Ludia, je tu niekto, kto mi to vysvetli? dnes som volala s ekonomkou z byvalej prace (koncil mi hl.pracovny pomer na dobu urcitu, tak mi od 1.arila nepredlzili zmluvu). Bola som zamestnana od minuleho roka marca. A dnes mi ekonomka povedala, ze mi vraj bude vratena dan...ja som ani netusila, ze cosi take dostanem...nechcela som sa jej vypytovat, nemala cas...vysvetli mi to niekto, preco a za ake obdobie mi to ma byt vratene? Dakujem.
A to znamena co 🙂 teda pre mna...
@radkanika Ahoj, pravdepodobne ti zamestnávateľ stŕhal preddavky na daň a keďže si mala nízky príjem, tak ti táto daň bude vrátená. Musela si podpisovať žiadosť o ročné zúčtovanie dane, nepamätáš sa na to? A teš sa 🙂 Každá korunka sa zíde. PS: Nezabudni si odložiť potvrednie o príjme z tejto práce za rok 2013, na budúci rok ho budeš potrebovať, ak by si chcela opäť vrátiť dane.
dan za rok 2012. kazdy mesiac zamestnancovi idu preddavky na dan z prijmov. k marcu sa robi rocne zuctovanie ak zamestnanec nema ine prijmy, moze poziadat zamestnavatela, aby mu rocne zuctovanie urobil. a moze vzniknut preplatok alebo nedoplatok na dani. do urcitej vysky prijmu sa uplatnuje nezdanitelna cast zakladu dane a ked zamestnanec mal kolisave prijmy, alebo nerobil cely rok, tak mesacne sa uplatnuje 1/12, ale do rocneho zuctovania sa zahrna cele nezdanitelne minimum a vznika preplatok.
Ano, podpisovala som niekedy v januari cosi take..a to potvrdenie o prijme nemam, danove mi podaval zamestnavatel...ale myslim, ze ak by som on poziadala, nie je problem. Dakujem. Tie preddavky, to to asi nebude velka suma, ze?
@daturka1 Vies co ...SOM, lebo som prave vyprevadila von dverami asi 6 idiotov ktori sa ma prisli opytat ze co to maju na paske-rocne vyuctovanie ( maju cez 30r a robia tu uz nejaky rok) 😠 Jedno co ma vytaca do biela je ludska blbost, ked nieco podpisujem citam, ked nerozumiem sa pytam hned a nie ze zavesim takuto koninu na kona 🙂
@eeffka vidím, že nezúrim sama, niektorí sa to aj každý rok pýtajú 🙂)
@sarin ja to už neriešim takéto veci, napíšem im na nástenku, nech si prídu vypísať žiadosť o RZD do 15.2. a kto príde, ok, kto nie, jeho problém. Voľakedy som im to ja sprostá aj vypisovala, ich vlastné údaje, ale už ma to prešlo. Tento rok ma jeden vytočil do nepríčetnosti, že on si nevie vypísať, tak som na neho nahučala, že ak nevie ako sa volá kde býva a rodné číslo, ja nie som povinná mu to vypisovať. Tak, za dobrotu nič dobré nečakaj platí v tomto určite.
@monikahan77 no ja mam vsetko predpisane na tlacivach "len" podpis treba a manzelky dopisat ak maju na MD... ale to je jak vymetene nekedy..
@radkanika vratia ti dane cca nejakych 50€*2 (teda ak si nemala vysoko nadpriemerny prijem) a na dalsi rok ti vratia podla toho, ci sa este tento rok zamestnas. Vypytaj si potvrdenie o prijme 1-3/2013 budes ho potrebovat do dalsieho zamestnania k nasledujucemu zuctovaniu...
