Kto aktuálne nakupujete nehnuteľnosť?

katka533
3. mar 2023

Kto aktuálne nakupujete nehnuteľnosť? Čakáte, tlačíte cenu dolu? Úroky uzt stúpli,ale ceny sú stále vysoko ako predtým a aj nové inzeráty opakujú také strašné ceny. Potrebujem kúpiť do leta, myslíte, že to klesne? Ďakujem

lucka_ke
3. mar 2023

u nás klesajú (Košice)

katka533
autor
3. mar 2023

@lucka_ke o koľko asi? Lebo , čo pozerám ceny inzeráty z minulého alebo predminulého roku, je to o 30000 lacnejšie ako teraz. ( Trnava)

katkaseiner
3. mar 2023

ono ci ti povieme ze klesne alebo nie... ktovie...
Mna caka zmena fixacie (mam do decembra) a teda tiez sa obavam... hoci teda ja uz nehnutelnost mam ale nie je mi jedno kolko ma bude stat splatka...
Prepocitavali sme to s muzom este okolo oktobra vlani... radsej vyuzijeme do decembra 0.89% a dame co najvyssiu extra splatku a potom zbytok uz nejak zaklincujeme...
Keby sme zobrali vyssi urok (samozrejme nizsi ako je aktualne teraz okolo 3-4 %) tak nas to vyjde o dost drahsie.

anesim
3. mar 2023

@katka533 aj v tt lacneju tie byty, hlavne starsie. Akurat sme sa v pracii bavili ,a kolegyna znamu realitacku, a vravela jej, ze tie starsie byty idu cenou dole, aj ked je pravda, ze tie ceny su stale vysoke

katka533
autor
3. mar 2023

@anesim no to by som potrebovala vediet, od niekoho, kto v tom pracuje, ako to je s trhom, ci ludia kupuju, alebo nie.

panonia
3. mar 2023

No ja chcem predať starý dom s pozemkom a asi budem musieť s cenou dole, mam pocit že už nie je taky veľký záujem.

hankab
3. mar 2023

@katka533 my kupujeme starsi prerobeny dom, hladali sme viac ako polroka kvoli cene. Ceny klesli iba na prezenych nehnutelnostiach, ktore sa dlhodobo nepredavaju, take schopnejsie nehnutelnosti si drzia cenu aj napriek vysokym urokom.

jaroslav81
3. mar 2023

Klesajú, ale pomaly... A klesať budú minimálne celý rok 2023, možno aj 2024...pokiaľ budú rásť sadzby, budú klesať ceny...

riamia91
3. mar 2023

Klesajú veru, iste to nebude hneď extrémne a výrazné, ale klesajú. Dnes vravela známa, že klesajú aj ceny stavebného materiálu. Keď sa informovali pred mesiacom, tak 1 tehla /neviem typ presne/ pred mesiacom cez 7eur, včera ponad 4eurá. Je to priamoúmerné... klesá jedno, zákonite aj druhé. Ak nemáte nič vybraté, ešte by som zo 2m počkala, ale zas ak sa vám niečo páči... aby vám to potom niekto nevyfúkol.

tani777
3. mar 2023

My akurat predavame byt,minuly rok by sme zan pytali 30 000 viac ako teraz..realitak hovoril,ze ceny idu dole,ale najviac vo velkych mestach,v tych mensich este stale stoja

hopsadobrandejsa
3. mar 2023

Ja keby som bral hypo teraz tak by to bolo o 100 eur mesacne viac na mesiac. Chvalabohu mam fixaciu este na najblizsie 3 roky.

S tymi starsimi bytmi, to je take obojstranne kladivo. Na jednej strane kupis lacnejsie kvoli povodnemu stavu, na druhej strane vela neusetris pretoze material aj cena prace sli hore.

Ak clovek musi kupovat, pomoci niet.....tomu rozumiem. Tie podmienky su tak ci onak skor nevyhodne.

It is what it is 🤷🏻

elmivelmi
4. mar 2023

@katka533 ja tiez onzeram byty.Mne sa zda ze v Pezinku ieco zlacnelo,minimalne tie nove co idu na teh nie su tak drahe,ale nieje to nic take ze by som hned sla.Okrem toho tie byty niektoree,v otrasnom stave,neprerobene a drahe.Aspon kebyze su take ze sa tam vies hned nastahovat v standard stave ale nie komunisticke byty po babke za nehoraznu sumu.

katka533
autor
4. mar 2023

@elmivelmi no ved prave, taki su najhorsi, co zdedili po babke. Lebo kolko krat je este umakartove jadro.

