Kto financuje SND?

6. mar 2024

vcera sme boli na hre KOCURKOVO v SND v polovici sme sa zdvihli a odisli, za 30 rokov navstev divadiel som neodisla z divadla uprostred hry. Citim sa podvedena, oklamana, urazena ale najviac ma hneva ak toto financuje stat z mojich dani. Az potom doma som si nasla clanok v 4 novinach na tento zvlastny paskvil, za ktory by sa Samo Chalupka obracal v hrobe, s deisaitkami nahnevanych nazorov podvedenych divakov, neviem ci bol reziser zhuleny zdrogovany...sme VS vzdelani ludia snazili sme sa pochopit, vzdali sme to....ked som odchazdala spytala som sa uvadzacky ci k tomu nerozdavaju marihuanu, lebo iba zhuleny clovek by to mohl pochopit...Videli ste niekto tuto hru?

ibatanecnica
6. mar 2024

ja som preto prestala chodiť do divadla. Niektoré predstavenia sa ozaj nedajú. A kto to financuje? Keď si predstavíš ako teraz tí naši ,,umelci,, vykrikujú po námestiach a koho podporujú, ja sa ani nečudujem, že to ide týmto smerom - ,,pokrokovým,. Úroveň žiadna. Je mi ľúto, že si zbytočne vyhodila peniaze a míňala čas niečím, čo nestojí za to.

autor
6. mar 2024

@ibatanecnica nie len to ...tri hodiny v aute...clovek si chel spravit kulturny vecer s manzelom....zazila som aj priemerne aj nudne aj trapne divadla....nikdy sme neodisli....toto ma fakt ako divaka urazilo, ako ked idete na dovolenku zaplatite 5 hviezdu a dostanete chatku s hmyzom a na jedenie zbytky z predosleho dna...proste fakt ma to nahnevalo, akoby si reziser robil sam nejaku zaverecnu pracu, pohrajkal sa vo svojej hlave...ale preco to preodstrel nam divakom ktori nevedelei do coho idu...otrasne...co sa tam deje..

ddaassuullaa
6. mar 2024

...skoda, ze ti nevadi, kto finacuje - teda my a niektori zial aj dost🙈🤐 - mafiu vo vlade.
Ako vysokoskolsky vzdelana osoba si vies na par klikov dohladat odpoved na svoju otazku - SND je prispevkova organizacia a pravnicka osoba statu. Z toho vyplyva, ze je napojena na rozpocet formou prispevkov prostrednictvom MK SR. Hospodari samostatne a okrem castu zdrojov prijmu z rozpoctu je aj zarobkovo cinna(e). Na rozdiel od mafie....
Voci darmozracom vo vlade a parlamente zial nemame ziadny prostriedok, ako im dat pocitit, ze robia a stoja za 💩. V SND ta moznost je - ked ludia nebudu kupovat listky, predstavenie bude nerentabilne a pojde do utlmu. Spatna vazba od nas...skusim neplatit dane? Asi nemusim pokracovat....😥

gir
6. mar 2024

Keď dokázali dať Hviezdoslavovi dúhovu vlajku okolo krku,tak sa čuduješ? Je mi ľúto, že namiesto kultúrneho večera ťa čakalo také sklamanie.

ibatanecnica
6. mar 2024

@ddaassuullaa ale niekde treba začať. Tiež sa mi nepáči zloženie vlády, ale väčšina si ju zvolila.
To inak nedokážem ovplyvniť. Ale to, či pôjdem do divadla a budem podporovať takúto kultúru, to áno.

ddaassuullaa
6. mar 2024

@ibatanecnica podotknem, ze to je tupy zlepenec. Smedo-hlad.....kde Hlad vykrikoval, ze nikdy nepojde do vlady so Smedom🤐 podraz na volica a toto je vysledok. Lebo Podrztaska....

babababka
6. mar 2024

@ddaassuullaa Ide o kultúru nie o politiku.

ibatanecnica
6. mar 2024

@ddaassuullaa mne to písať nemusíš, ja som nevolila nikoho z nich. Ale predpokladám, že dlho to nevydrží

dadis
6. mar 2024

@ibatanecnica Na akych predstaveniach v SND si bola?

dadis
6. mar 2024

@gir A preco nie?

annm81
6. mar 2024

Niekomu sa páči to, niekomu ono - umenie je jednoducho také. A vždy také bolo. Prečo si si kritiku prečítala až po návšteve divadla a nie pred kúpou lístka? Ušetrila by si si peniaze, cestu aj sklamanie.

dadis
6. mar 2024

Mozno si obcas staci precitat o predstaveni viac a jie bezhlavo kupovat https://dennikn.sk/3224139/kocurkovo-kazdy-pred...

ddaassuullaa
6. mar 2024

@ibatanecnica duuuuuuuufam🙏

hefo
6. mar 2024

@ddaassuullaa Lenže keď je väčsina financovania divadla z daní, tak k tej nerentabilnosti ani nemusí prísť, aj keby nikto nechodil. Problém dnešného umenia (a často "umenia") je v tom, že nie vždy ide až tak o kvalitu, ale skôr o to, kto koho kde pozná, aby zabezpečil uvedenie svojho diela v štátom financovaných inštitúciách.

