Otázka pre mamy už veľkých odrastenych deti.. ktoré obdobie života detí považujete za najnáročnejšie co sa týka nákladov na ich život, školu, koníčky a ďalšie nevyhnutné veci ? Zvažujeme tretie ale bojím sa budúcnosti.. kým budú deti malé, pohoda..oblečenie a hračky podedia, veľa toho kupovať netreba...ale čo potom ? Škola..Stredná, vysoká... Ďakujem za odpovede.
@simik22 tiez nechapem tie uzasne gazdinky. Bud ziju na mucnych jedlach alebo zavadzaju. Ked chces kupit detom aj dospelycm nieze luxusnu stravu, nehovorim o exotickych plodinach typu jeme denne sparglu, avokado, kadejake hotove jedla, minisaciky pargramovej zeleniny, hotove jedla a restauracie... ale treba jest predsa vyvazenu hodnotnu stravu, zeleninu ovocie, syry, jogurty, sunky, nase deti nejedia maso len ja s muzom, tak hummus pomazanky, tofu, fazule, huby, aj vegan cokoladu kupime, aj tie torteli ci jaksatovola. Mame zeleninu aj v zahrade ale len v sezone. To je potom menej kupovania ale zase v lete sa minie viac na vylety, kupaliska, takze i tak neusetrime.
a co je vzdy najvacsi brutal, vzdy ma to prekvapi aj ked sa to opakuje. Zaciatok sk. roka... to aj 800 eur dame. Ked vsetky deti donesu seky, polrocne uhrady kruzkov, taka kniha , taky prac. zosit, na vylet, na fondy, nove prezuvky, novy odev obuv na telesnu. Len v papiernictve otlciem cca 150-200 eur na pomocky pre vsetkych styroch do zasoby.
A uz niekde v novembri knukaju ze nemaju to a hento.
Vekom rastu nároky ,či to je strava ,koníčky ,škola ...malé dieťa skoro nič nepotrebuje
velka rodina je super ale treba mat zazemie, ak clovek nechce zit v stresovej socialnej situacii. my mame aj slusne prijmy, aj dom z uz splatenym uverom - splatili sme rychlejsim tempom za 12 rokov kym boli deti male. Plus mame dalsiu nehnut. na prenajme. A prijmy... jasne kebyze mame standart 1-2 deti, tak sme na vyssom standarte, viac dovoleniek v zahranici, lepsie novsie auto, urcite si viac dovolime.
takto sme radi ze zijeme v normalnom standarte a musime ratat a kalkulovat kde minieme ale zase, co nam treba na to mame. A detom sme nikdy nemuseli povedat, nemame na vylet, na tabor, na kruzky, nekupim ti novu vec, vzdy mali darceky na vianoce, oslavy narodenin,....vsetko ako ostatne deti z mensich rodin.
U nasich to rozhodne bolo, ked sme boli obe na vyske. To mas ako 2 hypoteky, sme so sestrou rok po sebe a obe sme studovali 6 rokov, takze 5 rokov bolo dost zlych. Pri nasich skolach sa brigadovat velmi nedalo, sestra bola v prahe, ja v ziline... Ale nasi vzdy vedeli ako fungovat a zvladli to v pohode, ale vtedy to bolo najhorsie. O to vacsi prijemny sok bolo, ked sme uz obe boli zamestnane, a to si zacali prerabat dom postupne 🙂
@nasrdena ono ak zvazujete tretie dieta, tak okrem inych veci je dobre mat trosku vacsi odstup. My sme mali 2 rocne odstupy pri detoch a to je pri styroch velmi nahusto aj s nakladmi.
To ma clovek potom naraz troch stredoskolakov trebars alebo 2 deti na vysokej. Takisto ako postupne nastupovali do skoly, priklad sme mail tretiaka, piataka, siedmacku, deviatacku...to bolo prilis vela tych skolskych zalezitosti, platby - organizacia kruzkov, nakupov, vyzdvihovania deti.
ked budete mat priklad dve vacsie samostatne deti aspon na druhom stupni a do toho batola v skolke ci doma. da sa to... ze sami pojdu zo skoly, na kruzky a tak. A ked bude male v skole, dve najstarsie uz budu stredoskolaci, budu castejsie z domu, mozu brigadovat, obcas aj pomoct /no nerobme si iluzie a nadeje zeano 😅/
male deti male starosti velke deti velke starosti
od puberty po ukoncenie pripravy na zamestnanie je to najnarocnejsie
@negymama ešte je ďalšia možnosť - dopestujú, dochovajú si nákladné položky, prípadne ich týmito potravinami zásobujú príbuzní; a niektorí chodia cez víkendy vyjedať rodičov😉 My sme 5 a na jedle otočíme toľko asi ako vy, cez leto pri grilovačkách a návštevách aj viac.
