácaného Sociálnou poisťovňou, a to do dovŕšenia dôchodkového veku.
V tomto pripade sa toto obdobie bude pocitat od r. 2008, odkedy vznikol nárok ....alebo az od r. 2011, odkedy bol vyplácaný? Dakujem.

draik
17. máj 2023

@filome555
Čo je nejasné na slovách priznaný a vyplácaný?

lilope
17. máj 2023

@filome555 je tan striktne uvedené až odkedy bol priznaný a vyplácaný, nie odkedy vznikla invalidita. To by si potom každý mohol nárokovať spätne, že bol skôr invalid ako si požiadal, vyplaťte mi roky predtým, nemyslíš?

filome555
autor
18. máj 2023

ano, to mi je jasne, ze peniaze spatne nebudu vyplatene. Len skoda, ze to obdobie od priznania ID sa do starobneho dochodku nezapocitava. Ze az od vtedy, ked zacal byt vyplacany ID . To ma prekvapilo.

lilope
18. máj 2023

@filome555 veď to obdobie sa započítava podľa textu čo si skopírovala. Obdobie priznané a vyplácané, teda to je jeden a ten istý dátum. Chceš povedať, že ID síce priznali, ale vyplácať ho začali až o rok alebo ako to myslíš? Na papieri o priznaní musí byť dátum odkedy je priznaný.

filome555
autor
18. máj 2023

Je to takto. Ziadost o ID sme dali az v r. 2014. SP priznala ID z mladosti, od 18 roku, od r. 2008. Ziadali sme vyplatit 3 roky spatne, tak nam vyplatili od r. 2011. Tak tomu nerozumiem, od ktoreho roka sa vlastne bude pocitat obdobie dochodkoveho poistenia na star. dochodok. Vo vypocte uviedli, ze U - teda pripocitane obdobie je od r. 2008. Ale predpokladam, ze to je ine obdobie.

lilope
18. máj 2023

@filome555 takto si to mala napísať hneď v prvom príspevku a bolo by to hneď jasnejšie. Zvláštna situácia, ale tak priznali ho k tomu roku 2008, keďže ho aj odvtedy (doplatením spätne) začali vyplácať. Najjednoduchšie je spýtať sa priamo na pobočke SP.

filome555
autor
18. máj 2023

Asi fakt budem musiet ist do SP. Lebo priznali od 2008, vyplacali od 2011, a ziadali sme v 2014. Vtedy bola aj komisia. Toto bude asi vediet iba p. Mihal. 🙂

filome555
autor
18. máj 2023

Dakujem.