Prosím kto môže založiť sporenie alebo otvoriť vkladnú knižku pre malé dieťa?
Len zákonný zástupca či aj niekto iný?
Lebo synova stará mama sa rozhodla že pôjde otvoriť sporenie alebo vkladnú knižku, kde mu bude šetriť..
Nie som proti len sa mi nepáči to že ona ide.. Ako keby som ja ako matka nič neznamenala.
my sme zakladali detom vkladne knižky ale asi len zákonny zastupca môže s rodnym listom dietata a ty ako zákonny zástupca budeš môct v ich mene s učtom manipulovať...
@0silvia0 jasné bolo by to všetko ok.. Ale mama nieje taká ako iné. A je to s ňou aj dosť ťažké.. A toto nieje prvý krát čo rozhoduje za mňa.. Ale to by som musela napísať všetko aby to každá pochopila..
Preto prosím nesudte ma pokiaľ nepoznáte detaily..
Neber to tak, ze ty nic neznamenas, stare mamy su na to, aby deti rozmaznavali. Tak zaloz aj ty a pre dieta to bude len vyhoda. 🙂 Ja osobne som menila a zakladala sporiace ucty, ked mal maly len 1 mesiac. Prisla ku mne financna poradkyna, povedala, kde je to najyvodnejsie, ja som si povedala, kolko chcem odkladat, podpisala papiere u mna doma a uz len vkladam peniaze. Ale zase ja jej verim. 🙂 Takze nie je to tak, ze len zakonny zastupca moze.
Založiť môže len zákonný zástupca s rodným listom. Babka môže posielať peniažky, ak jej dáte číslo sporenia
Ak je mama svojska, tak nech si zaklada co chce a setri co chce a komu chce. Ty si s muzom zaloz svoje sporenie pre dieta a mas vybavene, vobec sa mamou a jej tahmi nezaoberaj.
presne ako pise
@0silvia0 nech si babka otvori sporenie komu chce - ak moze otvorit pre dieta - co si nemyslim a nech mu tam spori kolko chce. Mozno chce zvlast sporenie, ktore bude iba od nej, aby aj ona vedela kolko odklada a potom to da dietatu ked vyrastie. ty mu kludne zaloz ine sporenie a odkladaj/prispievaj ako uznas za vhodne.
Odborný názor - sporenie, účet či akýkoľvek iný produkt na meno dieťaťa môže založiť iba zákonný zástupca, v tvojom prípade teda babka nie. V minulosti to možné bolo, že mohol vkladnú knižku založiť aj starý rodič, ale aj vtedy disponovať s peniazmi mohol len zákonný zástupca.
Laický názor - niektorí starí rodičia sa o svoje vnúčatá nezaujímajú vôbec, tvoja mama im chce sporiť z vlastných peňazí. Na mieste je skôr poďakovanie a nie výčitka. Rovnako tak môžeš ty založiť synovi sporenie, ak ide o to, že ona sporiť bude a ty nie.
Veď sa s ňou dohodni, založiš sporenie a nech posiela pravidelne ak mu chce šetriť.
Moji svokrovci takto chceli nášmu synovi, šli sme do banky, založili sme sporenie, resp takú poistku a pravidelne nám odchadzaju z úctu peniaze na jeho sporenie s tým, že polovicu dávame my a svokor dal trvaly prikaz tu ďalšiu polovicu na nás účet posiela každý mesiac.
Autorka, napriklad mojim rodicom taketo nieco v zivote nenapadlo, ze sporenie vnukom, takze by si mala fakt prehodnotit svoj postoj k celej tejto zalezitosti😉
Ďakujem dievčatá ale chcem odpoveď len na to kto môže založiť sporenie..
Moj postoj je taký ako si ona sama zaslúži. Bohužiaľ to ťažko pochopí niekto kto nás nepozná..
A co ti na tom vadi? Obmedzuje ta to v niecom? Mozno nechce, aby si s peniazmi disponovala ty. Neries to a tvoje dieta sa jej v dospelosti mozno podakuje, ked mu babka nieco nasetri.
my sme to riešili práve teraz (bolo to prianie mojich rodičov)....musela som zakladať účet ja ako zákonný zástupca, všetky papiere aj podpisy boli na mňa...peniažky tam ale posielajú starí rodičia 🙂...takže som im odovzdala aj kreditku aj prístupové heslá na IB...keby sa mi niečo prihodilo, tak sa k tým peniažkom bez problémov dostanú cez bankomat
Tak ako napísala ivkazba. Sporenie na meno dieťaťa len zákonný zástupca. Jeden z rodičov - ten druhý o tom nemusí spolurozhodovať. Ona ako babka môže založiť sporenie na svoje meno, sporiť si tam a nakoniec mu to dať. Ale nebude to oficiálne sporenie pre dieťa. Pred 10-15 rokmi to mohli aj starí rodičia, ale tiež nie v každej banke.
Oj,, ja by som sa len potešila, keby mojim deťom babky založili účet.
Stara mama nemoze zalozit tvojmu dietatu v banke nic. Moze si zalozit poistenie, alebo sporiaci ucet na seba a dieta tam uviest ako disponenta, ci cloveka, ktory podedi poistenie. A kedze je dieta neppnolete, spada to pod zakonneho zastupcu
Hoc kto moze otvoril a vkladat tam
@anka246 veď ja som nikde nenapísala že sa neteším.
Len som podotkla to že chce otvoriť sporenie na môjho syna bez toho aby sa ma nato aspoň opýtala..
A samozrejme viem že to bude aj tak zbytočne lebo to ju teraz len napadlo niečo z nudy a o chvíľu sa nato vykašle.
Mama je schizofrenicka na dôchodku..
Nepotrebujem aby sa dostala do nejakých problémov..
Neviem aké sú v bankách podmienky.
Ja som syna poistila v Allianze kde mu aj šetríme..
Ale náhodou si povie že už tam nechce dať a bude nejako zaviazana tak čo..
Teraz som jej vyplatila dlh ktorý mala.. len aby sa nedostala do problémov..
A u nej je veľká pravdepodobnosť že ju to o chvíľu omrzi
@lenuliatko84 nie, nemoze hocikto otvorit dietatu ucet. To moze len zakonny zastupca, co je rodic. Vkladat moze hocikto.
to si si ale sama vydedukovala, ze ako keby si ty ako matka nic neznamenala...
Babka chce zalozit dietatu sporenie, co tak brat to pozitivne a necitit sa ukrivdene? 😉