Mám pocit že ex ho do dnes poberá neoprávnene a chcem ho nahlásiť. Avšak chcem vediet ako inšpekcia postupuje a či realne viete o prípade kedy ho niekto musel vrátiť. Ďakujem
@vyrovnanaosoba super! Môj tvrdí že ho nepoberá ale som si ista že klame. Nemám inú sancu ako to zistiť než ho nahlásiť lebo pásku ukázať nechce. A musel vrátiť všetko do centu?
Áno, aj sa zadlžil kvôli tomu.
Samozrejme že musí vrátiť, ak poberá neoprávnene, do posledného centu. Ex tiež poberal a musel vrátiť.
Aj u nás musel vracať. My sme odišli v strede roka, takže som ho upozornila, že db budem poberať ja. Ja som si ale uplatnila v ročnom zúčtovaní, a dala som si za celý rok, aj toho pol roka, čo sme boli spolu (keďže matka má prednostné právo ), takže musel vrátiť celý rok
ja zrážam zo mzdy neoprávnene vyplácaný bonus na tri deti kolegovi - dotiahol to až na exekučné zrážky zo mzdy. Poberal ho takto 2,5 roka, jeho ex bola na RD a o bonus sa s ňou delil. No keď na to finančná správa pri kontrole prišla - samozrejme žiadali ho vrátiť od neho keďže vyplatený bol jemu- neurobil tak do lehoty a ani na upozornenia - tak má teraz pako exekúciu
Danovy bonus vracia statu?
@eva8 v marcovom DP budeš žiadať o vyplatenie DB za rok 2023 nakoľko DP budeš podávať za rok 2023, ak to pôjde cez zamestnávateľa tak ti bude robiť RZD, ale tiež za rok 2023. Ak si nepoberala DB roky predtým hoci si mala podmienku splnenú - musíš si podať Dodatočné daňové priznanie za každý kal. rok zvlášť - dá sa to až 5 zdaňovacích období spätne.
@vyrovnanaosoba my sme to s mojím ex vyriešili tak že ja poberať nemôžem ale napísala som žiadosť notárom opečiatkovala a on to zobral do svojej práce že súhlasím s tým aby on poberal na dieťa bonus aj keď bolo dieťa zverené mne, už dva roky to takto robíme, peniaze dostane a dá ich mne
@pkgirl30 toto neviem ako vám prešlo. Keď nesplnate ani jednu podmienku na to, aby ste ho mohli poberať. Či ty, čo tvoj ex.
@danii1
@vyrovnanaosoba Ja neviem, exmanžel išiel v práci za mzdárkou opýtať sa jej ako to funguje, ona nám povedala že ja ako matka mám napísať žiadosť a dať to overiť notárovi on to odovzal mzdárke a peniaze sme dostali. vedela že spolu nežijeme že sme rozvedení, ale aj on vychováva syna a ja nepracujem, takže tak
@pkgirl30 ale ona pokutu nedostane. Pýtala si sa aj na daňovom ako to funguje? Lebo tam ti povedia úplne inú verziu. To by mohol každý takto poberať, kto sa rozviedol v dobrom, veď sú to pekné peniaze.
@vyrovnanaosoba pýtala, lebo predsa len človek z toho nechce mať potom problémy a vraj je to v poriadku
@pkgirl30 pokiaľ nemáte striedavú starostlivosť - nie je to v poriadku - zákon stanovil podmienky a ex ich nespĺňa. Je úplne jedno či Vám notár overil podpis - notár neoveruje text - ten mu je šuma fuk. Jeho mzdárka sa takto iba kryje pre prípad, že na to finančná správa príde (firma tak nebude sankcionovaná pokutou keby niečo) - on doručil tvoj súhlas, on svojim podpisom na žiadosti o uplatnenie si DB potvrdzuje splnenie zákonných podmienok a za správnosť údajov si tak sám zodpovedá. Lenže tým tvojim súhlasom sa môže na finančnej správe ohradiť - je to preukázateľné porušenie podmienok. Finančná správa teba postihovať nebude - no môže to posunúť k posúdeniu prešetrenia ako priestupok - daňový podvod. Len v r. 2020 bola vykonaná kontrola oprávnenosti uplatnenia si DB a až vyše 19.000 neoprávnených poberateľov bolo vyzvaných k vráteniu DB finančnému úradu. Tieto štatistiky sú dostupné na nete.