@hopsadobrandejsa to s tym pocitam pri prerabke, ale oni sa tvaria este, ze je to super vlastne ten povodny stav a o 20000 nie su lacnejsie, kolko do tej prerabky dam

juro375
4. mar 2023

Ja tiez zvazujem kupu bytu a budem cakat minimalne do leta ak nie dlhsie. Lebo tie predajne ceny uz klesi o cca 15-20% a aj klesat budu kedze urokove sadzby na hypo sli hore kvoli ECB a este pojdu hore cca 1,5% tie uroky a tym padom ceny bytov pojdu nizsie este. Len na porovnanie pred rokom by mi dali z banky urcitu sumu penazi pri 1% urokovych sadzbach a teraz pri 4% by mi dali o 26% menej penazi pri rovnakom prijme mesacnom. Cize ludia dostanu menej penazi od banky o 26% a tie drahe byty ktore sa inzeruju na nete nikto nebude moct kupit uz.

aduskatt
4. mar 2023

Ako kde, ja pracujem s realitami, niekde výrazne klesajú, niekde stoja...záleží od stavu aj lokality

juro375
4. mar 2023

@aduskatt tie ktoré výazne klesajú sa aj reálne predajú, ale tie ktoré stoja sa za tú vysokú cenu z pred roka nepredajú a časom keď si to predavajúci uvedomia, tak pôjdu s cenou dolu ak ho budú chcieť naozaj predať. Lebo ľudia už dostanú o nejakých 25% menej penazí z banky, takže si nemôžu dovoliť kúpiť byt za tie vysoké ceny aké boli pred rokom.

aduskatt
4. mar 2023

@juro375 mne to nemusíš vysvetlovať🙂 a aktuálne dokonca dostávajú menej ako o tých 25% a bude to ešte horšie

juro375
4. mar 2023

@aduskatt hej je mi jasné, že Vám nemusím. To som chcel všeobecne napísať pre všetkých.. ten kto má hotovosť je lepšie počkať podľa mňa.

kikiballa
4. mar 2023

@katka533 ideš kupovať v hotovosti?

katka533
autor
4. mar 2023

@kikiballa hotovost mam tych 30 percent

katka533
autor
4. mar 2023

@aduskatt v trnave

katka533
autor
4. mar 2023

@juro375 tiež rozmyslame pockat par mesiacov, alebo oslovim byty, co sme pozerali, ale vsetci sa tvaria, ze je to ok ( rekonštrukcia 10 rokov stara, ale teda ze zrekonštruovaný ,haha no a cena 155000 3 izbovy)

aduskatt
4. mar 2023

@katka533 V Trnave sa v niektorých lokalitách držia, v niektorých išli trochu dole.... 155 3-ozb v Trnave zrekonštruovaný je utópia momentálne. Ak teda nechceš niekde v okrajových štvrtiach, kde dokopy nič nie je. Vo vychytených častiach sa ceny zrekonštruovaných pohybujú od 170tis za 3-izb byt

duunlo
4. mar 2023

Otazne je ci sa inzerovane byty aj za tie ceny realne predaju. Inzerovat sa moze napr. za 155k€ a realne sa preda za 130k€, ale ty si podla inzeratu videla ze byt stal 155k€.

katka533
autor
4. mar 2023

@aduskatt no za 170000 teda to fakt nemozem kupit..myslim skor v tych okrajovych. Neviem, ci su tie ceny fakt prehnane, konkretne napr na prednadrazi su take ceny. Ake boli pred tými nikzkymi urokmi, neviete?

katka533
autor
4. mar 2023

@duunlo ano, to tiez uvazujeme zjednavat. Len všetci.sa tvária,ze v pohode, take su ceny a to este treba rekonštrukciu.

aduskatt
4. mar 2023

@katka533 za 130000 tak na Goliana,. na prednádraží v tejto cene 2-izb, alebo taký, kde treba naozaj ešte rekonštrukciu

aduskatt
4. mar 2023

@katka533 v decembri sa predal 3izb na Družbe za 184tis

katka533
autor
4. mar 2023

@aduskatt 150000 myslim

zuzudrnda
4. mar 2023

@katka533 čo som čítala,klesajú staré byty a panelaky