@nasrdena ja mám pocit, že u nás to lieta teraz najviac (21, 10, 6). Najstaršia študuje VŠ takže ju stále podporujeme, ale na veľa vecí si zarobí brigádou, takže tie náklady na ňu nie sú nijak závratné. Ale menší sú čierna diera na peniaze 😀 To je stále niečo - handry, topánky, krúžky, oslavy, škola v prírode, tábory, pomôcky... Ono to jednotlivo nie sú nejaké strašne veľké položky (okrem švp, krúžkov a pod.), ale tých drobných je toľko, že v súčte to každý mesiac hodí zaujímavú čiastku. Akože viem, že peniaze boli aj budú a nemali by byť rozhodujúcim faktorom, pokiaľ ich ozaj nie je akútny nedostatok už teraz, pri rozhodovaní o ďalšom potomkovi. Ale úprimne priznám, že my sme do tretieho išli len na základe toho, že sme vedeli, že si životný štandard udržíme aj keby jeden príjem kompletne natrvalo vypadol. Dnešná doba je ešte o niečo zložitejšia než pred 6 rokmi, takže je naozaj dobré zvážiť všetky perspektívy a nehrnúť sa do toho po hlave.
a presne VS nas stoji tolko co hypoteka a tu stravu toez nechapem ako niektore daju sumu na mesiac ze 2 ecka na den na osobu ked rozpocitas
ale uz nerieism
@nasrdena asi najviac keď sú v ZŠ a najmä keď máš dvoch až viacerých školákov stredná je už ok od 16 môžu brigádovať takže si už vedia ľahko privyrobiť a na vysokej už bývajú samostatní takže sa to dá všetko zvladnut
Nebolo to lahke na rodicaku 200 eurovom len s mzsovym platom a hypotekou ale zvladli sme.po nastupe do.prace je to zase lepsie tak zaplatim aj kruzok alebo tabor novy bicykel/kolobezku ale ved da sa zohnat aj z druhej ruky a kruzky su aj na skole netreba platit 100e za tanecnu ked na to nemam v kazdej dedine sa hra futbal alebo su hasici dobrovolnici. Pomaly sa pripravujeme do skoly ale podla mna najhorsie estelen pride na strednej/vysokej skole.cestovanie knihy ubytovanie vreckove handry kino pizza drogeria s tym ratam a odkladam potroske pomaly uz teraz.Ale kym to pride bude hypoteka uz splatena tak tie peniazky zase pojdu na studium a co dovtedy odlozim bude mozno na svadbu 😀 a ak bude dcera po mne tak bude od 16 na 3 brigadach a nebude si pytat na svoje zaluby ani cent..
Ale to sa este uvidi..
@nasrdena najviac na VŠ
@nasrdena ja mám len jedno neviem či som dobrá vzorka🙂ale určite tak od 12 r a viac...rýchlo rastie stále nové oblečenie, topánky, krúžky, doučovanie kvôli prijimackam, poplatky v škole, aj chce už niekam ísť kino, pizza s kamoškami, knihy veľa cita.Do toho okuliare, zubný strojček nemalé peniaze.Za chvíľu môžeme pomaly platiť vodičský preukaz, a už mi hovorila, že v 2 ročníku pôjdu v rámci školy do zahraničia na 2-3 t, že asi 1500 eur s vreckovým🙂nehovoriac, že keď máš väčšie dieťa platíš drahšiu izbu na dovolenke napr.
Iste nie všetko je nutné....oblečenie môže byť lacnejšie, strava jednoduchšia, dovolenka môže byť v stane....ale určite nás dieťa "stojí" viac ako, keď bolo malé.A čo počúvam kamarátky mať dieťa na VŠ to je naozaj jedna hypo.No a strava je u nás tiež drahšia, keďže jeme 2 doma a vari sa skoro denne
@andrejka1974 keď hľadám brigádu pre 15, 16 r je to dosť problém
@tiezjedna trosku musim zborit ten mytus "lacnej ci zadarmo" stravy dopestovanej a dochovanej doma. A to hovorim ako zanietena zahradnicka v urodnej oblasti.
je to drina zeruca kopec casu a energie, ktoru potom nemas na ine zarobky ci iny relax. je to daco za daco. a naradie, osivo, a ine veci potrebne do zahrady...ako tvarnice, drevo na zahony, drvina, raselina, pletiva, ochrany proti skodcom atd. atd. rozhodne nie su lacna zalezitost.
Najviac stoji teenager, ktory si este nezarobi na brigade. Ale to uz su v rodine 2 platy, takze sa to vykryt da. Najtazsie je na rodicaku ked rodina zije z jedneho platu. Darmo dieta “nic nestoji”, byt a stravu a vsetko treba platit.
@nasrdena
Tieto veci ako stredna skola a pod neviem este porovnavat ale za mna:
Vsetko zavisi od sposobu zivota konkretnej rodiny a jej financnych moznosti. Napr. uz tu niekto spomina pizzu s kamoskou. No ja som v zivote na strednej nebola na ziadnej pizzi, ci v restikach. Prvykrat som bola az ked ma pozval manzel, vtedy priatel a to som bola vysokoskolacka. Dnes, tym ze mame sa na slovensku tak dobre, je toto standardom a kopec inych veci.
