Kto by mal zaplatiť - investovať do domu?

4. sep 2024

Ahojte, som vlastničkou jedného staršieho domu. V tom dome ma doživotne právo bývania moja teta.
Ona tam byva roky, platí si energie. Ja platím poistky, revízie, dávam kosiť pozemok, dala som urobiť plot atď. Chodím tam veľmi zriedkavo, v budúcnosti tam neplánujem bývať. Možno na chatu by mi ostal.
Ja som mala v dome plynový kotol, teraz sa pokazil a opraviť sa nedá. Nový stojí cez 3000eur, na čo ja nemám financie a ani teta. Pôžičku si nechce zobrať naň a ja som na tom dosť finančné zle. Ja v dome nepotrebujem kúriť a neplánujem do neho investovať. Čo si myslíte, kto by mal po správnosti kúpiť novy kotol? Ja, ako vlastníčka, čo tam nebýva, alebo teta, ktorá užíva dom?
Ak sa nebude kúriť v dome kotlom, môže zamrznut voda v kúpeľni? Teta rozmýšľa, že bude kúriť elektrickými ohrievacmi v zime. Vďaka

alickapusinka
4. sep 2024

Tak kotol by si mala TY ako vlastnička.Teta tam nemá nič žiadne právno k nehnuteľnosti len tam dožiť a píšeš že platí nájom.Ohrievačom sa dá kúriť elektrickým ale ako bude zohrievať teplu vodu bojler.No ak zamrzne a praskne potrubie tak dalšie peniaze.

30katrusa40
4. sep 2024

@alickapusinka aký nájom ? Energie si musí platiť keď ich spotrebováva.

doriiis
4. sep 2024

Skôr je otázka,že keď sa nekúpi kotol,tak čím sa bude voda zohrievať.

katica06
4. sep 2024

Áno môžu rozmrnút vodovodné rúry v kúpeľni v kuchyni ak máte radiátory môžu sa aj tie.
Na čo by vlastne teta investovala do cudzej nehnuteľnosti?

autor
4. sep 2024

@alickapusinka neplatí nájom, za roky mi nedala ani 1 euro a za ten čas dosť schatrala, zničila interiér domu

hendikep
4. sep 2024

@katica06 naco by investovala do cudzej nehnutelnosti? mozno preto ze tam byva a inu nema? naco ma do toho investovat autorka, ak tam byvat neplanuje? a teda v zime kotol nepotrebuje?

a co tak zlozit sa pol na pol?

autor
4. sep 2024

@doriiis prietokovy ohrievac má

zmrzlinka2021
4. sep 2024

Ty ako vlastnícka. Je to tvoj dom

luccija
4. sep 2024

Tak ako ste sa dohodli na nákladoch toto je asi vec na ktorú človek nemyslí.Ak by to malo byť fér, tak pol na pol.Ale takto sa môže pokaziť spotrebič atď..a čo ďalej?
Ak bude kúriť ohrievačom to je žrút elektriky...ona nemá deti?je to na LV tvoje tak asi očakáva, že to budeš platiť ty, alebo sa ti nasťahuje domov.
Píšeš, že platí energie, tak to berieme ako nájom...

zuzap33
4. sep 2024

To poznam. Tak mi dom znicil bezdetny stryko, ktory mal 1/12 a pravo byvania. Platil si energie a ja poistku, kosenie, dan. Neopravovali sme NIC, vynasali stale odpadky, ktore rokmi hromadil. Nakoniec musel odist do DSS, lebo nemal cim platit energie. Neries to a zbytocne neinvestuj. Ona si to nevazi a ty to mas platit?

doriiis
4. sep 2024

Toto som našla:

Náklady spojené s užívaním nehnuteľnosti
V súvislosti s právom doživotného užívania nehnuteľnosti v prospech oprávnenej osoby vzniká aj otázka ako budú delené náklady spojené s užívaním danej nehnuteľnosti.

Pokiaľ sa strany nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania.