banderaska29
6. mar 2024

https://kultura.pravda.sk/divadlo/clanok/656098...

ahoj, ja len teda malá recenzia 🙂 kocúrkovo je opakovane využívaný koncept divadelnej,ale aj filmovej predlohy, tentokrát to režisér poňal grotesknejšie, to áno. nie je to pre každého diváka a tak je to v poriadku. odporúčam ti vyberať si hry podľa svojich preferencií, prejsť si recenzie, nájst a napasovať si takú hru, ktorá bude zážitkom. ani mne sa všetky hry nepáčia, ale napríklad Bál je fantastický, taktiež "Deti", Láskavé Bohyne, Pred Západom slnka, Vojna a mier, škoda že uz nehrajú Apartmán v hoteli Bristol. dúfam, že nabudúce budeš mať lepší zážitok 🙂

ibatanecnica
6. mar 2024

@dadis v SND som už dávno nebola, naposledy som bola v DAB na predstavenie Meno a to bolo moje posledné predstavenie. Vtedy som sa rozhodla, že dosť.

banderaska29
6. mar 2024

teda, pardon. apartmán v hoteli Bristol sa ešte stále hrá 🙂 a ten odporúčam všetkymi 10 timi

dadis
6. mar 2024

@ibatanecnica Preco si teda otvaras usta na umelcov, ked nemas prehlad? V SND som videla viacero predstaveni, pre mna to je top divadelna institucia..

autor
6. mar 2024

@annm81 listky kupene januar premiera februar moja navsteva marec....ani vo sne ma nenapadlo na KOCURKOVO citat kritiku...co sa tam da pos.at??? Ale ano odteraz ziadne nakupy podla nazvov a obsahu ale budem musiet cakat na "kritiku" ktora bola mimochodom od divad. kritikov na mile vzdialena od kritiky kupujuceho divaka...ze by zili v svojej "prehulenej" bubline?

autor
6. mar 2024

@ddaassuullaa no cize ide tam nieco z mojich dani ako som si pamatala...

autor
6. mar 2024

@dadis detto

milanemila
6. mar 2024

@dadis suhlasim, najvacsi expert je vzdy ten, kt videl SND iba zvonka po ceste z mekaca v eurovei 🙈
Ani ja som z kazdej hry nebola vzdy uzasnuta, ale o tom je umenie, je to vec vkusu a nikdy sa nic nepaci vsetkym 🤷🏼‍♀️
A teda ked sa tu uz vytahuje, ze SND zije z dani, tak 100x radsej budem ak moje dane pojdu na SND ako na podvodnicky a lenive buchty s fiktivnymi max materskymi a 6r rodicakmi, lebo ma dieta ekzem a to je teda uplne ina suma rocne ako rozpocet MK na SND.

ibatanecnica
6. mar 2024

@dadis ja som písala všeobecne o divadle , kedysi som chodievala pravidelne, videla som kvantum predstavení a nepamätám si už názvy všetkých. Ale to neznamená, že všetky boli zlé alebo dobré. Ale viac predstavení ma sklamalo, tak som prestala chodiť do divadiel.
A umelec sa prezentuje nielen na predstavení ale aj mimo neho. A keď vidím mnohých a počúvam čo hovoria, .........Aj divák má právo selektovať, čo sa mu páči a čo nie a mať svoj názor.

autor
6. mar 2024

@hefo presne tak....kazdym rokom chodime zo snd viac a viac sklamani, ale vzdy sme si povedali, ze ok je ot o chuti...ale tam asi nebude pes zakopany

milanemila
6. mar 2024

No podla teba autorka su vsetci “prehuleni”, podla mna si ty zas obmedzena 🤷🏼‍♀️

autor
6. mar 2024

@banderaska29 dakujem pekne...ja uz hlavne nechcem byt v takom soku ze musim z divadla odist...a manzel???Clovek, ktoremu velmi zlaezi na tom aby dodrzal spolocenske dekorum...(co ludia povedia) sa zdvihol prvy a doslovne vyrazil dvere....az uvadzacka dobehla, ze co sa deje..

autor
6. mar 2024

@ibatanecnica spravne

ddaassuullaa
6. mar 2024

@hefo ciastocne suhlasim, uplne s tou poslednou caatou tvojho prispevku. Pohlad na spracovanie sa moze lisit, niekomu sa paci, niekomu nie - neodhadne reakciu? Netusim, nie som umelec a viem akurat zhodnotit, ci sa mi nieco paci alebo nie🤷‍♀️. Mozno si vsetko najde tu svoju cielovu skupinu? Kym.idem do divadla, preleziem aj recenzie a hlavne sa asi pytam.

autor
6. mar 2024

@milanemila mas pravo na svoj nazor 🙂

annm81
6. mar 2024

@hefo Takéto úvodzovky pre dnešné umenie sa dávali v minulosti aj ľuďom ako John Keats, Vincent van Gogh, Johannes Vermeer, Paul Cézanne, Charles Bukowski, Claude Monet... Na druhej strane sú umelci, čo boli vo svojich dobách vysoko cenení a dokonca sú všeobecne populárni aj dnes a pritom sú brutálne preceňovaní, napr. Shakespeare alebo Mozart.