Ale to co je standardom, neznamena, ze je to jedinou cestou a zial vela ludi v peniazoch a "zazitkoch" hlada nieco, co im chyba v zivote a co vyplni ich prazdnotu. Ale skutocne zit sa da vselijako.
Napr. ja ked idem do sekaca, hlavne ked je vsetko za 1 euro - je tam mrte ludi. S drahym vieme nabehnut vecer do kauflandu a nakupit za uplne smiesne ceny. A nie, nepotrebujeme nevyhnutne ist za kazdu cenu na vylete do restiky, vieme si spravit oblozenu zemlu doma... a takto by sa dalo pokracovat na x veci...
Su tu prispevky dievčat, čo tvrdia, ze nechapu ako sa da toto a hento, ale proste ked clovek ma nizky prijem, tam musi a som toho nazoru, ze vie sa stravovat aj kvalitne. Nemusi stiahnut 50 g sunky, da si 2 platky na celozrnny chleba. Nemusi niekto spakovat 4 jogurty na posedenie (nie, nie je to normalne), da si 1 kvalitny jogurt, alebo robi v jogurtovaci...
Ja vdaka Bohu prachy neriesim, ale zazila som si velku biedu, a preto viem, ze vela veci sa da.
Je tu vsak otazka, ci chces 😉
A co vlastne chces?
Aky chces mat ten standard?
@gypsomilka Píšeš z vlastnej skúsenosti alebo prečo taký vyhradený názor ?
Tiez si myslim,ze teenager,ked nebrigaduje..a chodi na vs v inom meste..
@negymama jasné, to chápem 👍 práve preto to ja osobne za "zadarmo" nepovažujem, pre mňa by to bola absolútne nerentabilná akcia, pretože som za hodinu schopná zarobiť podstatne viac peňazí než utratím za ovozel. Napísala som to len preto, že niektoré z tých, ktoré píšu o tých pochybne nízkych výdajoch za jedlo, nakoniec obvykle vždy vyblijú niečo v podobnom duchu. A argument, že čas/energie/náklady s tým spojené sú tiež položky, ktoré je treba vyčísliť, absolútne neberú😎
Od puberty po koniec VS.
@zmrzlinka2021 koľko máš deti prosím ťa? Peniaze neriesime, štandard máme slušný... Teraz pri dvoch malickych deťoch, ja som na RD. Otazne je, či je veľký rozdiel dve deti/tri deti..
Urcite na VS.
@nasrdena čím staršie dieťa, tým vyššie výdajky. Už len na strave, lebo v puberte deti veľa jedia. Takže počítaj s rastúcimi nákladmi. Ak ešte robia nejaký šport alebo niečo iné, tak aj to býva dosť nákladné. Ja som si písala výdavky na dcéru kvôli výživnému a mesačné náklady na 14 ročné dieťa sú 450 až 500 Eur. To sú len tie najnutnejšie. Len strava pre ňu 200 Eur potraviny, 54 obedy v škole.
To sa naozaj neda zovseobecnovat. Ja za najhorsie na financie povazujem obdobie "taxikarcenia", cize 1.stupen ZS. My ako rodina sme museli prisposobit pracu, aby teda mal kto dieta vozit do/zo skoly, kedze nechodilo do najblizsej, taktiez na kruzky, ktore vtedy vacsina deti ma vela a rozne a pod. Takze sa jeden "obetoval", aby sme to vykryli. Moj si zaraba na seba celu strednu, takze pre nas je to praveze teraz naj obdobie, lebo nikto sa uz nikomu nemusi prisposobovat v zmysle casu prace a mlady si zarobi na vsetko, co potrebuje, este aj nam prispeje na stravu, hoc nepytame.. Viem, ze pre mojich kamosov je asi najhorise obdobie teraz, ked maju dve deti na VS, hoci obe sa snazia aj brigadovat, ale tych 400 ecok na mesiac na kazde rodina ratat musi.. To mi pride ako fakt zahul.. Dalsia kamoska ma dieta na VS v UK a tam sa tie sumy hybu uz do takych vysok, ze bezna rodina si to ozaj dovolit nemoze. A to mlady tiez brigaduje a aj pobera nejake stipedium.. No a niekto povie, ze najhorise je obdobie poberania rodicaku..ja som to tak nepocitovala, ale my sme zili velmi skromne, v 1i byte, bez hypo, s vecami z druhej ruky a pod..
@nasrdena tak radsej sa postaram o dve dobre aby mali co chcu potrebuju atd ako mat tri a potom zistit ze to neutiahneme a odopierat niektoremu nieco co by chcelo
Tak ked sa uz teraz bojis co bude neskor tak o tretom nepremyslaj