Samozrejme zmluvné strany sa vedia dohodnúť, že oprávnený z vecného bremena nemusí znášať žiadne náklady na užívanie nehnuteľnosti.

alickapusinka
4. sep 2024

@30katrusa40 no tak energie.

katica06
4. sep 2024

@hendikep no veď potom načo dala spraviť plot a načo dáva pozemok kosiť

zuzap33
4. sep 2024

@luccija najom by bol, ak by mali medzi sebou najomnu zmluvu a teta by jej platila realny najom.

autor
4. sep 2024

@luccija ja som mala ten dom asi 7 rokov odpojený od všetkého, spustenu vodu a jeho prevádzka ma nestala nič. Potom sa rozhodla teta nasťahovať, keďže ju nechal manžel. Energie si platí, keďže tam chce bývať.
Ale ja v podstate by som prišla o viac ako 3000eur za to, ze ona tam chce byť. Aj ten kotol zničila za roky ona, keďže ho užívala.

alickapusinka
4. sep 2024

no tak ale kúpuje vlastnik nehnuteľnosti.A nemôže teta ísť do DD alebo penzionu.

zuzap33
4. sep 2024

Ak nie je spoluvlastnicka, nemala si ju tam pustit byvat. Uplietla si si na seba bic. Tak jej oznam, nech sa vystahuje

hendikep
4. sep 2024

@katica06 podla mna lebo to nechce nechat schatrat, a rozhodla sa ze tolko investuje … ale ked vyslovene nema na kotol za 3000€ ma sa zadlzit len aby jej teta mala teplo ked sama teta s tym vela robit neplanuje? 🤔

biba_18
4. sep 2024

@zuzap33 píše že teta má právo dožitia…

autor
4. sep 2024

@zuzap33 mne nevadí, že tam byva. Nech je tam kľudne dokedy chce, zrejme do konca života. Len nevidím dôvod, aby som ja znášala náklady na jej bývanie.

autor
4. sep 2024

@katica06 plot som dala spraviť kvôli susedom a už roky dozadu, keď tam ešte nebývala. Uvažovala som, že by sme tam išli bývať s rodinou. Ale už máme iné svoje bývanie, ktoré musíme splácať.

hendikep
4. sep 2024

preco si jej vlastne dala dozivotne pravo byvania? 😕

autor
4. sep 2024

@alickapusinka nechcem ju posieľať do penziona. Mne nevadí, že je tam

biba_18
4. sep 2024

ako písala doriis - pokiaľ to nemáte zmluvne ošetrené, mala by to znášať ona… ale asi je na vašej dohode, ako bude riešiť kúrenie…

autor
4. sep 2024

@hendikep to právo dostala ešte vtedy, keď som nebola majiteľkou domu ja.

bg92
4. sep 2024

Ak to uziva vylucne ona mala by si kotol uhradit ona

zalka
4. sep 2024

autorka, skús navrhnúť tete aby popremýšlala nad elektrokotlom je lacnejší ako plynový https://www.obchod-vtp.sk/protherm-ray-9ke-zave...

beata_k
4. sep 2024

Kolko ziskas z predaja domu?

marca12
4. sep 2024

Vies si predstavit fakturu za elektiku po tom,co bude kurit elektrickym ohrievavom? Radsej kup ten kotol. Pozri na bazosi, predavaju sa za zlomok ceny. Mala by ona kupit kotol,ked dom uziva ona. Alebo sa dohodnute,ze to zaplatite na polovicu.

katica06
4. sep 2024

@hendikep bude lepšie keď jej rozmrznú komplet rúry vodovodného potrubia? Teta ak má málo peňazí pravdepodobne nebude vládať platíť kúrenie elektrickými ohrievačmi. Možno by začala kúriť v nejakej priecke. Može vzniknúť požiar, ak nebude kúriť môže tam chúďa zamrznúť,
Stalo by za úvahu ak je teta dôchodkyňa či by jej nebolo lepšie v nejakom zariadení a autorka by mohla predať dom ktorý nechce užívať ani udržiavať