@pkgirl30 no len pozor na to. Lebo to je neopravnené, aj nám na daňovom povedala pani, že keď máme spoločný trvaly pobyt s ex, tak kľudne môže poberať, že to nemajú ako zistiť. Ale zase druhá nám povedala, ze im namatkovo vygeneruje čísla a podľa toho posielaju na kontroly do zamestnania a tam by bol problém. Musel by všetko vrátiť aj keď ti to dáva, ich nezaujíma žiaden tvoj súhlas.
na toto sa ja hladim trosku inak... ak nemozes DB poberat, ja nevidim dovod nechavat to statu.. je to take, ze "cista pomsta", ked nemozem mat ja, nech nema ani sused. Miesto korektnych vztahov, a napr. dohody, nech nieco detom kupi, zaplati kruzok a pod. treba to nechat na rozhadzanie v statnom rozpocte. Ak mas narok na db ty, tak si ho proste uplatni, ak bude na jedno deita dvakrat uplatneny, hned sa to bude riesit, je to dost casta vec, ze obaja rodicia si uplatnia DB a potom to riesia a vyziadaju spat ako neopravnene. Pripadne zle vypocitane v DP a ziada sa to spat.
ano rodic ktory pobera db by mal zit s dietatom (a nie trvaly pobyt to byt nemusi), ale fakt je ten ze vobec to namatkovo nekontroluju (robim dane a ucto a kym sa neriesi udanie,a lebo preverovanie kovli nejakej chybe, kontroly takmer vobec nechodia a uz vobec nie namatkovo... nekontroluje fs ani len podnikatelov, velmi malo, kdeze by riesila toto sama od seba). Napr bezne mame poberatelov kde dieta a matka iny tp, otec iny tp, byvaju vsetci spolu atd.. cize to ani nie je tak lahko "odkontrolovatelne".
@simca06022011 kontroly sa už ale vykonávajú každoročne, prvý krát za rok 2018. Robí sa za spolupráce ÚPSVaR a SP (ich registre) pre kompletizáciu údajov. Aj pre mňa to bola novinka kým mi neprišiel ex. príkaz na jedného zamestnanca poberajúceho DB neoprávnene pričom sme žiadnu kontrolu nemali a on polovicu dával ex partnerke.
https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...
Ja som mala zamestnanca,ktorý mi priznal všetko,že nežije s dieťaťom, že ex nepobera DB lebo nepracuje. Povedala som mu,že nárok nemá,,ale že si zodpovedá on za to,čo mi do žiadosti na RZD uvedie. Ja som krytá, on bude mat ked tak zle.Potom ho radšej nechcel 🤣
@alenah31 a to ich moekto mahlasil? Lebo casto tu citam ze rozidene mamicky co nerobia su rozidene s chlapom tsk chcu sby im ho daval
Lebo jemu nepatri..a ze urad na to nepride . Ked niekto napise ze to tak byt nemoze ze da muz jej tak sa rozculuju este
@slavomira236 zistovali sme, vsak obaja to nechapali, ona bola rada, ze jej polku dava - nenahlasil ich nikto. Jemu najskor prislo oznamenie z DU o vykonanej kontrole a zisteni nezrovnalosti a mal podat pisomne vyjadrenie. No kaslal na to az to dotiahol na exekuciu. Oni mali sud o zvereni dieti a urceni vyzivneho. V systeme to eviduju, riesila ich kuratela kedze detom pridelili koliznu. Aj PnD - na zaklade rozsudku sudu na UPSVaR zmenili - ako poberatela zaregistrovali ju ako ziadatela kedze o to bola sama poziadat. A potom sme to dohladali a zistili, ze od 2018 fakt zacala fin. sprava vykonavat kontroly, neslo o udanie. My ani nevieme ako je to vsetko navzajom poprepajane. Aj tak podla mna nemaju sancu odhalit vsetkych co to takto robia a ako pise simca06022011 - pokial ten DB rodic na to dieta aj minie a nekupuje za to chlast - tak nech to robia. Ja osobne by som to riziko nepodstupila.
Jed ste sa rozviedli v uctarni v práci ste si to mala prehlásiť hneď na seba
Samozrejme. Presne také prípady, môjho ex kolega poberal na 2 deti, deti boli súdom zverené matke. Ona poberať nemohla lebo bola na RD, poberal on, žena ho nahlásila na daňovom úrade a musel vracať.