@sarin @eeffka ja mam na toto pdfko... taky mini dokument ohladom dane - odpocitatelne polozky, co mi na to treba -napiste si :P maju to na nastenke, kto si neda tu namahu to precitat ma smolu, nikomu nic nevysvetlujem a od nikoho nevypytujem nic.. na zaciatku roka poviem, ze idem robit zuctovanie, podpisu mi vyhlasenia a ked nedonesu doklady nebudu to tam mat zahrnute a mozu si robit danove este aj sami... to uz nie je moj problem ;)
To co ma skor rozculuje ze ludia polozia otazku BEZ toho aby skusili google, alebo pozriet vyplatnu pasku v tomto pripade a podobne... cize usetrit si namahu a dostat nepresne odpovede, pretoze nic presne sa tu povedat neda.. typ otazok "vela to asi nebude?" a podobne... ako v inych temach "a kolko budem platit/kolko mi vratia?" atd... su na to dokumenty a kalkulacky...
@simca06022011 no tak ja akoze sa snazim robotnikom pomoct, ale minule moj Ing. kolega sa rozculil ze chcem potvrdenie zo socialky a up o MD a rodicovskom prispevku,.. ,ze kvoli par supkam on nebude lietat jak sarkan,.. potom ked videl 500€ tak sa nestacil cudovat..tak som mu povedala, ze za takych "par supiek" niekto chodi cely mesiac do prace... Tento rok uz doniesol popredu 😀
@sarin :P
jaj baby ale hlavne ze od februara do marca sa ma chodia pytat ci uz tie peniaze pridu, a ked ich dosanu ta oci take 😕 , ze to co 😀
@eeffka a umenie vysvetliť som ešte nenašla na otázku, veď ale pred pár rokmi mi vracali stále aj 2000 aj 5000 korún, a teraz 5centov?? Nech sa idú do parlamentu opýtať, sakra vrr
@monikahan77 no to neviem ani muzovi vysvetlit 😀 on ze ked si jeho kolegovia robia sami zuctovanie vzdy im vracaju a ked im robia v robote tak 0,03 € ... Mu vravim sprav si sam vymysli si tam co to a vratia aj tebe ale ked ti to skontroluju a spokutuju tak na spolocny ucet zabudni 😀
@monikahan77 pozri na to je jedina odpoved, vracali 2000-5000 ale museli mat na to zaplatene preddavky, alebo nejaky dovod preco to platil stat, resp. odpustil... odpocitatelne polozky su az na tu co bola na poistenie (12000 z DZ) rovnake... cize bud mali zle vypocitane preddavky a odviedli viac, alebo nic :P v parlamente by nic neporiesili tiez :P mne zamestancom vsetkym vysli preplatky na nulu... ked robim danove priznania samostatne (mimo miezd) tak vychadzaju preplatky - kvoli ostatnym prijmom, proviziam z poistiek a podobne ;)
hehe ja mam taky blbovzdorny mejl ( teda som si myslela, lebo mame 60% robosov) a tam doslova: mas manzelku, chod na bod 4, nemas / nestaraj sa.... a kazdy rok to iste..... OMG mam 160ludi a ked pride len 1% mam vyssi tlak
@simca06022011
@eeffka veď to, že je to také individuálne, napr. jeden rok si neuplatnil daň.bonus na dieťa, ktoré sa mu vtedy narodilo, tak jasné, v RZD mal preplatok, keď som mu to dodatočne jednorázovo vyplatila, teraz príde, že prečo minulý rok nemal a teraz má, veď zarába skoro rovnako, no ja to mám mať v hlave alebo čo, že komu akú položku sme doplatili. Alebo jeden rok má PN-ky a druhý rok nie, tiež sa vráti daň, keď nemá každý mesiac príjem a teda neuplatní nezdan.položku na každý jeden príjem. Tak na toto ja zúrim a ešte keď som aj počula, ako mi poza chrbát vraví, že ani mi to vysvetliť nevedela, že prečo, tak nenaserte sa 🙂)
@sarin veľa ľudí nemá uplatnený daň.bonus mesačne, hlavne tí, čo majú aj živnosť, možno si uplatnia a ten tvoj by tiež chcel,ale nerozumie tomu 🙂 aj môj je taký do daní múdry, ako rádio, tiež ma jeduje 🙂
@radkanika urobila ti ročné zúčtovanie dane za rok 2012