Neviete náhodou ako to je? Prišiel nám účet rovno od exekútora takmer 600e. Nikdy pred tým nám neprišlo žiadne upozornenie. Ok, chápem, že sú povinné. Ale nevedeli upozorniť skôr? To je ak dobre rátam spolu za 10r? Sme povinní uhradiť celú sumu? Nie je zákon, že len za nejakých posledných par rokov - 5?
Ďakujem vopred za každú radu a skúsenosť.
len ak vam doslo od exekutora 600 eur, to moze byt kludne iba za par rokov a zvysok su poplatky, penale apod...
Zakry osobné údaje a zdieľaj dokument tu alebo môžeš anonymne požiadať o názor a radu cez moderátora v skupine Právne poradenstvo.
A tebe nebolo cudne ze elektrika u vas veselo frci a koncesionarske si nikto nepyta?10.rokov?fakt nic?je to Tvoja povinnost ich zaplatit hned ako sa zazmluvnis s elektrarnou na odberne miesto.. oni vedia preco sa skor neozvu..takto krasne zarobia na penaloch
@saxana000 elektriku platíme. Platíme aj internet. Nie nebolo mi podozrivé. Podozrivé mi je to, že nikdy nikto za tých 10r nás neupozornil, že existuje niečo ako koncesionárske poplatky.
@zuzana9415 no nezaplatím to cele. Radila som sa s právnikom. Žiadať môžu len za posledné 3 roky.
tak si zisti koľko je to za 3roky...len nielen sumy ale aj penále.....
Keď sa to rieši ešte cez RTVS, tak je potrebné najskôr podať námietku premlčania a až po jej uznaní a vystavení nového výmeru zaplatiť. V opačnom prípade zaplatená suma bude priradená ku najstarším predpisom a posledné tri roky bude treba ešte zaplatiť.
Nikto vás neupozornil že existujú niečo ako koncesionárske poplatky? To myslíš vážne? 😀
Neplat to cele, nam prislo v 2020 platit takmer 500€, odvolala som sa, zaplatila nejakych 160… ako nech sa ba mna nikto nehneva TV stanice nemame, radio sa tiez neda pocuvat, preco by som mala platit 5€ mesacne vypalne RTVS?
@kris_tin257 smrteľne vážne
RTVS nevie ze mate elektricku pripojku.To je novostavba?
Nam prislo z RTVs upiemienka za 3r ci ako robila som s tym na poste len podmienky som az tak.neovladala...tiez nam uctovali od datumu kedy sme sa prihlásili na odberne miesto(v tom case len prázdny pozemok stavali sme dom) a odmietla som platit poplatky ked tam nebývam atd..takze ak mate dom novostavbu tak od kolaudácie sa plati takze nam znizili sumu.....skuske si vytelefonovat aj ked tazko som nasla cislo na google a oni vam viac poradia ;)
@niekto2hy no taka 10r novostavba.
Len neviem ako to teraz je, keď to je už o exekútora?
Nemáte skúsenosti? Dá sa nesúhlasiť a trvať na tom, aby bola doba po 3r premlčana? Nie je tu niekto z fachu?
@zuzkaa1991 nasla som kontakt na rtvs, od rána tam volám a nedovolala som sa
Radšej pošli e-mail, majú tam kontaktný formulár a zadaj evidenčné číslo, čo máš na SIPO. Odpíšu na druhý deň.
že nikto nám nepovedal, že treba platiť 😀 ani o daniach vám nikto nepovie, tie tiež neplatíš? 😉
@zuzanka.zuzu ste fakt také tupé alebo neviete čítať? Keď ide o novostavbu je nelogické platiť niečo keď sa dom len stavia.... Čo to je za nezmyselné výpalné platiť nejaké koncesionárske poplatky len kvôli odberu elektriny keď tam ešte nikto nebýva a logicky tie poplatky sa platia inde
@xena0 to 10 rokov stávajú dom? Akonáhle sa prihlásite na odber elektriny automaticky máte začať platiť koncesionárske poplatky, ak ich platili na inej adrese tak by im neprišiel taký nedoplatok, keď sme stavali tiež som mala dve odberné miesta a platila som len jeden poplatok. A vedeli o tomto poplatku, stačilo zájsť ku okienku na pošte a opýtať sa ako je to pri stavbe RD. A v stavebnom povolení je aj termín ukončenia výstavby.
Samozrejme sa dá. premlčacia doba 3r. Treba sa na to odvolať.
@xena0 tupá si tu akurát tak ty 😀 čo je logické alebo nie sa tu nerieši, raz je to povinnosť, tak treba platiť. ak spĺňaš jednu z výnimiek, tak treba ohlásiť (napr. viacnásobný odber) a nevyfňukávať na koňovi, že o tom nevedela alebo že oni si mali zistiť alebo podobne sprostú výhovorku...
(a áno, je to nelogické a som rada, že platiť konc.popl. sa od leta zruší, ale ozaj sa tu nerieši ani môj ani tvoj NÁZOR, rieši sa tu zákonnosť)
@katka160871 nevieš kedy bol dom skolaudovaný, na odber elektriny sa zvyčajne prihlasuje omnoho skôr ako sa reálne býva prípadne prebehne kolaudácia
Poslat.email ze by ste chceli kontakt;) alebo nech vas kontaktuju ohladom.platby ;)
Ako pisu na stranke, za nezkolaudovany dom sa neplatia koncesionarske... Takze tych 600 eur bude najskor aj s poplatkami exekutorovi... alebo mali dom skolaudovany uz dlhsie...
Elektrická prípojka je zriadená na stavebnom pozemku, vzniká povinnosť platiť úhradu odberateľovi elektriny?
Povinnosť platiť úhradu nevzniká, pretože sa nejedná o byt alebo rodinný dom. Pokiaľ zašlete stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie, počas tohto obdobia Vám nevzniká povinnosť platiť úhradu za dané odberné miesto elektriny.
Povinnosť sa prihlásiť sa do evidencie platiteľov vzniká po kolaudácii stavby, pretože platiteľ úhrady je fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome.
Táto celá vec je absolútne nelogická. Svokra platila konc. poplatky a keď jej mama zomrela, dala si na seba napísať aj elektriku v dome, čo ostal po nej. Tiež jej po vyše 3 rokoch prišla exekúcia, lebo že sa neprihlásila na ďalšie platenie konc. poplatkov. Úplne na hlavu. A nedalo sa s tým nič urobiť. Chvalabohu, že od júna sú zrušené.
@xena0 v dome je možné bývať až po kolaudácii, a sú lehoty kedy stavebník musí doložiť kolaudačné rozhodnutie.
ak by prišla výzva od RTVS tam by sa dala podať námietka premlčania a platili by ste len posledné 3 roky, lenže ak to prišlo od exekútora to už bude asi treba uhradiť celé, skús sa opýtať v skupine Právne poradenstvo https://www.modrykonik.sk/group/1900/