Kto robí na dohodu musí platiť zdravotnej 46,06€?

anib
16. jan 2011

Chcem sa Vás opýtať,či ste už o tom počuli, alebo niečo čítali??? Totiž ma to zaskočilo, na pravda.sk sa píše toto: Kto si priplatí na odvodoch? - okrem iného sa tam píše:
Z príjmov z dohody sa aj neplatí zdravotné ani sociálne poistenie. Zamestnávateľ platí za dohodárov len úrazové a garančné poistenie vo výšky 1,05 percenta z ich hrubej mzdy. Ak však dohodár nemá iný príjem, musí si sám platiť zdravotné poistenie rovnako ako dobrovoľne nezamestnaný. Od februára tak zaplatí mesačne minimálne 46,06 eura.

Ako tomu rozumiete?

abbey1
16. jan 2011

Ak si na materskej respektíve rodičáku,tak platiť nemusíš.ale ak nie a je to tvoj jediný zdroj príjmov,tak musíš.ale tak to bolo aj doteraz.Zdravotné si musí platiť každý,pokiaľ nie je evidovaný nezamestnaný.

zlatusik28
16. jan 2011

@anib presne tak, ak máš rodičák alebo materskú, neplatíš si nič, iba ak by si mesačne zarobila viac ako 136 eur, musíš si platiť zdravot.odvody

julajaj
21. jan 2011

Čiže ak som na rodičovskej a budem pracovať na dohodu a zarobím viac ako 136eur, musím niečo platiť? Tomu nerozumiem. mám to nahlasovať v ZP? A potom ako SP - stále za mňa platia dôchodkové?

cartridge
28. jan 2011

A ako je to v prípade, ak som v evidencii uchádzačov o zamestnanie, budem MOŽNO poberať maximálnu podporu v nezamestnanosti a rysuje sa mi pracovať na úväzok 20 hodín mesačne? Musím platiť nejaké odvody, niekde sa prihlasovať, a čo daňový úrad? Ďakujem za odpovede.

zlatusik28
28. jan 2011

@cartridge keď to bude dohoda, tak na SP ťa prihlasuje budúci zamestnávateľ, platí za teba úrazové a garančné. Ty sa nemusíš nikde hlásiť, len odniesť dohodu na úrad práce, a dať si pozor, aby to nebolo viac ako 136 eur na mesiac, lebo ti vezmú podporu.

claudinka
18. feb 2011

Halo halo, účtovníci! Mám otázku! Čo sa týka rodičovského príspevku - môžem pracovať na dohodu o pracovnej činnosti max. 350 hod. ročne (v každej firme) a na príkaznú zmluvu neobmedzený počet hodín? Či sa mýlim?
A tiež čo sa týka platenia zdravotných odvodov, ako to je v mojom prípade? Ďakujem pekne!
Zdravotné si mám platiť vtedy, ak zarobím ako píšete viac ako 136 €? A to aj z dohôd aj z príkaznej spolu či ako, neviete mi poradiť?

penelope2066
1. mar 2011

Ahojte, hladam niekoho kto sa vyzna v Dohodach o pracovnej cinnosti lebo potrebujem radu. Ak sa niekto nájde prosím IP. Dakujem