Dobrý deň dievčatá, potrebovala by som jednu radu, V kooperative som poistená 5 rokov, od 17.11.2017-31.01.2018 som bola dočasne práceneschopná z dôsledku pracovného úrazu. Dneska som išla zaniesť papiere do poisťovne, a tam mi povedala, že nevie či mi to vyplatia, lebo som mala úraz, a neprišla som o žiadny príjem kedže mi SP prepláca do výšky môjho príjmu. Môže to takto byť, lebo podľa mňa je to riadna blbosť.
Jasne, ze ti nic nepvyplatia, Kooperativa urcite 😂 Radsej si si tie peniaze mala odkladat, co im tam pchas
@belllinka no som sama zvedavá ako sa to porieši. Lebo to čo mi povedala, nedáva zmysel, a čítala som to celé a nič také tam nespomínajú . Ale nedám sa .
@zabinka8660 zober si pekne zmluvu do ruky a čítaj riadok po riadku...máš tam zahrnuté úrazy? máš tam zahrnuté pn? ak áno od kolkého dna?
toto všetko ak v zmluve je,oni ti musia vyplatiť adekvárnu čiastku..toto nemá so SP nič spoločné,kedže tá platí od tuším 10dňa pn...čo ma ona s úrazmi?
No skôr to vyzerá, že poisťovňa nechce platiť. Ak máš poistený úraz, nemá ich čo zaujímať, že je pracovný a dostaneš peniaze zo SP. Ty si platíš toto poistenie dobrovoľne a zo svojich peňazí. Takže ak máš poistený úraz a následnú PN, tak tie peniaze máš dostať. Iné by bolo ak by si ho zavinila pod vplyvom alkoholu alebo drog. A fakt ,nedaj sa.
@zabinka8660 a kedže sa jedná o pracovný úraz a nie tvojou vinou,mal by ti aj zamestnávateľ zaplatiť určitú čiastku
@japanka Ďakujem pekne. Čítala som to celé, a je tam uvedené , že to vypláca v prípade choroby alebo úrazu. Není tam definované pracovný úraz, a je to komerčné pripoistenie, tak si myslím , že ich nemá čo zaujímať, čo ja dostanem od socky. Od zamestnávateľa neviem či niečo dostanem, nemám s tým skusenosti. nemocenské a úrazové mi vypláca socka, a toto posledné , čo sa týka bodového hodnotenia mi tiež socka. Takže neviem ☹
@zabinka8660 v zmluve sa nedefinuje pracovný alebo iný úraz...proste úraz ako taký..a je jasne definovaný rozpis úraz čoho,je to v prílohe..napr.noha( zlomenina,úraz členka,kolena,atd atd...a presné % z poistnej sumy) ak tam nieje definovaná časť tela,ktorej si utrpela úraz,tak na to nárok nemáš..
poviem príklad..dcéra si rozbila čelo,,v zmluve boa poistná hlava,temeno,oči,obočie,nos atd atd...ale čelo nie...smola..
@dominika6 pozriem sa na to presne 😀
@zabinka8660 preto netreba nadávať na poisťovne...ale na neznalosť..
Problém môže byť aj v tom, že začiatok PN-ky musíš písomne oznámiť poisťovni a potom aj jej ukončenie a niektoré (neviem či všetky) trvajú aj na tom aby človek dokladoval každý mesiac ked prechádza z mesiaca do nového mesiaca. Môj muž má síce inú poisťovňu, pn-ku si nahlásil do poisťovne deň po jej ukončení a už mu to neuznali. Síce bol doma len mesiac ale nahnevalo nás to riadne. A zvlášť kvôli tomu, že som vtedy robila v poistovni a vôbec nás to pri školeniach neučili.
@dominika6 ale veď ja som na nich ani nenadávala 😀 len som napísala ,, že mi to príde ako blbosť 😀
@japanka Dobrý deň, pani Jana,
pani v Kooperatíve vám podala správnu informáciu. Poistenie dennej dávky počas PN je poistením, ktoré dopĺňa nemocenskú dávku zo Sociálnej poisťovne max. do výšky príjmu. Ide tu o náhradu príjmu. Vyplatením úrazového príplatku vám de facto Sociálna poisťovňa navýšili nemocenskú dávku až na výšku vášho príjmu. Ak by vám Kooperatíva vyplatila dennú dávku aj z poistenia PN, mali by ste tak vyšší príjem počas PN, ako je váš príjem zo zamestnania. Z pohľadu zákona by sa mohlo jednať o bezdôvodné obohatenie.
To mi odpísal nejaký právnik
záleží aké pripoistenia máš v tej poistke... keď tam máš PN (čo je dost drahé ja to napríklad nemám) tak by ti to mali preplatiť. nechcem ťa každopádne strašiť ale práve kooperativa bude robiť všetko preto aby sa nevyplácalo... 🤐🙏